Materijali za kuhinjske fronte

Doznajte na koje sve načine “stara” kuhinja može postati “nova” i koliko bi to koštalo

 / living4media
 

Na koje sve načine “stara” kuhinja može postati “nova” i koliko bi nas to koštalo rekli su nam Antonio Vitković iz tvrtke Izgradnja Bolanča u suradnji s ekipom iz tvrtke Drveni majstori.

Iveral

Ivera je naziv za oplemenjenu ivericu. Oplemenjena iverica je iverica obložena dekor papirima prethodno impregniranim melaminom. Oplemenjena iverica kao materijal vrlo često se koristi pri izradi namještaja i opremanju interijera. Fronte od iverala mogu biti kantirane ABS-om. Na raspolaganju postoji široka paleta dekora fronti od iverala obrubljenih ABS trakom.

* Cijena zamjene fronti (za prosječnu kuhinju od 7 m2 fronti): zamjena fronti od iverala s radom skidanja starih fronti, dobave i montaže novih iznosi od 1500 kuna (iveral decor) do 2200 kuna (visoki sjaj).

Furnirana iverica

Furnirana iverica je iverica na čiju površinu se lijepe listovi furnira pravog (masivnog) drveta. Površina im se bajca i lakira. Furnirana iverica se kantira furnirom. Fronte mogu biti u hrastu, jasenu, trešnji, bukvi, javoru, orahu ili egzotičnim vrstama drveta. Cijena varira o vrsti furnira. Obrada furniranog drveta je slična kao obrada masivnog drveta (fronti).

* Cijena zamjene fronti (za prosječnu kuhinju od 7 m2 fronti): zamjena postojećih fronti te dobava, furniranje i montaža novih (lakiranje) iznosi od 5200 kuna do 10.000 kuna (visoki sjaj). Bajcanje ili toniranje fronti podiže cijenu u obje varijante laka za otprilike 800 kuna.

Modern, open-plan interior with exposed brickwork - dining area and kitchen in front of terrace doors
/ living4media

Ultrapas (laminati)

Ova vrsta materijala za fronte danas se najmanje koristi. To su zapravo iveral ili medijapan fronte na koje je nanesen deblji sloj melamina nego na klasičan iveral. Materijal je deblji i čvršći od folije, mora se kantirati sa svih strana, tvrđi je i otporniji od iverala i nije toliko otporan na visoke temperature.

Medijapan

MDF ploče su gušće i tvrđe od iverice i jednostavno ih je obrađivati. Površina ploče se obrađuje brušenjem i višeslojnim lakiranjem, a ako se želi dobiti površinu visokog sjaja, zadnji sloj dodatno se polira. Površine dobivene postupkom poliranja otporne su na vlagu i masnoću. Velika prednost medijapana u odnosu na ostale materijale je što ga ne treba kantirati pa fronte od medijapana izgledaju ljepše. Iako same po sebi MDF ploče nisu skupe, potrebno ih je lakirati za fronte, što uvelike poskupljuje cijenu izrade. Lak se može lako oštetiti, a kada se ošteti, ne može se površinski krpati, nego se mora ponovno skupo lakirati. Osim lakiranog medijapana, postoji još i medijapan presvučen PVC folijom. Medijapan presvučen folijom je površinski puno otporniji i jeftiniji od lakiranog, ali nedostatak je to što se folija nakon nekog vremena može početi odljepljivati na pojedinim mjestima, a to nije moguće popraviti.

* Cijena (za prosječnu kuhinju od 7 m2 fronti): za lakiranje fronti materijal i rad iznosi otprilike 2000 kuna, ako je završni sloj u visokom sjaju, tada se cijena penje na otprilike 7000 kuna. Poliesterski temelj podiže cijenu za 2000 kuna.

Akril

Jedna alternativa MDF-u lakiranom u visoki sjaj je akril. Akrilni sloj može se nanijeti na ivericu ili medijapan. Obično se debljina akrilnog sloja kreće od 1,2 pa do 2 mm. Akril djeluje sjajnije u usporedbi s MDF-om lakiranim u visoki sjaj. “Mana” mu je što ga treba kantirati, najčešće akrilnom trakom pa su vidljivi spojevi. Prednosti akrila su što je površinski otporniji od lakiranog MDF-a i ako i dođe do oštećenja površine, to se može ispolirati. Još jedna prednost je i cijena koja je prilično niža od medijapana lakiranog u visoki sjaj. Nedostatak je relativno mali izbor dekora u usporedbi s lakiranim medijapanom. A sloj nanesen na medijapan daje bolji sjaj od onoga na iverici. Također, akrilni sloj može se nanijeti samo na prednju stranu fronte pa se time može dodatno uštedjeti.

* Cijena zamjene fronti (za prosječnu kuhinju od 7 m2 fronti): zamjena fronti u akrilu sa skidanjem starih fronti, dobavom i montažom novih iznosi oko 4500 kuna.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 05:21