Škola arhitekture

Dobra lokacija, dva rješenja: Živjeti u stanu s djecom ili organizirati dva manja za najam?

Dva različita rješenja
Ponekad su idejni projekti važni za klijente, jer im je lakše donijeti odluku ima li smisla ići u investiranje ili ne
image
Arhitektica Iva Klepo Lepur, dipl. ing. arh.

PROJEKTNI BIRO PROJEKTING D.O.O.

  • Čikoševa 2,, 10 000 Zagreb
  • Telefon: (+385) 01/2310-373
  • Web: www.projekting.hr
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Instagram: @minimalizam.zivot.prostor; @projekting_zg

Kad vlasnik ni sam ne zna što bi s nekretninom, arhitekti su spremni ponuditi dva različita rješenja. Prvi se odnosi na manje prilagođavanje prostora za četveročlanu obitelj, a drugi podrazumijeva zahtjevniju adaptaciju i prenamjenu

image
Postojeće stanje

ZADATAK

Kod nekih nekretnina na prvi se pogled može prepoznati potencijal prostora. Ovaj stan je pravi primjer: interpolacija s otvorima na sjeveru i jugu, sanitarni čvor u glavnom dijelu prostora, cirkularna veza kroz kuhinju, ulaz u središnjoj zoni... Zadovoljavajuća površina od 77 kvadrata s dvije lođe od 6,6 i 4,7 kvadrata i dobra lokacija naposljetku me inspirirala za dva različita rješenja. Naime, vlasnik ni sam nije znao što bi s tom nekretninom.

image
Novo stanje: varijanta s dodanom sobom

IDEJNO RJEŠENJE

U jednoj varijanti ponudila sam rješenje s dodatnom dječjom sobom, jer vlasnik stana ima dvoje djece. U toj varijanti stan je organiziran za optimalno funkcioniranje četveročlane obitelji. Školski je projektiran, s odvojenim spavaćim dijelom i kupaonicom, zahod je izdvojen u sklopu ulaza, a na jugu se otvara veliki dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom. Adaptacija u ovom slučaju nije zahtjevna, a stan je kvalitetnije posložen i odgovara potrebama vlasnika.

image
Novo stanje: varijanta s dva stana

Sljedeća varijanta je išla u smjeru organiziranja stana namijenjenog turizmu. Svaki stan ima odvojenu spavaću sobu, pripadajuću lođu i prostor u kojem su objedinjeni boravak, blagovaonica i kuhinja. Za takvo rješenje od velike je važnosti bila pozicija kupaonice i glavni ulaz u stan kako se ne bi previše kvadrata izgubilo na zone komunikacije. Zahvaljujući većem broju prozora na pročelju, oba stana su dovoljno prirodno osvijetljena, s izlazom na lođu. Ovakav je zahvat puno zahtjevniji, jer ima puno više posla s instalacijama i pregrađivanjem.

Ponekad su ovakvi idejni projekti od velike važnosti za klijente, jer im je lakše donijeti važnu odluku ima li smisla ići u investiranje u nekretninu ili ne te na koji način racionalno pristupiti uređenju.

POSTAVITE NAM PITANJE!

Imate neko arhitektonsko, dizajnersko ili građevinarsko pitanje vezano uz vaš stan?

Pišite nam na: d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 13:54