Elegantno uređenje

Dizajnerski trikovi za male prostore

 Alyssa Strohmann, Unsplash
 

Iako je pravi izazov malo kvadrata urediti s puno stila, nije nemoguće! Nema razloga zašto svojih 30-ak četvornih metara ne biste pretvorili u dom iz snova kada postoji cijeli niz jednostavnih, ali lako izvedivih trikova koje možete primijeniti kako biste dobili prostor koji odiše elegancijom! Evo što vam je činiti...

Dnevni boravak

Mali dnevni boravak može izgledati kao pravo remek-djelo, a da pritom ne uđete u minus na računu. Dok razmatrate različite elemente kojima biste uredili svoj boravak, odaberite jedan komad u koji ćete zaista uložiti i koji će privlačiti svu pozornost u prostoriji. Uložite u zaista dojmljiv luster ili sjajan stolić za kavu, a uštedite na svemu ostalome, pogotovo kada se radi o dodatnim mjestima za sjesti. Dok razgledavate sezonske kolekcije u dućanima s namještajem nemojte oklijevati kupiti neki komad koji vam se zaista sviđa jer se većina takvih kolekcija ne obnavlja jednom kada se rasproda.

Kada uređujete prostor, razmišljajte u parovima kako biste stvorili simetriju i postigli vizualnu ravnotežu u interijeru. Dvije stolice, dvije lampe, dva upečatljiva umjetnička djela raspoređena u prostoru izgledat će promišljeno i profinjeno. Kako biste podigli uređenje na višu razinu dodajte u prostor sjajne detalje od materijala poput mjedi i bakra koji će u malim dozama postići luksuzan dojam. Svoj dom ukrašavajte postepeno, dodajući prvo veće komade poput visoke vaze ili skulpture koji će privlačiti pogled. Odabir jednog ključnog predmeta oko kojeg se potom grupiraju manji elementi iznimno je efektna metoda uređivanja površina koja ne iziskuje velike financijske žrtve. Isti princip možete primijeniti i na umjetnička djela koja vise na vašim zidovima kombinirajući jedan veliki komad s manjim detaljima koji ga okružuju.

Nirzar Pangarkar, Unsplash

Bez velikog ulaganja novca možete unijeti dubinu i zanimljivost u svoj prostor miješanjem dizajna jastučića! Jednobojne jastučnice, jastuci s teksturom i uzorcima stvorit će bogato i slojevito uređenje.

Kuhinja

Mala kuhinja može izgledati skupocjeno s bakrenim detaljima i elementima od mramora. Budući da se radi o malom prostoru neće biti potrebno puno materijala kako bi se ostvario genijalan efekt i izgled prostora. S detaljima poput mramorne podloge za rezanje, ukrasne zdjele ili čaša ne možete pogriješiti!

Svježe cvijeće savršen je detalj koji unosi boju i šarm u kuhinju!

Christian Mackie, Unsplash

Profinjeno ogledalo izgleda skupocjeno neovisno o stvarnoj cijeni koju ste za njega platili, a vaš prostor izgledat će veće i elegantnije. Ako nemate mjesta na zidu, naslonite ga na komad namještaja, postavite na policu ili ormarić.

Kupaonica

Iako se većinom odlučujemo za svijetle, neutralne i bijele kupaonice, mala prostorija obojena u zasićene tamne boje izgledat će fenomenalno. Tamne boje odbijaju manje svjetlosti, zamućuju granice prostora dodajući dubinu i zanimljivost u prostoriju.

Dodajte u svoju kupaonicu nešto veliko poput velikog umjetničkog djela, velikog ogledala ili raskošne rasvjete. Ako je sve u prostoriji istih proporcija prostor može izgledati sterilno i bezlično. Čim u nju smjestite nešto većih proporcija prostorija će oživjeti.

Ogledalo je i inače neizostavni dio svake kupaonice pa odaberite stvarno predivan model ili čak dva! Proširuju prostor, čine ga svjetlijim i dodaju dubinu pa s ogledalima ne možete pogriješiti.

Spavaća soba

Minijaturnu spavaću sobu ukrasite raskošnim lusterom ili elegantnom stropnom rasvjetom ako imate niske stropove te ćete tako dodati dramatičnost u svoju sobu i odvući pozornost od njene veličine. Neka vaš madrac bude u liniji s noćnim ormarićima, a njih ukrasite ujednačenim stolnim svjetiljkama kako biste dobili objedinjen i profinjen izgled prostora. Predimenzionirano umjetničko djelo obješeno iznad zaglavlja kreveta također će učiniti sobu zanimljivom i upečatljivom.

Andrew Neel, Unsplash

Pobrinite se i da je prostor minimalistički uređen, s jednostavnim komadima namještaja i bez previše dekoracija. Budite praktični i odredite (skriveno) mjesto gdje ćete odlagati prljavu odjeću i druge nasumične stvari jer će kaos na podu prostorije vizualno smanjiti sobu i poružniti ju.

Nik Lanus, Unsplash

Nemojte zaboraviti na dodavanje teksture u sobi miješanjem različitih materijala i stvaranjem kontrasta između sjajnih i mat površina, novih i istrošenih detalja, kao i svijetlih i tamnih boja. Tekstura na krevetu unijet će malo drame u vaše uređenje.

Kućni ured

Veliko umjetničko djelo u bijelom okviru ili okviru prirodne boje drva može preobraziti svaku prostoriju, a pogotovo kućni ured. Efektna slika funkcionira kao zaista upečatljiv komad dekora čak i kada se nalazi u ovom, pomalo zapostavljenom prostoru u vašem domu.

Ukrasite prostor biljkama jer ćete tako brzo i jednostavno dodati toplinu i luksuzan vizualni element u prostor. Od vaze s predivnim svježim cvijećem do raskošnih puzavica, simpatičnih i izdržljivih sukulenata ili moćnih stabala smokve i masline, ovi će prirodni detalji zaokružiti vašu prostoriju.

Kada birate dodatke za svoj dom, poput posude za držanje olovaka, zdjelica za sitnice i posjetnice i slično, odaberite komade od akrilne plastike ili ulaštene mjedi koji će trenutno pretvoriti ured u fino uređen prostor. Preko stolice prebacite i raskošne tkanine poput pletenih dekica ili dlakavih pokrivača kako biste dodali bogatu, meku teksturu u prostor.

Izvor: My Domaine

Foto: Unsplesh

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 04:49