drvo ili kamen?

Evo kako izabrati najbolje podne obloge i ispravno ih postaviti za idealan izgled terase

 Unsplash
Imajte na umu da vaš izbor podnih obloga mora biti jednostavan, jer je to temelj za ostale elemente dizajna

Odabir podnih obloga za terase može biti zastrašujuć, od pronalaska materijala koji odgovara vašoj terasi ili vrtu te stilu vaše kuće, do dizajniranja ugodnog izgleda.

Prije nego što započnete, korisno je razmotriti stil vašeg posjeda. Najskladniji vanjski prostori imaju tendenciju da najbolje funkcioniraju kada dizajn popločanog dijela odražava stil, materijale i boje lokalnih zgrada te koristi materijale i karakter okolnog krajolika.

Međutim, imajte na umu da vaš izbor podnih obloga mora biti jednostavan, jer je to temelj za ostale elemente dizajna.

Uspostavite veze

Jednostavni uzorci koji uključuju materijale korištene negdje drugdje u vrtu mogu stvoriti jedinstven i skladan dizajn, a također mogu učiniti da terasa izgleda veća. Ako je vaš vrt prilično malen, kružna terasa može vam pomoći stvoriti iluziju prostora i izgledat će veće od kvadratnog ili pravokutnog dizajna.

Poigrajte se veličinom i teksturom

Prirodni kamen dostupan je u širokom rasponu oblika i veličina. Kombinacija različitih veličina popločavanja u istim ili sličnim nijansama daje kontrast i teksturu. Može vam pomoći definirati i funkcije različitih područja popločanog prostora.

Zagrijte prostor s ciglom

Cigla dobro funkcionira u vrtovima manjih razmjera i može se polagati u različitim uzorcima kako bi se postigla raznolikost. Boja i linije tradicionalnih podnih obloga od opeke dobro se usklađuju sa suvremenim brodskim podovima i daju mu čvrstoću.

Napravite mjesta za prirodu

Želite vrt i terasu, ali nemate dovoljno mjesta za oboje? Jednostavno je rješenje potaknuti biljke u vašem vrtu da prerastu na terasu. Uz to, dopuštajući da se biljke uvlače između pukotina, možete stvoriti prekrasan prostor okružen prirodom.

Nejasne crte

Polirani beton postao je popularan materijal za kuhinjske podove, radne ploče, pa čak i zidne obloge. Izbrišite linije između unutarnjeg i vanjskog prostora stavljajući betonski pod i na svoje dvorište. Vizualno će se povećati osjećaj prostora, a za toplih dana, zatvoreni i otvoreni prostor postat će jedna produžena soba.

Ova ideja nije ograničena samo na polirani beton - bilo koji materijal prikladan za unutarnju i vanjsku upotrebu može se koristiti sa sličnim učinkom.

Promijenite smjer

Možete se odlučiti na polaganje podnih obloga koje vode u alternativnim smjerovima. To može pomoći u razbijanju monotonije velikih površina. Varijacije smjera zajedno s jakim linijama između ploča pomažu smanjiti linearnu prirodu vrta i povezuju druge elemente, poput prozora, zidova i okvira vrata.

Prihvatite lokalne materijale

Ako živite u prirodnom okruženju, zašto ga ne biste uklopili s nekim grubo obrađenim lokalnim popločenjem i stvorili područje posuđeno od prirode.

Pogledajte oko sebe i razmotrite prirodni jezik. To bi mogla biti određena vrsta kamena, lokalna cigla ili čak vrsta drveta. Odabir autohtonog materijala izgledat će lijepo i također će biti održivije.

Odaberite umjetnički i minimalistički stil

Unaprijed lijevani materijali su svestrani, izdržljivi i s njima je jednostavno raditi. Izgledaju posebno dobro uz čiste linije modernih domova i dostupni su u velikom rasponu veličina, oblika, boja i tekstura. Kombinacija trava, cvijeća i začinskog bilja dodaje boju i miris minimalističkom prostoru s malo održavanja.

Razmotrite detalje

Nakon što se odlučite za materijale, važno je razmotriti i druge aspekte vašeg dizajna terase. Na primjer, razmislite o boji između ploča ili opeke i širini spojeva. Također pokušajte spojiti novi pod s postojećim značajkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 15:13