ČISTO I MEKANO

Donosimo vam sve što trebate znati o pranju jastuka i koliko često to trebate činiti

 GOLUBOVY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ako ste zadnji put prali jastuke prije više od šest mjeseci, možda je vrijeme da se ponovo uhvatite posla

Kada ste zadnji put oprali jastuke? Ako je to bilo prije više od šest mjeseci, možda je vrijeme da svojoj perilici rublja date malo posla. Stručnjaci kažu da čak i ako redovito mijenjate plahte i navlake za jastuke, kad svaki noći spavate na istom jatuku, razne izlučevine poput sline, znoja te svakojaka prljavština i bakterije - s vremenom se nakupljaju na jastuku, što znači da se potpuno pranje jastuka i mjesta gdje spavate, a ne samo površinsko čišćenje, treba napraviti najmanje dva do četiri puta godišnje. Ne samo da se ovim rješavate neugodnih mirisa i mrlja, već redovna briga pomaže i da jastuci dulje traju.

image
GOLLYKIM/GETTY IMAGES

Kako zapravo onda oprati jastuk? Prije svega, provjerite oznaku kako biste bili sigurni da jastuk ne zahtjeva samo kemijsko čišćenje. Dobra vijest je da se većina jastuka lako može oprati u standardnoj perilici.

Donosimo vam korak po korak kako ispravno oprati jastuke:

1. Provjerite ima li na jastuku uočljivih mrlja i poprskajte ih sredstvom za uklanjanje. Ostavite da odstoji 15 minuta.

image
FOTODUETS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Stavite jastuke u perilicu rublja. Uvijek operite dva jastuka odjednom, ako je moguće - to čini da vam perilica bude uravnotežena s dovoljnom težinom u bubnju.

3. U prostor za detrdžent dodajte malu količinu deterdženta, ovisno o željama, tekući ili u prahu. Imajte na unu da prevelika količina detrdženta neće jastuke učiniti čišćima, nego će samo ostaviti ostatke iza sebe.

image
ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Ovisno o unutarnjem punjenu jastuka prilagodite temperaturu perilice i dodajte dodatni ciklus ispiranja kako biste bili sigurni da se višak deterdženta ukloni.

image
DIDECS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Nakon završetka ciklusa, stavite jastuke u sušilicu s nekoliko teniskih loptica. To sprječava da se jastuci slijepe, tako da ćete na kraju s ovim potupkom dobiti pahuljaste jastuke.

6. Sušite jastuke oko sat vremena na niskoj do srednjoj temperaturi za one koje su punjeni vlaknima ili na vrlo niskoj za one punjene perijem.

7. Kad je sušilica gotova, izvadite jastuke i provjerite ima li preostale vlage čvrsto ih stisnuvši na nekoliko različitih područja. (Vraćanje čak i malo vlažnih jastuka natrag na krevet može rezultirati stvaranju plijesni, pa svakako budite sigurni da su stvarno suhi!) Po potrebi nastavite sušiti u istim koracima još 30 minuta.

image
KIPGODI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

8. U konačnici da biste održavali svježima vaše novočišćene jastuke, upotrijebite dodatnu navlaku za jastuk ispod jastučnice i povremeno prozračite jastuk. I, naravno, ponovno ih operite za najviše šest mjeseci!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 05:31