Specijal

Doznajte kako do saune u vlastitom domu, apartmanu i kući za odmor!

Finska, parna, bio, rimska, infracrvena, sa zvjezdanim nebom, mogućnošću paljenja peći putem mobilnog telefona, s peći na struju ili klasičnom peći na drva modernog dizajna... Sve su to vrste saune, koja se vrlo lako može ugraditi u životni prostor.

Wellness i spa programi mnogima predstavljaju najbolji način opuštanja, detoksikaciju i oporavak, naročito nakon napornog radnog tjedna i nagomilanog stresa.

No, oni koji početkom 2017. nisu otišli na skijanje, ne trebaju se odreći relaksacije koju pruža wellness. Naime, sve je popularnije ugraditi saunu u vlastitom domu, a to je moguće puno jednostavnije nego što se misli. Na taj način moguća je relaksacija u bilo kojem slobodnom trenutku, a kako postići ovaj obiteljski ritual doznali smo od Tomice Antun-Lacković i Željka Kufrina iz tvrtke Sauna-Active, jedne od nekoliko tvrtki, obrta i pojedinaca koji se u Samoboru i okolici bave izradom sauna. Liječnik obiteljske medicine, dr. Milan Mazalin, pak, govori nam o prednostima i zabludama vezanim za saune.

Prije svega, treba znati podjelu. Finska, parna, bio, rimska, infracrvena, sa zvjezdanim nebom, mogućnošću paljenja peći putem mobilnih telefona, s peći na struju klasične peći na drva modernog dizajna... Sve su to vrste saune.

Najpopularnija i jednostavna za ugradnju je finska, u kojoj se nalazi peć s kamenjem koje se polijeva vodom čime se povisuje temperatura zraka na 90 do 100ºC, pri čemu je vlažnost oko 15 posto.

Infracrvena sauna bazira se na djelovanju infracrvenih zraka koje zagrijavaju tkivo i potiču znojenje kod nižih temperatura (od 50 do 60°C) pa je povoljna za osobe s kardiovaskularnim problemima.

Rimska sauna ima grijane klupe, a isijavanjem topline iz ugrijanih kamenih zidova i klupa postiže se od 40 do 42°C i niska razina vlažnosti.

U parnoj sauni se postiže temperatura od 45 do 50ºC, ali ima veći postotak vlažnosti. Često zna biti obogaćena eteričnim uljima.

Biljna sauna je povoljna za sve koji ne podnose visoke temperature. Čini je kombinacija vlage i prirodne pare biljaka koje se nalaze iznad vrućeg kamenja na koje povremeno curi voda. Temperature je od 50 do 60ºC.

Dr. Milan Mazalin također odlazi u saunu te ističe niz zdravstvenih aspekata njezina korištenja.

- Osobno bih spadao u racionalne pobornike sauna. Smatram da su saune, prije svega, mjesta psihičke relaksacije i izolacije od svakodnevice. Zatvoren u tom tihom toplom okruženju, čovjek se može gotovo meditativno okrenuti svojim najdubljim mislima ili naprosto bezbrižno prepustiti ljekovitoj dokolici. Rijetka su neka ozbiljnija i opsežnije ispitivanja utjecaja sune na zdravlje. Ipak, uz mnoge ograde, neka blagotvorna djelovanja se ne mogu negirati - kaže dr. Mazalin.

U suvremenu svijetu rodonačelnici sauniranja su nordijci, posebice Finci, gdje je sauniranje dio svakodnevne kulture. Primjerice, u novim paviljonima Policijske akademije u Tampereu, na zadnjem katu, uz zajednički boravak i kuhinju smještena je i - sauna.

U Hrvatskoj je potražnja za saunama sve veća, ponajprije zbog povećanja gostiju i poboljšanja ponude u apartmanima i manjim obiteljskim turističkim objektima, kao što su vile i kuće za odmor. U oglasnicima se nude rabljene saune po cijenama od minimalno 10.000 kuna, dok saune nekih poznatijih europskih proizvođača mogu koštati 30.000 kuna i više. No, moguća je i samogradnja.

Sauna se može ugraditi u bilo koju prostoriju u domu, bitno je da prostorija ima priključak za vodu i električnu energiju, da se postavi izolacija te kvalitetan vodootporan materijal na pod, čak i dio zida.

U stanu može biti dio kupaonice ili zasebna prostorija, a nerijetko je dio wellnessa koji zauzima cijelu etažu kuće. Izrađuje se ili oblaže drvom, jer u unutrašnjosti ne smije postojati niti jedan dio ili predmet od nekog drugog materijala, a pogotovo od metala, jer pri visokim temperaturama može doći do opeklina.

- Da bi napravili saunu, morate biti vični alatu i obradi drveta. Treba imati i odgovarajuće alate, ne samo za obradu drva, a isto tako i znanja. Sauna se može montirati u bilo koji prostor. Nije nužno da prostor u kojem će se smjestiti sauna ima sifonski odvod. Čak je i poželjno da ga nema jer zbog visoke temperature voda brzo ispari pa sifon može "povlačiti" neugodne mirise.

