Priprema za kraj života

Döstädning, švedski koncept čišćenja kao stil života

Döstädning

U posljednje dvije godine sigurno ste barem jednom čuli za skandinavske koncepte hygge ili pak lagom, odnosno životne stilove usmjerene na stvaranje udobnog i toplog doma koji su naišli na odobravanje i prikupili brojne poklonike i u ostatku Europe i svijeta. No, jeste li čuli za döstädning, švedsku metodu pročišćavanja i organizacije stvari u domu koja u slobodnom prijevodu znači "čišćenje prije smrti"? Švedska umjetnica i autorica Margareta Magnusson* osmislila je spomenutu metodu za osobe starije od 50 godina čija je svrha pročistiti dom i organizirati sve što osoba posjeduje tako da jednog dana, kada je više ne bude, njena djeca ne budu preopterećena suvišnim stvarima i neredom.

Iako se na prvi pogled zamisao čini malo mračna, zapravo je riječ o pametnoj ideji! Smisao ovog koncepta nije eliminiranje svih stvari koje posjedujete nego pojednostavljivanje vašeg života kako biste u njemu imali samo one predmete koji vas zaista usrećuju i u kojima istinski uživate! Naravno, ovdje nije riječ o običnom čišćenju prašine i pranju podova nego o trajnom obliku organizacije koji čini svakodnevne aktivnosti puno jednostavnije. U nastavku saznajte zašto vrijedi usvojiti ovaj novi stil života!

Ovaj stil života nije rezerviran samo za osobe starije od 50 godina.

I dok Magnusson smatra da svaka osoba starija od 50 treba početi s čišćenjem prije smrti, sam koncept primjenjiv je u svakoj dobi, a koristan je za sve koji žele jednostavniji i bolje organizirani život.

Čišćenje poput ovog trebalo bi biti spor i dugotrajan proces.

Ovu tehniku čišćenja ne možete započeti i dovršiti u jednom danu, tjednu ili godini. Trebat će vam vremena da ju usvojite i trebali biste ju smatrati promjenom životnog stila, a ne fazom intenzivnog pročišćavanja jer jedino tako možete smanjiti sa sebe pritisak, ali i pretvoriti cijeli proces u užitak.

Dok raščišćavate svoj dom trebali biste razmisliti o svojoj oporuci, sprovodu i nasljedstvu.

Važno je da promislite dobro o tome što će se zapravo dogoditi kada se dogodi neizbježno i osmislite praktična rješenja kako biste se psihički unaprijed pripremili i sve ključne odluke donijeli sami, umjesto da ih netko drugi donosi umjesto vas. Osjećat ćete se puno bolje znajući da će sve izgledati kako ste zamislili!

Jasno izrazite svoje namjere.

Recite svojim prijateljima i obitelji o svojim planovima po pitanju pročišćavanja i organizacije kako bi vas držali za riječ. Ovo je važan korak kako biste svoju obitelj uključili u proces i kako biste zaista odradili to što ste naumili, svojim tempom i bez zadrške.

Poklonite predmete koje ne želite.

U svom domu prepunom stvari sigurno se nalaze predmeti koji vama više ne trebaju, a koji bi dobro došli nekome drugome iz vaše obitelji ili kruga prijatelja. Pitajte svoje najmilije žele li nešto od vaših stvari i podijelite to, a ako nitko ne bude zainteresiran donirajte ih nekome kome zaista trebaju.

Počnite s ormarom.

Prije nego se uhvatite ukoštac s tavanom, podrumom ili pak regalima prepunima uspomena, počnite svoj proces čišćenja s ormarom za odjeću jer je to dio vašeg doma s kojim ste najvjerojatnije puno manje emotivno povezani. Uspješno odrađen zadatak čišćenja ormara možda vas potakne da nastavite dalje s čišćenjem puni elana.

Proces čišćenja ima terapeutsku vrijednost.

Čišćenje prije smrti zapravo nema puno veze sa smrću. Riječ je o promišljanju svog života i čuvanju samo onog što vam je zaista važno. Tijekom tog procesa shvatit ćete koliko ste lijepih stvari proživjeli, sačuvat ćete najvrjednije stvari za budućnost i odbaciti one stvari koje vas podsjećaju na tužne trenutke.

Uvijek se trebate nagraditi novim iskustvom, a ne novim stvarima.

Kada dovršite s organizacijom pojedinog dijela svog života počastite se odlaskom u kino, manikurom ili ukusnim obrokom, a ne odlaskom u najdraži dućan jer je i dalje cilj da posjedujete samo ono što vam zaista koristi.

* Margareta Magnusson je autorica knjige "The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to free yourself and your family from a lifetime of clutter" koji možete prednaručiti na poveznici.

Izvor: Business Insider

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 20:10