Veike ideje za male kuhinje

Dosta vam je gubljenja vremena u traženju posuđa i uređaja u vašoj maloj kuhinji?

Evo kako povećati prostor za pohranu stvari u maloj kuhinji

Muku mučite s malom kuhinjom? Ne znate kako je organizirati? Dosta vam je gubljenja vremena u traženju posuđa i uređaja po ormarima i ladicama? Znamo, tanka je linija između ugodnog i tjeskobnog kada je riječ o maloj kuhinji. Kao i svaka prostorija u domu, mala kuhinja ima svojih prednosti i mana. Dobra je stvar što je sve uvijek nadohvat ruke, pa ako još uspijete iskoristiti njezin pun potencijal i pametno iskoristite svaki centimetar prostora a da sve ne zakrčite, sreća nikad veća. A u nastavku saznajte kako!

Police na zidu

Posude, uređaje, pa čak i noževe možete držati vertikalno na zidu. Kreiranje dodatnog prostora u maloj kuhinji znači korištenje svog slobodnog raspoloživog prostora. Postoje stalci i držači koje možete postaviti na stropu, zidu, radnoj plohi te će vam osloboditi ograničeni prostor u ormarima i ladicama. Također, možete koristiti i čavliće i kuke za vješanje stvari ispod ormara, na krajevima pulta ili gredama.

Grupiranje

Ako imate malu kuhinju, kupujte predmete koje ćete moći ugnijezditi zajedno. Poput setova tanjura, posuda za kuhanje, ali i čaša. Nemojte trošiti novac na čaše za vino ako nemate osiguran potreban prostor.

Pohranite stvari u visini očiju

Osigurajte si da vam police i kuke te predmeti na njima budu uvijek u videokrugu, nadohvat ruke i uvijek lijepo i pregledno posloženi.

Smanjite doživljaj

U svojoj je knjizi "Kuharovo putovanje" chef Anthony Bourdain izjavio je da je za kuhanje potreban samo "jedan dobar nož" za sve rezanje i usitnjavanje. Ali živimo u potrošačkom društvu i svi smo skloni pretjerivanju kada je riječ o opremanju kuhinje. No, ako imate malu kuhinju, uistinu je bitno da dobro razmislite što vam zaista treba, a što želite. Od čaša, preko pribora za jelo, do posuda za kuhanje. Većinu predmeta u kuhinji u biti možete koristiti u više svrha. Pokušajte i bit ćete puno sretniji sa svojom malom kuhinjom.

Investirajte u klasike

Umjesto da kupujete trendi stvari za kuhinju, uložite u klasične komade. Njihova jednostavna silueta i boje osigurat će da vam kuhinja izgleda čisto i organizirano. I njih uvijek možete višestruko koristiti. Na primjer, kvalitetne lanene salvete možete koristiti za otmjenu večeru, ali i na pikniku. Bijeli keramički pladanj može poslužiti za posluživanje pečenog fazana, ali i držanje kukuruza u klipu.

Udvostručite svoj prostor za pohranu

Iskoristite svaki centimetar visine unutar i izvan ormara. Na primjer, u mnogim je kuhinjama prostor ispod samog sudopera neiskorišten, a stvari se uglavnom odlažu na pod ormarića. Provjerite, ali zasigurno vam stane jedna niska ladica na koju možete dodati i odlagati stvari.

Izvor: thekitchn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:46