Drvo koje se najčešće upotrebljava za saunu je skandinavska smreka i ukoliko se želi napraviti sauna veličine 2x2 metra potrebno je 25 četvornih metara, a cijena iznosi oko 70 kuna za četvorni metar. Za klupe se, pak, koristi egzota ili lipa - kažu Tomica Antun-Lacković i Željko Kufrin.

Dodaju kako je saunu s unutarnje strane potrebno obložiti folijom te ispuniti prostor između stijenki mineralnom vunom minimalne debljine 5 centimetara. Za vrata, koja mogu biti drvena s manjim staklenim okvirom ili u cijelosti staklena, preporučuje se kaljeno staklo, sigurnosno, da uslijed puknuća ne dođe do ozljede, debljine minimalno 8 mm. Slijedi potom peć, čija cijena može iznositi i do deset tisuća kuna.

- Za standardnu saunu dovoljna je snaga od šest kilovata. Ono o čemu svakako morate voditi računa jest da imate dovoljno snage. Imali smo nekoliko slučajeva, posebno u novogradnjama gdje je snaga svih trošila limitirana na 10 kW. Ukoliko nemate dovoljno snage, zatražite povećanje od distributera električne energije - ističu.

Danas sve električne saunske peći imaju zaštite i ukoliko se pravilno montiraju, nema rizika od strujnih udara. No, opreza nikad nije dosta, a ono što je posebno bitno osim snage je i presjek električnog kabla, a za klasične saunske peći koristi se presjek 5x1,5, 5x2,5 i 3x6 mm2.

Naši sugovornici pripremu instalacija obavljaju u dogovoru s električarom. Slijedi upravljački sklop, čije cijene variraju ovisno o tome želi li se najjednostavnije upravljanje ili mogućnost da ju upalite pametnim telefonom i da vas dočeka zagrijana po povratku s posla.

Kad se podvuče crta, naši sugovornici kažu da grubi troškovnik za izradu saune u "uradi sam" verziji iznosi od 12 do 15 tisuća kuna, ovisno o izboru peći i opremi.

Primjerice, u trgovini J.u.A. Frischeis u Velikoj Gorici nordijska smreka soft profila košta od 66 kuna po kvadratu, a osim profila za oblogu imaju i hemlock profile (270 kn/m2) i abachi profile za saune, klupe, maske i peći (36 kn/m2).

Nadalje, blanjani stupci od smreke za izradu okvira konstrukcije zidova koštaju od 14 kuna po kvadratu, OSB konstrukcijske ploče za zidove od 70 kuna po kvadratu, a stolarska građa za izradu konstrukcije zidova i obloga od 6500 po kubičnom metru (bez PDV-a).

Ista sauna iz "uradi sam" verzije, s profesionalnom izradom koja uključuje i posebnu obradu drva pri kojoj se iz drva izbacuje smola kako poslije ne bi kapala sa stropa, zatim montažu, jamstvo za peći i samu izradu, košta oko 25.000 kuna. Cijene sauna mogu biti i astronomske. Primjerice, cijena jedine sklopive saune na svijetu naziva Klafs S1 iznosi od 96.000 kuna.

S druge strane, wellness ne mora nužno obuhvaćati saunu. Relaksirajući spa kutak može se postići odabirom jacuzzija, hidromasažne kade ili, pak, specijaliziranih tuševa. Za luksuzniji ugođaj mogu se postaviti i LCD TV-i, linije, hladnjaci...

SAVJETI ZA IZRADU FINSKIH SAUNA

* Za finsku saunu ne treba mnogo prostora, minimalno je 1x1, standarno je 2x2, mogu biti i većih dimenzija od 4x2 metra, no svaki prostor ne može biti sauna. Bitno je da nije vlažan.

* Sauna mora biti minimalno dva centimetra odvojena od poda. Jedna od najbitnijih stvari o kojima treba voditi računa je izvedba ventilacije, ulaza i odvoda zraka, izolacije.

* Skandinavska smreka, kanadski bor, sibirski ariš, aspen najčešće su vrste drveta koje se koriste u izradi sauna.

*Procijenite isplativost investicije - je li vam isplativije uložiti minimalno 15-ak tisuća kuna za užitak koji ćete koristiti nekoliko puta godišnje ili za tu cijenu odlaziti godinama u neki od spa centara.

*Provjerite snagu električnih instalacija da vam se ne bi dogodilo da dok se vi saunirate izbaci neko od bitnih trošila za kućanstvo.

*Staklo na vratima mora biti kaljeno kako bi izdržalo visoke temperature. Preporučuje se minimalna debljina od osam milimetara.

*Ako se bavite turizmom, ulaganje u saunu zasigurno je isplativa investicija, pogotovo ako želite privući strane goste. Osim toga, podiže i cijenu nekretnine.

*Saunu treba održavati redovito. Osim čišćenja nakon svake upotrebe, ovisno o potrebi treba prebrusiti klupe, očistiti ventilacijske otvore. Neredovito održavanje može biti prigoda da vam sauna postane izvor gljivičnih bolesti.

Ppripremili: Dušan Miljuš, Jelena Kovačević i Željka Paćar

FOTO: Living4media/guliver images, Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 06:16