URADI SAM

Domaći deterdžent za pranje rublja jednako je učinkovit, ali zdraviji i jeftiniji

 Unsplash
Domaći deterdžent zapravo nema nedostataka. Siguran je za osobe s osjetljivom kožom i može se koristiti u bilo kojem stroju

Razmislite o tome koliko često perete rublje i koliko deterdženta koristite. Bez obzira koristite li deterdžent u prahu ili tekući deterdžent, radi se o velikom trošku za vaš džep, a kamoli za planet. Možda ne bi bilo loše isprobati napraviti vlastiti domaći deterdženta za pranje rublja. Vjerovali ili ne, to je manje komplicirano nego što vjerojatno mislite.

"Lako je napraviti vlastiti deterdžent", kaže Jen Chillingsworth, koja je napisala četiri knjige o ekološkom načinu života. Jeftiniji je jer koristite samo tri ključna sastojka, koje možete kupiti na veliko. Osim toga, svi sastojci su netoksični, biorazgradivi i neće oštetiti vodene tokove ili oblike života koji o njima ovise."

image
Unsplash

Domaći deterdžent zapravo nema nedostataka. Siguran je za osobe s osjetljivom kožom i može se koristiti u bilo kojem stroju. Zapravo, kada se radi o uštedi novca i izbjegavanju jakih kemikalija koje se nalaze u mnogim proizvodima koji se kupuju u trgovinama, najbolji deterdžent za pranje rublja - čak i deterdžent za pranje rublja s najboljim mirisom - zapravo može biti domaći. Nakon što isprobate recept u nastavku i vidite koliko je jednostavan, mogao bi postati redoviti dio vašeg pranja rublja.

Je li domaći deterdžent za pranje rublja jednako dobar kao onaj iz trgovine?

Kratak odgovor je da. Kada koristite prave sastojke - one koji su sigurni za vašu odjeću i vaš stroj - domaći deterdžent može biti jednako učinkovit za čišćenje zaprljanih predmeta. Možete ga koristiti na svim svojim stvarima, uključujući bijelu odjeću i ručnike, pa čak i ručno prati osjetljivo rublje s njim. Teške mrlje, međutim, mogu zahtijevati nešto jače.

Što je dobra zamjena za deterdžent za pranje rublja?

Chillingsworth sama proizvodi deterdžent za pranje rublja, a možete i vi. Tri glavna sastojka su kristali sode (soda za pranje), soda bikarbona (soda bikarbona) i sapun od maslinovog ulja, i oni rade sve, kaže Chillingsworth." Sapun od maslinovog ulja je nježno sredstvo za čišćenje koje ima prirodna antibakterijska svojstva," objašnjava ona. "Posebno je dobar za vunu, svilu, osjetljivo rublje, pa čak i odjeću za bebe, jer je vrlo nježan. Soda bikarbona je antimikrobna i prirodni dezodorans. Kristali sode imaju dobru moć odmašćivanja i koriste se za omekšavanje tvrde vode." Ako želite, možete dodati i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja kako biste zamirisali svoj domaći deterdžent za pranje rublja.

image
Unsplash

Kako napraviti deterdžent za pranje rublja od nule?

Chillingsworthin recept za domaći deterdžent za pranje rublja jednostavan je za slijediti i potrebno je samo nekoliko minuta za pripravljanje

Pomiješajte 25 grama soda kristala i 25 grama sode bikarbone u zdjelu za miješanje.

Naribajte 25 grama sapuna i dodajte ga u zdjelu za miješanje.

Ako želite mirisni deterdžent, dodajte 30 kapi eteričnog ulja po izboru.

Dobro promiješajte žlicom.

Stavite sastojke u staklenku za pohranu.

I to je to

image
Unsplash

Savjeti za domaći deterdžent za pranje rublja

Ono što je sjajno kod ovog DIY deterdženta, prema Chillingsworth, jest to što ga koristite na isti način na koji biste koristili deterdžent kupljen u trgovini, sve dok imate na umu nekoliko važnih smjernica.

Za svako punjenje rublja koristite otprilike jednu žlicu deterdženta.

Čuvajte deterdžent u zatvorenoj posudi. Ostat će učinkovit sve dok se čuva na suhom mjestu.

Ovaj recept daje dovoljno deterdženta za otprilike 38 pranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:56