BEZ NJE NE IDE

Donosimo vam nekoliko savjeta kako odabrati pravu napu za kuhinju i kako brinuti o njoj

 EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES
Upoznajte se prvo kratko s onim što trebate znati o buci, snazi i veličini nape prije nego donesete konačnu odluku

Kad je u pitanju odabir nape to može biti izvanredna prilika za stvaranje dramatične točke u vašoj kuhinji ili možete izabrati nešto suptilniji pristup i uklopiti ju s ostatkom dizajna, kako god bilo nape su vrlo važna postavka u svakoj kuhinji, kako funkcionalno tako i dizajnerski. Budući da su potencijalni stilovi napa gotovo neograničeni - od onih glomaznih do praktički nevidljivh - korisno je znati neke osnove kako biste izabrali onu pravu za vas. Upoznajte se prvo kratko s onim što trebate znati o buci, snazi i veličini nape prije nego donesete konačnu odluku. A onda ćemo se fokusirati na onaj zabavniji dio vezan za sam dizaj napa.

image
SISOJE/GETTY IMAGES

Zašto vam je uopće potrebna napa?

Ukratko, kako se ne biste svakodnevno gušili u razno raznim mirisima kuhanja. Mirisi iz stana ne nestaju sami od sebe, ako imate dobar protok prirodnog provjetravanja to uvelike pomaže, ali kada se dogodi da neko jelo izgori ili ima intenzivniji miris, a vani je -10 stupnjeva, napa će vam itekako dobro doći. Svim vam je poznato da mirisi imaju moć čak uvući se i u zidove, a da ne govorimo o svim vrstama tkanina koje se nalaze u domu. Kako biste svoj dom dugotrajno zaštitili od neugodnih mirisa neka napa bude vaš prvi odabir.

image
PC PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prije odabira stila, birajte jačinu

Nape imaju razne oblike i veličine, pa tko i različite jačine. Ventilatori posjeduju određenu snagu koja stoji u specifikacijama pojedinog modela. Jačinu svoje nape birajte ovisno o tome kakava vam je kuhinja i koje uređaje sadrži u sebi. Ako posjedujete možda više od jednog štednjaka, mikrovalnu, toster ili možda električni roštilj bilo bi dobro da razmislite o napi veće usisne snage.

Izaberite pravu veličinu

Iako se svi ne slažu, veliki broj stručnjaka smatra da je sama veličina nape važna. Bez obzira na jačinu ventilatora, sama pozicija i veličina kompletne nape utječu na efikasno uklanjanje neugodnih mirisa. Stručnjaci smatraju da bi veličina nape trebala biti veća od gornje površine štednjaka iznad kojeg je smještena.

image
BRIZMAKER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Imajte na umu buku

Nape su poput perilica posuđa: neke su tihe, a druge bučne. Dobro se raspitajte kada odabirete napu. Zamislite samo trenutak da nešto morate satima kuhati i da vam jednako tako napa satima buči u kuhinji, ako je to nešto što ne možete tolerirati, tražite tišu napu.

Sada zabavni dio: Stilovi

Postoje dvije glavne vrste napa:

Kompaktne - sve je u jednom komadu, i zasebne - odvojen vanjski i unutarnji dio. Većina modela na tržištu su kompakte nape, koje se satsoje od vanjskog dijela i unutarnjeg ventilatora. Tu postoji dosta izvrsnih mogućnosti, posebno kada želite suptilniji ili bezvremenski izgled napa - na primjer, možda klasičnu od nehrđajućeg čelika.

image
PC PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Napa iz dva dijela - ova druga opcija pruža vam malo veću fleksibilnost: zasebno odabirete vanjsko kućište i ventilator kako biste dobili izgled i jačinu koju želite. Ova je opcija dostupna samo u naprednijim modelima nape.

Ovisno o tome kakav vam je stil uređenja u domu, a posebno u kuhinji odaberite ono što vam najviše odgovara. Od ugradbenih i potpuno nevidljivih napa, do onih koje su smještene u centru kuhinje i više izgledaju kao skulpture nego kao kuhinjski uređaj.

image
MYKEYRUNA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ostala stvari koje morate imati na umu

Čišćenje i njega.

Nehrđajući čelik je vjerojatno najjednostavnija vrsta napa za čišćenje u usporedbi s drvenim, onima koje su obložene u pločice ili u drugim završnim obradama.

image
BLOODSTONE/GETTY IMAGES

Većina napa od nehrđajućeg čelika može se očistiti proizvodima osmišljenim posebno za to, dok drugi metali poput bakra i kovanog nikla obično imaju zaštitni premaz i mogu potamniti ako je metal izložen krivom sredstvu. Druge metale bi bilo najbolje čisiti vrlo razrijeđenom otopinom blagog sapuna i vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 23:17