PARIŠKI ŠIK

Donosimo vam kako dekorirati dom i stvoriti trendi prostor u pariškom stilu

@atelierdaaa
 Atelier DAAA
Baš kao što bi tijelo trebalo biti odjeveno u odjeću koja joj pristaje, tako i oblik i povijest sobe su polazna točka dobrog dizajna

Kada zamišljate izgled pariškog stana to je najvjerojatnije klasično elegantna zgrada iz 19. stoljeća, s visokim stropovima, visokim francuskim prozorima, složeno izrezbarenim lajsnama, mramornim kaminima, podovima od hrastove riblje kosti i balkonima od kovanog željeza. No, puno Parižana živi u daleko manje postavljenim filmskim stanovima, ali ipak uspijevaju stvoriti šik, sanjive prostore s pristupom koji se toliko odnosi na stav i stil i koji se može prilagoditi bilo kojem prostoru.

Radite s onim što imate

Baš kao što bi tijelo trebalo biti odjeveno u odjeću koja joj pristaje, tako i oblik, karakter i povijest sobe su polazna točka svakog dobrog dizajna. Mnogi pariški apartmani imaju neobičan raspored i šarmantne arhitektonske detalje, a Francuzi paze da iznutra obnove sav karakter i povijest iz prostora. Čak i ako započinjete sa suvremenijim prostorom bez ikakvog arhitektonskog istaknutog detalja, dodajte malo smisla za povijest antiknim komadima koji pričaju priču.

Prihvatite nesavršenosti

Ne može svaki prostor biti prekrasan, ali svaki prostor može imati šarm. Istaknite ono što je posebno u vašem prostoru. Oduprite se nagonu da sredite u potpunosti polovne predmete ili antikne komade i nemojte inzistirati da sve u vašoj kući bude sjajno i novo.

Francuzi su poznati po besprijekornom ukusu, ali znaju da stvaranje slike savršene sobe često podrazumijeva osiguravanje postojanja jednog detalja ili predmeta koji ponosno koketira s granicama takozvanog lošeg ukusa. Svakako se potrudite da svaka soba ima nešto što će vas nasmijati. Ne brinite hoćete li sakriti svaki vidljivi računalni kabel ili električnu žicu.

Ne pretjerujte

Moderna estetika pariškog dizajna interijera vježba je u stilu, ali nikad nije previše stilizirana. Ne pokušavajte dovršiti sobu do posljednjeg detalja. Nemojte dizati tvrđavu od jastuka koja se mora osvojiti svaki put kad imate potrebu leći na krevet. Proslavite ljepotu svakodnevnih predmeta poput posuđa i posteljine i nemojte skrivati ​ svoje knjige ili se ograničiti na umjetnost koja odgovara vašoj shemi boja. Kuća nikada ne bi trebala imati fiksni stil, već biti u tijeku koji se mijenja zajedno s vašim životom.

Pomiješajte, ali neka se ne podudaraju

Parižani prihvaćaju povijest, ali ne žele živjeti u muzeju, a najbolji pariški interijeri miješaju razdoblja i stilove - obiteljske baštine, pronađene predmete, putničke suvenire, suvremeni namještaj i antikne naglaske - za izgled koji je individualan i osoban. Ako nemate francusku baku ili nemate pristup pariškim buvljacima, uključite starine i starinske komade nabavljene putem interneta. Izbjegavajte kupovati sav namještaj u jednoj trgovini. Nemojte se pridržavati jednog stila, već težite ka više ujedinjenoj, eklektičnoj atmosferi.

Ne žrtvujte ljepotu radi udobnosti

Parižani nikada ne popuštaju pred idejom da je sama udobnost dovoljna vrlina koja opravdava držanje ružne sofe ili kupnju korisnog okvira kreveta. Umjesto toga, oni održavaju visoke standarde, osiguravajući da svaki predmet izgleda jednako dobro kao i osjećaj koji donosi sa sobom.

Grad svjetlosti

Stanovi u Gradu svjetlosti često će uključivati gornju rasvjetu u obliku klasičnih lustera ili dramatičnih modernih ovjesnih svjetala, ali nikada se ne oslanjajte na gornju svjetiljku kao jedan izvor rasvjete, jer neće laskati sobi (ili vama). Pariški apartmani rijetko uključuju stropna svjetla ili prigušivače; umjesto toga koriste mnoštvo izvora svjetlosti za stvaranje različitih atmosfera i raspoloženja, miješajući stolne svjetiljke, radne svjetiljke, podne svjetiljke, zidne svjetiljke i svjetlost svijeća u sva četiri ugla sobe za ravnotežu.

Veće nije nužno bolje

Većina pariških apartmana skromnih je proporcija, što zahtijeva pametno planiranje prostora i domišljatost. Nikada nećete vidjeti napuhnuti dio koji dominira pariškim studio apartmanom ili preveliki hladnjak koji zauzima dragocjeni prostor u malenoj kuhinji. Francuzi cijene modernu udobnost, ali također su vrlo praktični i uspijevaju ugostiti blagdanske obroke bez ogromnih kuhinja ili blagovaonica. Razmislite o tome kako živite u prostoru 90% vremena i dizajnirajte oko tih potreba.

Dodajte klasični francuski dodir

Možda ne bi bilo realno dodati mramorni kamin ili složene lajsne u svoj prostor, ali pozlaćeno zrcalo, antikni luster, laneni jastuk ili tapeta dodat će trenutno prepoznatljiv francuski dodir svakoj sobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:56