SAVJETI ZA ČISTU KUHINJU

Dva neizostavna koraka u čišćenju kuhinje!

 Jennifer Paro
Evo kako brzo i jednostavno možete očistiti svoju kuhinju!

Portal Apartment Therapy često ima zanimljive i praktične savjete o opremanju doma, ali jednako tako i o njegovoj organizaciji te čišćenju. Tako smo ovog puta izdvojili korake za čišćenje kuhinje, kao jedne od onih prostorija u domu koje je najteže čistiti. Upravo zbog toga, na Apartment Therapyju naveli su čak dva neizostavna koraka od kojih su oba itekako učinkovita.

1. Čišćenje koje se prvenstveno bazira na rješavanju, odnosno uklanjanju nereda.

Ovaj korak prvenstveno je usmjeren prema rješavanju nereda i 'čišćenju' teško dostupnih mjesta u kuhinji. Bez obzira na to je li riječ o hladnjaku, ladicama, kvakama ili ručkama, sve su ovo mjesta koja morate uzeti u obzir prilikom čišćenja.

Najprije je potrebno generalno 'pražnjenje' hladnjaka i/ili zamrzivača. Riješite se svih namirnica kojima je istekao rok trajanja te ih zamijenite svježima. Ipak, najbolje je bilo da svu hranu izvadite te temeljito očistite apsolutno sve površine, odnosno police u hladnjaku te zamrzivaču. Tek tada napunite hladnjak svježim namirnicama.

Osim hladnjaka, ispraznite sve ladice i police od onih stvari kojima tamo nije mjesto. Razmislite o tome da se riješite posuđa, posluživanja, posuđa, posuđa, malih uređaja, alata i staklenog posuđa koji su slomljeni, istrošeni ili ih jednostavno ne koristite.

I na kraju, svedite ukupnu količinu posuđa (tanjura, šalica, pribora za jelo, čaša) na najmanju moguću mjeru, pogotovo ako imate kuhinju vrlo male kvadrature. Riješite se svega onoga što uporno čuvate za 'posebne prilike' jer tako u kuhinji samo stvarate nepotreban nered i kaos, a i samo čišćenje time vam je itekako otežano.

2. Čišćenje koje je usmjereno na uklanjanje mrlja i nakupljenih masnoća.

Ovaj korak kod čišćenja vašu će kuhinju učiniti blistavom i čistom kao prvog dana kad ste ju nabavili. Pri korak jest micanje svih stvari na kuhinjskim površinama. Naime, jedino ćete tako moći temeljito očistiti police, ladice i kuhinjski otok.

Close up shot for the clean chrome tap and  washbasin in a kitchen
Getty Images/iStockphoto

Nakon toga, na redu je čišćenje sudopera jer se u njemu skupljaju brojne bakterije i prljavština. Umjesto korištenja agresivnih kemijskih sredstava za čišćenje, možete se poslužiti i prirodnim sredstvima poput octa. Osim što čisti i dezinficira, ocat je također savršen za uklanjanje nakupljenog kamenca u sudoperu.

Zatim redom izvana očistite sve uređaje koji se nalaze u vašoj kuhinji - štednjak, napu, hladnjak, mikrovalnu pećnicu, blender i perilicu posuđa. Isto tako, temeljito pobrišite sve kuhinjske površine, dezinficirajte ručke i kvake na ormarima i ladicama, a nipošto nemojte zaboraviti ni na čišćenje kante za smeće (i iznutra i izvana).

Izvor: Apartment Therapy.com

Foto: Living4media, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:33