NEVIDLJIVI POTROŠAČ

Ovo je uređaj koji troši struju kao 65 hladnjaka (čak i kada je isključen), a svi ga imaju kod kuće

 /SHUTTERSTOCK
Otkrijte kako male promjene u korištenju pećnice mogu dramatično smanjiti mjesečne račune za električnu energiju.
Otkrijte kako male promjene u korištenju pećnice mogu dramatično smanjiti mjesečne račune za električnu energiju.

Koliki su vam računi za struju? Jesu li previsoki? Što vam u kućanstvu troši najviše struje? Sigurni smo da su ova pitanja često na repertoaru u vašoj, ali i svakoj drugoj obitelji. Ne čudi to jer je struja jako poskupjela, ali jeste li znali što troši najviše struje u domu? Odgovor – električna pećnica. Jeste li šokirani?

Električna pećnica možda jest najčešći kućanski aparat u kućanstvu, ali malo tko zna koliko struje zapravo troši – u jednom trenutku njezina potrošnja može biti jednaka potrošnji 65 hladnjaka, piše Blic. Saznajte kako smanjiti račun za struju, a istovremeno uživati u svakodnevnom kuhanju.

Ljetni broj magazina D&D još samo kratko u prodaji! Saznajte sve što ste ikada htjeli znati o mobilnim kućama

Koliko struje pećnica zapravo troši?

Prosječna snaga električne pećnice je između 2000 i 5000 W, što znači potrošnju od 40 do 90 kWh mjesečno. Za usporedbu, hladnjak troši samo 300 do 800 W – ogromna je razlika!

image

Prosječna snaga električne pećnice je između 2000 i 5000 W, što znači potrošnju od 40 do 90 kWh mjesečno

/SHUTTERSTOCK

Istraživanja pokazuju da prosječna kućna pećnica može doseći čak 224 kWh godišnje, što je više od većine drugih svakodnevnih uređaja. Posebno su problematični modeli u stanju pripravnosti, koji troše električnu energiju čak i kada su isključeni – od 5% do 26% ukupne godišnje potrošnje.

Najčešće pogreške koje povećavaju račun

Otvaranje vrata tijekom pečenja, nedovoljno korištenje predgrijavanja i ostavljanje pećnice uključene u praznom hodu drastično povećavaju potrošnju. Čak i digitalni zasloni troše energiju u stanju pripravnosti.

Kuhari otkrili kako pravilno koristiti pećnicu: Malo koja domaćica zna za ovaj trik, a pravo je zlato

Praktični trikovi za uštedu

Kombinirajte pečenje – koristite jedno predgrijavanje za nekoliko jela odjednom. Isključite pećnicu nekoliko minuta prije kraja pečenja – toplina ostaje dovoljna da hrana bude gotova. Nemojte često otvarati vrata – svaki put kad to učinite, temperatura pada i pećnica troši dodatnu energiju.

image

Otvaranje vrata tijekom pečenja, nedovoljno korištenje predgrijavanja i ostavljanje pećnice uključene u praznom hodu drastično povećavaju potrošnju

/SHUTTERSTOCK
image

Isključite pećnicu nekoliko minuta prije kraja pečenja – toplina ostaje dovoljna da hrana bude gotova

/SHUTTERSTOCK

Isključivanje iz utičnice potpuno eliminira potrošnju u stanju pripravnosti i dodatno smanjuje račun. Mali trikovi čine veliku razliku – kombinacija pažljivog korištenja i praćenja kuharskih navika može smanjiti potrošnju za desetke kWh godišnje.

Pametno kuhanje = manji račun

Uz ove jednostavne metode, vaša pećnica može ostati nezamjenjiv kućanski aparat, a račun za struju više neće biti iznenađenje. Podijelite ove trikove s obitelji i prijateljima – mnogi još uvijek ne znaju koliko struje troši njihov omiljeni kućanski aparat!

Otvarate li pećnicu nakon pečenja? Mnogi ljudi rade krivo, samo je ovo pravi način

Koliko vam je ovo poznata situacija - ispekli ste nešto ukusno u pećnici, ručak je spreman, a vi automatski otvarate vrata pećnice kako bi se ona ‘ohladila‘. Jel to dobar način? Naime, nakon pečenja hrane u pećnici, posebno na visokim temperaturama, logično, potrebno je neko vrijeme da se pećnica ohladi. To je posebno problematično u toplijim mjesecima kada su temperature u kući već povišene. Kako bi ubrzali proces, mnogi ljudi ostavljaju pećnicu otvorenom.

Ipak, stručnjaci kažu da je ovakav način hlađenja više štetan nego koristan. Nekoliko je razloga za to. Naime, pretjerano vrući zrak iz uređaja mogao bi oštetiti obližnji namještaj, što je također navedeno u napomenama glavnih proizvođača kuhinjskog namještaja. Isti je slučaj ako su vrata samo malo otvorena.

Namještaj koji bi najviše mogao biti pogođen toplinom je onaj s aluminijskim stranicama - materijalom koji je vrlo osjetljiv na promjene temperature. Drvena vrata trebala bi manje trpjeti štetne učinke prekomjerne topline, no boja se ipak dugoročno može oštetiti.

Još jedno rješenje za hlađenje, kojem također pribjegavamo gotovo svi, je ostaviti vrata malo otvorenima kako bi vrući zrak izašao. No, ta kontinuirana napetost na kraju "napreže" šarke koje reguliraju otvaranje i zatvaranje uređaja, pa se one mogu trajno oštetiti.

Ako baš želite držati vrata pećnice otvorenima, bolje ih je otvoriti do maksimalne širine. To može imati prednost u širenju ugodne topline unutar kuhinje, ali će također izazvati širenje mirisa onoga što smo skuhali. Da ne spominjemo činjenicu da držanje vrata pećnice potpuno otvorenima može predstavljati sigurnosni rizik za nas i one koji žive s nama - pogotovo ako su u blizini mala djeca, prenosi Krstarica.

Dakle, rezimirajmo. Iako će, naravno, vrijeme hlađenja biti dulje nego kad ostavimo otvorena vrata, moderne električne pećnice opremljene su protočnim ventilatorima koji osiguravaju pravilan izlazak vrućeg zraka i vlage iz njih. Držite pećnicu zatvorenu tijekom hlađenja i izbjeći ćete sve neugodnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 00:08