Učinkovitija zima

Donosimo deset toliko jednostavnih savjeta kojima ćete smanjiti račune za grijanje da ćete ih isprobati već danas

 Shutterstock
Već danas možete poduzeti promjene koje će smanjiti vaše račune za grijanje i poboljšati kvalitetu zraka u domu

Sezona grijanja traje već neko vrijeme, a vjerojatno ste je već osjetili i na svojem kućnom budžetu. Dok se temperature kreću oko nule, radijatori se redovito pojačavaju do maksimuma. Kada zrak u prostoriji postane suh i zagušljiv, upotrijebi se dobro poznata metoda – otvaranje prozora.

No, upravo je prozračivanje putem otvaranja prozora postupak kojim povećavamo svoj račun za grijanje i nepotrebno trošimo energiju. Postoji niz drugih trikova pomoću kojih se može očuvati čist zrak unutar doma, a istovremeno uštedjeti na grijanju.

Prvi od problema koji se često zanemaruje jest propuštanje zraka. Naime, nerijetko se primjerice na prozorima ili vratima potkradu nevidljive rupe kroz koje ulazi hladni zrak. Kako bi testirali imate li ovaj problem možete zapaliti svijeću blizu sumnjivog prozora ili vrata te pratiti plamen. Ukoliko primijetite da plamen treperi, to znači da postoji curenje zraka koje treba blokirati. Možete koristiti jastuke za prozorske klupice ili pak silikonirati sporno mjesto.

image
Shutterstock

Sunčeva energija može značajno doprinijeti u procesu grijanja prostora, tvrde na portalu The Spruce. Tijekom dana razmaknite zastore kako bi što više topline na taj način ušlo u vaš dom.

Također, zastore i roletne ne zaboravite spustiti preko noći. To će smanjiti gubitak topline do čak deset posto.

Još jedna važna stavka pri grijanju doma jeste razmještaj namještaja. Provjerite zaklanja li neki komad namještaja vaše radijatore, jer to smanjuje njihov toplinski učinak.

Uvjet za pravilno grijanje doma jeste ispravan sustav grijanja. Kako piše The Washington Post, Joel Worthington, predsjednik tvrtke Mr. Electric, savjetuje da na početku svake sezone grijanja pozovete tehničara koji bi provjerio funkcionira li grijanje u vašem domu ispravno.

image
Shutterstock

- Pitajte tehničara koliko često biste trebali mijenjati filtere u radijatorima i učinite to, jer prljav filter ograničava protok zraka, zbog čega grijanje radi teže – kaže Worthington.

Također, Worthington tvrdi kako svakim stupnjem za koji snizite temperaturu možete uštedjeti oko tri posto. Predlaže polagano smanjenje temperature kako biste pronašli idealnu. Valja napomenuti kako bi se prosječna temperatura u dnevnoj sobi trebala kretati između 20 i 22 stupnja.

- Naša tijela se aklimatiziraju, stoga temperaturu snizite za jedan stupanj i pričekajte nekoliko dana dok se ne naviknete na novu temperaturu. Potom ju pokušajte spustiti za još jedan stupanj – savjetuje.

Grijanje pomoću pećnice

The Washington Post navodi još jedan koristan savjet. Naime, kako tvrdi stručnjakinja za energiju iz neprofitne organizacije Energy Trust, Lizzie Rubado, treba se suzdržati od pojačavanja termostata na maksimum.

- Često to radimo kada nam je u kući hladno, baš kao i kada uđemo u hladan automobil, no pretjerano zagrijavanje ne zagrijava kuću brže, samo produžuje rad jedinice za grijanje – objašnjava Rubado.

Ako u svom domu imate sobe koje ne koristite svakodnevno, kao što su gostinska soba ili ostava, zatvorite vrata i isključite grijanje u tim prostorijama. To će vas spasiti od bespotrebnog grijanja praznog prostora.

Jednostavan način za uštedu na grijanju nalazi se u kuhinji. Nakon korištenja pećnice, ostavite njezina vrata otvorena. Tako toplina neće propasti, nego će zagrijati vaš životni prostor.

Sustavi s toplinskom rekuperacijom

Pri smanjenju računa za grijanje svakako će pomoći i ugradnja ventilacijskih sustava s toplinskom rekuperacijom. Osim što će čuvati vaš dom od vlage, ventilacijski sustavi pomoći će da on bude energetski učinkovitiji. Zrak u vašem domu bit će čišći te neće biti potrebe za prozračivanjem koje predstavlja trošak novca i energije.

Uz to, kako zimi prozore otvaramo puno rjeđe, dovodimo se u opasnost da u našem domu nastane plijesan. Kako nam je ranije pojasnila Tijana Belamarić, direktorica tvrtke Unitech d.o.o. ekskluzivnog prodajnog zastupnika renomiranog proizvođača decentraliziranih sustava ventilacije Lunos GmbH, kada razina vlage u prostoriji prijeđe 70 posto, tada počinje razvoj plijesni. Kao što smo ranije spomenuli, otvaranje prozora povećava račune za grijanje. Stoga je sada važnije nego ikad uložiti u kvalitetne ventilacijske sustave koji će cijelo vrijeme regulirati razinu vlage i spriječiti nastanak plijesni. Upravo takvi su Lunos uređaji s rekuperacijom topline.

Novi Lunos e2 ventilacijski sustav energetski je učinkovit, a njegova toplinska iskoristivost iznosi čak 93,6 posto. Gotovo je potpuno nečujan, a njegova najveća prednost jeste mogućnost izmjene zraka dok su prozori potpuno zatvoreni te zadržavaju toplinu.

image
UNITECH

Iz Lunosa navode kako je e2 najmanji decentralizirani ventilacijski uređaj za ventilaciju stambenih prostora s povratom topline i djeluje na principu regenerativne izmjene topline, stoga ne zauzima puno prostora.

Optimalan rad

Troškovi montaže ovog sustava izuzetno su niski, a pojedinačna rekuperacijska jedinica godišnje potroši električnu energiju tek nešto višu od dva eura. Filtri su trajni i mogu se prati pod tekućom vodom, a dostupni su i filtri za pelud koji su posebno prikladni za alergičare i ljude slabijeg zdravlja.

Lunos Nexxt je izvrstan izbor za ventilaciju objekata koji su izloženi jačim vjetrovima, kao i za objekte koji u većoj mjeri zahtijevaju dobru zvučnu izolaciju. Toplinska iskoristivost ovog sustava viša je od 90 posto zahvaljujući iznimno učinkovitom križnom izmjenjivaču.

image
UNITECH

Jedna od glavnih prednosti Nexxt ventilacijskog sustava jest čak 8 senzora koji tijekom rada osiguravaju optimalan rad s obzirom na unutrašnje i vanjske klimatske uvjete. Elegantan upravljač integriran je u kućište elementa, tako da su informacije o radu jasno i dobro vidljive, a jačina osvjetljenja može se mijenjati.

Važno je i napomenuti kako su svi Lunos proizvodi izrađeni isključivo od ekološki prihvatljivih i recikliranih materijala, a procesi prerade također su ekološki prihvatljivi.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Unitech d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:08