Kuhinja je srce doma; u njoj se pije prva jutarnja kava, priprema se doručak prije odlaska u vrtić, školu ili na posao, peku se kolači za rođendane, kuha nedjeljni ručak, a često i vode najvažniji obiteljski razgovori. Tu se smijemo, učimo, kušamo, planiramo…, a dok klinci čekaju da ručak bude gotov, netko proviruje u lonac, a mirisi se šire cijelim domom.
No, usred svega što se u kuhinji događa, često zaboravimo jedno ključno pitanje: koliko zapravo vremena trošimo na njezino čišćenje? Ne samo na brzinsko brisanje sudopera ili štednjaka, nego na ono temeljito, koje uključuje i kutke koje najčešće ignoriramo.
U mnogim kućanstvima jedno mjesto gotovo uvijek ostane zaboravljeno. Pogađate koje? Riječ je o kuhinjskoj napi, odnosno njezinu filteru, koji upija svu paru, masnoću i mirise od kuhanja. Iako nam svakodnevno pomaže da kuhanje bude ugodnije, iznenada možemo shvatiti da na radnu ploču curi masnoća. Zašto se to događa? Nakon mjeseci i mjeseci korištenja nape, filter može "osvanuti" prekriven masnim slojem koji ne bi prošao ni osnovni kuhinjski "sanitarni" test.
Ako već dugo odgađate čišćenje filtera kuhinjske nape jer se masnoća tvrdoglavo zadržava, možda je vrijeme da isprobate prirodno sredstvo koje čini čuda - a nije ni soda bikarbona ni ocat.
Filteri kuhinjske nape, oni metalni mrežasti umetci s donje strane nape, često su zanemareni, iako imaju važnu funkciju: sprečavaju da para i masnoća dospiju u ventilacijski sustav. Kada se nakupe naslage masti, napa gubi učinkovitost, a čišćenje postaje sve teže.
No, britanska influencerica Kate, autorica knjige My Plastic Free Home, poznata na Instagramu upravo po nazivu @my_plastic_free_home, tvrdi da rješenje postoji - i to potpuno prirodno, prenosi britanski Express. Radi se o natrijevom perkarbonatu, široj javnosti poznatijem kao prirodni izbjeljivač.
"Prirodni izbjeljivač, odnosno natrijev perkarbonat, ima toliko primjena u kućanstvu, ali danas vam želim pokazati koliko je jednostavno očistiti grozne, masne naslage s filtera nape", poručuje Kate u svom videu.
Prema njezinom iskustvu, dovoljna je jedna žlica praha koju treba dodati u posudu s vrućom vodom. Potrebno je ostaviti nekoliko sati - i to je to. Kate je u videu pokazala zaprljane filtre svoje nape, a zatim ih stavila u sudoper s vrućom vodom i dodala žlicu prirodnog izbjeljivača. Već nakon kraćeg vremena voda je postala mutna, a komadići masnoće počeli su plutati površinom.
"Masnoća se doslovno odvaja sama od sebe. Ne treba vam ni četka - samo isperete i gotovi ste", tvrdi Kate.
Natrijev perkarbonat se aktivira u kontaktu s toplom ili vrućom vodom. Tada dolazi do kemijske reakcije u kojoj se oslobađa kisik, stvarajući mjehuriće koji "podižu" prljavštinu, masnoću, kamenac i bakterije. Nakon nekoliko sati djelovanja, tvar se prirodno razgrađuje na vodu, kisik i natrijev karbonat, što ga čini ekološki prihvatljivim sredstvom.
Ova prirodna tvar je alkalna, što znači da je posebno učinkovita u razgradnji tvrdokornih masnih mrlja, pa je idealna za čišćenje filtera nape, ali i drugih masnih površina u kuhinji. Osim za borbu protiv kuhinjske masnoće, natrijev perkarbonat može se koristiti i u pranju bijelog rublja, budući da sprečava sivilo tkanine koje nastaje nakupljanjem kamenca i djeluje kao prirodni izbjeljivač, bez štetnih kemikalija. Također, koristi se i za čišćenje odvoda te WC školjki.
U Hrvatskoj je natrijev perkarbonat moguće nabaviti u trgovinama ekoloških proizvoda ili online, često pod nazivom izbjeljivač na bazi kisika.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....