SVJETLO KAO DEKOR

Držite se ovih stručnih savjeta i trikova i čeka vas dobro osvijetljena budućnost

 Unsplash
Ključ dobrog osvjetljenja je raslojavanje svjetlosti na različitim visinama

Postavljanje rasvjete na pravi način u prostoru može u potpunosti trasnformirati prostoriju. Osim što su rasvjetna tijela sama po sebi odlične dekoracije, svjetlost koju emitiraju i mjesta gdje su postavljena uvelike utječu na stvaranje atmosfere. Poznavati igru svjetlosti može od običnog prostora stvoriti umjetničko djelo. Stoga, ne shvaćajte olako rasvjetu u svome domu, nego joj dajte prednost pred svime.

image
Unsplash


1. Izvori svjetlosti

Ključ dobrog osvjetljenja je raslojavanje svjetlosti na različitim visinama. Ne oslanjajte se samo na jednu vrstu izvora svjetlosti. Pomiješajte razne podne ili stolne svjetiljke, tako ćete stvoriti zone i postići intimu i ugodu u svome prostoru.

image
Unsplash


2. Previše osvjetljenja

Nema ništa gore od jarkih svjetala zbog kojih se osjećate kao da ste na pozornici. Preporučujemo upotrebu sjenila i nježno bijelih žarulja u svakoj sobi, uključujući kupaonice. Osvjetljenje ne bi trebalo biti napadno, to stvara nelagodu.

image
Unsplash


3. Razmišljate o snazi svjetiljke

Stvoriti dobru atmosferu je ono što svi želimo postići u svojim domovima, a poznato jeda nitko ne želi jesti pod jarkim svjetlom, stoga će vam 60 W biti dovoljno za blagovaonicu. Jarko svjetlo vam treba za čitanje, tako da ako najviše čitate u dnevnom boravku odlučite se za 75 W do 100 W. Lijepo je imati više opcija – neka raspon snage svjetiljki bude od 40 do 100 W, tako da možete promijeniti atmosferu kada vam to zatreba. Za kupaonicu je potrebno bočno osvjetljenje, kao i gornje osvjetljenje. Gornje svjetiljke držite na 75 W, a 60 W na bočnim stranam. Najbolje osvjetljenje je u razini očiju, a ne iznad glave, što stvara sjene.

image
Unsplash


4. Ugradbene svjetiljke

Postavljajte ugradbene svjetiljke štedljivo. Previše ugradbenih svjetiljki pretvara vaš strop u pistu. I pripazite gdje postavljate takvu rasvjetu. Ograničite osvjetljenje iznad glave na funkcionalna područja kao što su kupaonice i kuhinje- ovakva vrsta osvjetljenja je preoštra za dnevne prostore.

image
Unsplash


5. Prigušivači svjetla

Dobro osvjetljenje može u potpunosti promijeniti prostoriju. Stvara atmosferu i dramu u sobi. To ćete najlakše postići ako ugradite prekidač za prigušivanje svjetla.

image
Unsplash


6. Mjesta za prekidače

Svjetlosni prekidači obično se postavljaju na 90 centimetara od poda. Na taj način najmanje smetaju na zidovima, a iz istog razloga stavljaju se na 2 do 3 centimetra od dovratnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:56