Makeover za deset

Dizajnerica Ana Valjak pokazuje kako starom i odbačenom stoliću dati novi izgled

 Neja Markičević/CROPIX
Pogledajte kako je Ana Valjak štapićima za ražnjiće dala novu korisnu ulogu!

Dizajnerica i DIY entuzijastica Ana Valjak pokazuje kako starom i odbačenom stoliću dati jedan sasvim novi, simpatičan i personaliziran izgled koji će savršeno poslužiti kao stalak za biljke.

image
Neja Markičević/CROPIX

POTREBAN MATERIJAL:

• brusni papir, boja (Chemaco, 39,80 kn)
• šperploča (Chemaco, 16,70 kn)
• drveni štapovi (Rajčić i Ribičić Repromaterijali, 1 kn komad)
• štapići za ražnjiće (Tedi, pakiranje od 100 komada, 8 kn)
• dodatni podmetači (Nama, 12,90 kn/Müller 15,90 kn)
• pištolj za vruće lijepljenje, škare i olovka, i, naravno, stari stolić

image
Neja Markičević/CROPIX

1. Prvi korak je ujedno i najteži. Brusnim papirom prelazi se površina stolića kako bi se skinula stara boja ili premaz. To je potrebno kako bi se nova boja što lakše i bolje primila. Budući da sam ovaj stolić pronašla na cesti, imala sam i nulti korak, a to je detaljno čišćenje. Nakon šmirglanja sam ga opet morala očistiti. Dovoljno je proći krpom, čisto da se makne višak čestica i prašine koji ostane. U protivnom, ako ne očistite površinu, to će se prilikom nanosa boje svakako vidjeti i ostaviti dojam kvrgave površine.

image
Neja Markičević/CROPIX

2. Prije nego što sam počela nanositi boju izmjerila sam površinu podloge prema kojoj sam odrezala šperploču, na kojoj ću kasnije izraditi zanimljiv uzorak.

image
Neja Markičević/CROPIX

3. Slijedi bojanje. Budući da sam kupila dosta pigmentiranu boju, nije mi bio potreban “primer”. U dva premaza potpuno sam prekrila cijelu površinu stolića. Prije nanošenja drugog sloja potrebno je bilo pričekati da se prvi osuši. Bolje je svakako nanositi tanje slojeve jer se debljim postiže neuredan izgled i vide se tragovi kista.

image
Neja Markičević/CROPIX

4. Druga faza ovog makeovera je izrada podloge, što mi je najzabavniji dio. Čim sam ugledala stolić na pamet mi je sinulo sto ideja, što bih mogla napraviti od već postojećih predmeta. Tako sam na kraju odlučila napraviti uzorak koristeći štapiće za ražnjiće! Prvo sam na papiru skicirala više verzija, ne bih li se odlučila za onu koja mi je vizualno najbolje sjela.

image
Neja Markičević/CROPIX

5. Kad sam imala verziju koju želim, na šperploči sam iscrtala granice unutar kojih ću smjestiti štapiće različitih usmjerenja. Različiti smjerovi dali su zanimljivost i dinamiku samom uzorku. Običnim škarama rezala sam štapiće na željene duljine i potom ih vrućim ljepilom ljepila jednog po jednog. Možda zvuči zastrašujuće lijepiti 100 štapića, no moram priznati, za mene je to bilo dosta umirujuće i terapeutski.

image
Neja Markičević/CROPIX

6. Nakon što sam gotov uzorak zalijepila vrućim ljepilom na postojeću podlogu stolića, primijetila sam da su rubovi stolića bili vidno oštećeni, pa sam odlučila na to zalijepiti dodatne štapiće, ne bih li prekrila rupe i zaokružila priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:43