Mali šalabahter za građevinske radove u kupaonici

Dosta vam je ležeće kade i želite tuš-kadu?

Doznajte okvirne cijene građevinskih radova za ovu adaptaciju u kupaonici

Pitanje nad pitanjima koje strane u posljednje vrijeme često postavljaju kada je riječ o kupaonicama jest – kako mogu od ležeće kade napraviti tuš kadu? Kao i kod bilo koje druge adaptacije, i ovdje, naravno, sve ovisi o brojnim faktorima, pa nema neke sigurne financijske i vremenske računice kako će se sve odvijati, no kako ipak ne biste tapkali u praznom i suočavali se tijekom ovog procesa s neugodnim i neočekivanim izazovima ili problemima, donosimo vam kratki šalabahter za koji se nadamo da će vam pomoći razjasniti neke stvari i općenito pojasniti vam akciju građevinskih radova transformacije ležeće kade u tuš kadu.

Priprema za radove

Obavite sami

Prvo što svakako trebate obaviti jest zaštititi kupaonicu i dio stana kroz koji se vrši komunikacija za dostavu materijala i odvoz građevinskog otpada. Nakon toga ne zaboravite susjedima napisati poruku s isprikom što ćete privremeno narušiti njihov mir Vjerujte, bolje je obavijestiti ih nego kasnije objašnjavati razloge buke i prašine.

Planiranje

Cijena: neprocjenjivo

Odredite pločice koje će vam bojom, teksturom, dimenzijama i dizajnom odgovarati postojećem dijelu kupaonice. Odredite točne dimenzije tuš-kade i staklene stijene. Ako imate viška novca, a manjak ideja, angažirajte dizajnera interijera i zatražite vizualizaciju prostora.

Demontaže i rušenja

Cijena: oko 1500 kn

Trajanje radova: 1 – 2 dana

Postojeću ležeću kadu, zidne i podne pločice potrebno je srušiti, usitniti i sortirati u vreće za građevinski otpad kako bi se lakše transportirao na gradilišni deponij. Mala napomena za ljepši spol: ako se radovi budu odvijali u ljetnim mjesecima, odlično jer će ih izvoditi snažni, mišićavi momci u majicama na bretelice!

Vodoinstalaterski radovi

Cijena: oko 1500 – 2200 kn

Trajanje radova: 2 dana

Za kvalitetan raspored odvoda i dovoda potrebno je izmještanje instalacija. Kada ste se već odlučili napraviti totalni make over kupaonice, predvidite ugradnju podžbukne instalacije miješalice za vodu i postavu ruže za tuš. Vodoinstalater će napraviti popriličnu štetu na zidovima i podu kako bi ugradio potrebne instalacije.

Zidarski radovi

Cijena: oko 1000 – 1500 kn

Trajanje radova: 3 – 5 dana

Kompletnu štetu nastalu prethodnim radovima ispravlja kvalitetan zidar. Pokrpat će sve šliceve nastale ugradnjom instalacija i izravnati (požbukati) stare zidove, oštećene pri demontaži keramičkih pločica. Bitno je da se prati vaga (libela) kako bi se zidovi mogli izravnati prema postojećima jer treba napraviti kvalitetnu podlogu za novu keramiku.

Izolaterski radovi

Cijena: oko 1500 kn

Trajanje radova: 2 dana

Da voda ne bi pronašla put do susjednih prostorija, potrebno je zidove i pod oko kade premazati hidroizolacijom. Poštujte upute proizvođača kako bi premaz uistinu bio vodonepropustan.

Keramičarski radovi

Cijena: oko 2000 – 2500 kn

Trajanje radova: 3 dana

Da sve vizualno izgleda savršeno pobrinut će se dobar keramičar. Prije početka radova jako je bitno pravilno sve izmjeriti u prostoru i dogovoriti shemu polaganja pločica kako bi se izbjegli nepravilni spojevi i ficleki koji će vas proganjati čitav život. Nakon završetka radova keramičar sve mora ostaviti uredno i oprano, sve kuteve zidova i spojeve s kadom potrebno je silikonirati. Napomena: ne zaboravite kupiti križiće i kvalitetan silikon, a keramičara zamolite da silikon zaglađuje štapićem, a ne prstom.

Radovi fine montaže

Cijena: uključena u vodoinstalaterske radove

Trajanje radova: 1 – 2 dana

Tuš-kadu je potrebno ugraditi prije postave keramike kako bi pločice \”sjele\” na nju. Prije ostalih radova obavezno je zaštitite tvrdim stiroporom kako se ne bi oštetila. Miješalice za vodu, ruže tuša, slušalice i staklena stijena ugrađuju se nakon svih radova.

Soboslikarski radovi

Cijena: oko 500 kn

Trajanje radova: 1 dan

Strop kupaonice potrebno je akrilirati po svim rubovima i obojati. Računajte da su kupaonice u prosjeku 6 m2 pa ne očekujte da će se obračunavati po m2. Majstori su uvijek u bijelom, pomalo nalik doktorima.

Očistiti prostoriju

Cijena: višak slobodnog vremena

Trajanje radova: 1 dan

Na kraju, krpu u ruke i počistite kako biste mogli nesmetano uživati u svojoj novoj tuš-kadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 01:50