ŠTO JE BOLJE?

Donosimo vam koje su prednosti i mane kuhinjskih ormarića u boji ili u prirodnom izgledu drva

 IN4MAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ako se pitate što izabrati, bojane kuhinjske ormariće ili one u prirodnom izgledu drva ove značajke vam mogu pomoći

Kuhinjski ormarići uglavnom se najviše ističu u svojoj završnoj obradi. Bez obzira kupujete li ormare po prvi put ili ste sezonski preuređivač kuhinje, vjerojatno vam nije trebalo dugo da shvatite da su obojani i oni u prirodnom obliku potpuno različite stvari. Niste sigurni koji su vam draži? Evo i prednosti i mana kod obje završene obrade.

Bojani ormarići

image
IN4MAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

PREDNOSTI

Boja nudi čistu estetiku

Ne vode sve ceste do apsolutno svježeg dizajna kuhinje, ali ormarići u hrabrim bojama su svakako na tom putu. Primjerice, klasična potpuno bijela kuhinja ne bi bila ono što jest bez blistavih bijelih ormarića. Međutim, sve boje od bijele i bež do sive i plave - donose gladak, čist završetak u prostor. Boja je savršena za vlasnike kuća koji nisu ljubitelji detalja koji su uobičajeni za ormariće od drva u prirodnom obliku i umjesto toga preferiraju glatku, besprijekornu završnu obradu.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Boja vam omogućuje šarenilo u prostoru

Ako izabirete bojane kuhinjske ormariće onda se ne morate brinuti kako ćete druge detalje prilagoditi tome jer ona boja za koju se odlučite to ćete i dobiti. Besprijekorno i čisto, bez linija ili čvorova kao što je slučaj kod prirodnog izgleda drva. Odabir obojenih ormarića pruža vam mogućnost da oživiti prostor s bojom koju poželite.

image
SISOJE/GETTY IMAGES

Boja prekriva materijal

Kuhinjski ormarići u boji vrlo dobro skrivaju koji se materijal nalazi u pozadini. Bez obzira radi li se o sivoj, bijeloj ili bež boji, gotovo je nemoguće utvrditi razliku između nekog drugog materijala i pravog drva kada su ormarići obojeni.

MANE

Boja skriva prirodne značajke drva

Boja je gušća od laka pa ju drvo drugačije i upija. Ako želite da se vide godovi ili linije vjerojatno ne biste trebali onda odabrati bojane ormariće. Iako ćete i dalje vidjeti godove na ormarićima napravljenima od hrastova drva, oni će uglavnom biti skriveni na bilo kojem drugom drvu. Neki vlasnici mogu vidjeti ovu karakteristiku kao pozitivnu (na primjer oni koji žele čiste i suvremene ormariće). Ali za one koji vole prirodnu ljepotu drva, ovo će biti negativna značajka.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Boja obično košta više

Obojeni ormarići nisu baš povoljni. Možete imati sreće pa naići na takve, ali ako ih uspoređujete s ormarićima u prirodnom obliku drva, vidjet ćete da ovi prvi obično imaju veće cijene. Koliko veće pitate se? Odgovor u konačnici ovisi o tome tko izrađuje ormare i gdje ih kupujete, ali obično koštaju oko 10% do 15% više. To su tisuće dodatnih kuna koje plaćate, ovisno o veličini vaše kuhinje.

Boju je teže popraviti

Ovo će možda pokrenuti malo rasprave među dizajnerima i vlasnicima kuća. Popravci bojanih ormarića mogu biti malo nezgodni. Kao prvo, možda nećete uvijek znati točnu boju svog ormarića. Proizvođači također mogu nanositi boje prskanjem, metodom koja daje glađi konačni izgled, ali je teško kasnije ponoviti taj postupak ako nemate pravi alat. Stoga je bolje odabrati ormariće bojane kistovima kako biste ih lakše popravili ako dođe do nezgode.

Lakirani ormarići prirodnog izgleda

image
EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES

PREDNOSTI

Ormarići imaju više detalja

Nanošenje samo laka na drvo postiže dobru ravnotežu između prirodne boje i teksture. Ovo je definitivan plus za mnoge vlasnike kuća. Za razliku od boje, lak ne krade pozornost prirodnom karakteru vašeg drveta. Budući da je tanji od boje, prodire u površinu, što može poboljšati prirodnu ljepotu vašeg drveta. Definitivno ćete se moći diviti prepoznatljivim značajkama drva.

Lak je lakše popraviti

Lakše je pronaći odgovarajući lak za popravljanje oštećenja, a čak i ako ne postoji točno podudaranje, vjerojatno postoji onaj koji jako podsjeća na vaš.

image
PC PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prirodni izgled obično manje košta

Trošak u konačnici ovisi o nekoliko čimbenika, poput veličine kuhinje, konstrukcije ormarića, proizvođača i tako dalje. Ali samo lakirani ormarići obično snižavaju troškove, što je velika korist ako ne želite potrošiti bogatstvo na kuhinjske ormariće. Općenito košta manje od boje, iako će prilagođene opcije biti skuplje.

MANE

Vidljivi su svi detalji i „nedostatci”

Neki kažu nedostatci; drugi kažu karakter. Opet, neki vlasnici to vide samo kao dobru stvar. S druge strane, mnogi ne žele vidjeti nesavršenosti drveta, poput neravnomjerne raspodjele godova i nedosljednosti boja.

image
BRIZMAKER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prirodna boja drva je osjetljiva na mrlje

Svjetlija boja drva dobro se nosi s prašinom, ali ne toliko dobro s mrljama, dok se tamnije drvo dosta loše nosi s prašinom koja je i u najmanjim oblicima vidljiva na njemu što zahtjeva učestalije čišćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:37