za dobru atmosferu

Dizajneri dijele svoje najbolje savjete za postizanje ugođaja u domu uz pomoć rasvjete

 Unsplash
Svaki će dizajner naglasiti da rasvjeta može izravno utjecati na to kako sve ostalo u prostoru izgleda i na cjelokupan osjećaj sobe

Dobro je poznato da je besprijekorna rasvjeta jedan od ključnih čimbenika promišljenog i lijepog dizajna. Pa ipak, toliko se vlasnika kuća trudi pronaći savršenu ravnotežu osvjetljenja za najvažnije prostorije u svom domu. Istražili smo što kažu poznati dizajneri i donosimo vam njihove najkorisnije savjete kao ispravno dizajnirati rasvjetu u prostoru i tako oblikovati atmosferu.

image
Unsplash

Ne razmišljajte o osvjetljenju kao o zadnjoj stavci

Između odabira najbolje boje i najudobnijeg, a istovremeno elegantnog kauča, osvjetljenje obično nije na vrhu popisa prilikom dizajniranja prostorija. Međutim, svaki će dizajner naglasiti da rasvjeta može izravno utjecati na to kako sve ostalo u prostoru izgleda i na cjelokupan osjećaj sobe, čineći je jednom od najvažnijih aspekata dizajna sobe. Kakva je svrha trošenja sati na odabir umjetničkih djela kojima se nitko ne može diviti u večernjim satima?

"Rasvjeta može djelovati kao nakit u prostoru; ona stvarno daje ton i uspostavlja cjelokupni izgled i osjećaj", kaže dizajnerica Heidi Caillier.

Dobro mjesto za početak je funkcija sobe i stvaranje plana na temelju toga. Na primjer, ako namjeravate da vam dnevna soba bude mjesto zabave, možda ćete htjeti uložiti u više svjetiljki koje će se raspršiti po sobi i prigušene prekidače za stvaranje intimnijeg osvjetljenja.

Razmotrite kako prirodno svjetlo utječe na prostor

Jedna od prvih stvari koje dekorater Sean Anderson, čini prilikom kreiranja dizajna sobe je promatranje kako prirodni izvori svjetlosti utječu na osvjetljenje prostora tijekom dana. Taj mali uredski kutak možda će dobiti punu sunčevu svjetlost tijekom jutarnjih sati, ali dok se popodnevni i rani večernji sati kotrljaju, možda će mu trebati malo osvjetljenja s nekom šik lampom.

Anderson također preporučuje da pogledate kako visina vašeg stropa može utjecati na prirodno osvjetljenje sobe. "U sobama s nižim stropovima svjetiljke stvaraju osjećaj intimnosti, a pritom bacaju dovoljno svjetla", kaže dizajner. "Ako su vam stropovi viši ili je prostor veći, možda će biti potrebno ugradbeno osvjetljenje ili viseći luster za nadogradnju kad lampe nisu dovoljne"

image
Unsplash

Ne bojte se miješati različite stilove svjetiljki

Odgovarajuće lampe mogu poslužiti svrsi kada sjedite za stolom, ali u većim je sobama često bolje njegovati privlačnu kolekciju rasvjetnih predmeta koji će služiti prostoru. "To daje priliku za stvaranje zanimljivije kombinacije stilova - osnove lampe ili sjenila u boji - kao i kombinacije načina na koji se svjetlost emitira", objašnjava dizajner Roger Higgins. "Na primjer, podna svjetiljka sa sjenilom od tkanine bacat će drugačije svjetlo od svjetiljke s metalnim sjenilom."

Miješanje i prilagođavanje osvjetljenja također daje vlasnicima kuća priliku da one stare svjetiljke pronađene na buvljaku ponovno zažive novim životom. Higgins nadalje kaže da treba razmotriti estetiku prostorije kada tražite sjenila, ali ne bojati se šarenih uzorka s prigušenijim ili starinskim bazama lampi.

image
Unsplash

Bacite fluorescentne žarulje i umjesto njih koristite one koje nude toplije osvjetljenje

Fluorescentne žarulje su možda prikladne za učionice ili liječničke ordinacije, ali ove žarulje nikada ne bi trebale naći put u vaš dom. Želite potražiti žarulje koje emitiraju topliju, difuzniju svjetlost koja odiše udobnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:36