ovisi što želite

Evo kako izračunati idealan proračun za renovaciju vaših kuhinjskih ormarića

 Unsplash
Ormarići rađeni po mjeri često su skupi i ne pružaju uvijek dobar povrat ulaganja

Kuhinjski ormarići su prvo što vidite kad uđete u kuhinju, a ako se radi otvorenom planu stana onda jako često baš oni znaju dominirati cijelim prostorom. U njima se nalaze sve vaše osnovne stvari, od konzervirane robe i začina do tanjura, čaša, posuđa, pa čak i malih uređaja, pa iznutra moraju biti funkcionalni, a izvana dobro izgledati. Zapravo, optimizacija vaše kuhinje započinje odabirom jedne od tri najčešće vrste ormarića: tvornički proizvedeni ormarići, polu prilagođeni ormari ili ormari po mjeri. Najveća razlika između te tri opcije su cijene. Kad je riječ o određivanju vašeg proračuna za obnovu kuhinje koji je usredotočen na ormariće, najbolje je započeti mjerenjem veličine vaše kuhinje, izmjerom rasporeda, a zatim, naravno, odlukom koliko veliku investiciju želite napraviti.

image
Unsplash

"Uobičajeni ormarići prikladni su za proračun i dostupni su u standardnim veličinama, dok polu prilagođeni ormari imaju više mogućnosti za prilagodbu i uređenje", savjetuje Dina Averuk iz Cabinetset.com LLC, trgovine kuhinjskim ormarićima. "Ormarići rađeni po mjeri pak pružaju beskrajne mogućnosti, od veličine, boje pa do dodataka. Međutim, ormarići rađeni po mjeri često su skupi i ne pružaju uvijek dobar povrat ulaganja ", kaže ona. Za više detalja o različitim vrstama i cijenama vašeg kuhinjskog ormarića pročitajte savjete koji će vam pomoći da ispravno odaberete sve, od završnih obrada do prilagođenih dodataka.

image
Unsplash

Gledajte širu sliku

Dizajneri interijera mogu tvrditi da je kuhinja najvažnija prostorija u domu, ali procjena troškova preuređenja može biti izazov, a kasnije ćete biti zahvalni ako o tome razmišljate cjelovito. Kada postavljate proračun, razmislite o ostatku doma, kao i o ostalim nadogradnjama kuhinje koje ćete izraditi. Cijena obnove kuhinje ovisi o nekoliko čimbenika: veličini vaše kuhinje, završnim obradama i uređajima. "Kuhinjski ormarići čine oko 25 posto proračuna prosječnog troška obnove kuhinje", kaže Averuk i dodaje, "Ne preporučujem trošenje više od 20 posto vrijednosti kuće na preuređivanje kuhinje."

image
Unsplash

Znajte vrste i prilagodite ih u skladu s tim

Razmotrite svoj raspored kuhinje kada odlučujete želite li se odlučiti za narudžbu po mjeri, za razliku od gotove. Osnovni ormari, poznati i kao donji ormarići, definiraju tlocrt kuhinje i pružaju potporu radnim pločama, a kao rezultat toga malo teže. Osnovni ormarići obično su duboki 60 centimetara i dolaze s vratima i ladicama. Zidni ormarići, poznati i kao gornji ormarići, nalaze se iznad temeljnih ormarića i obično su duboki 30 centimetara, a dolaze s vratima ili kao ormarići s otvorenim policama. Jednostavan način da se ormarima za zalihe doda osobni karakter je njihovo bojanje ili zamjena ručkica.

image
Unsplash

Ako idete s posebno prilagođenim ormarićima, ne zaboravite razmotriti dodatne utjecaje na cijenu, poput površinskih materijala (prirodni je kamen puno skuplji, dok drvo pada negdje u sredinu), i hoćete li se razmetati s dizajnom ili odabrati pristupačniju opciju.

image
Unsplash

Razmotrite zamjene i alternative

Jeste li fanatik za kuhanje i imate gomilu knjiga za kuhanje koje želite posložiti u kuhinji? Ili biste radije uložili u vrhunski aparat za kavu koji je na kraju veći nego što ste očekivali? Ovisno o vašem načinu kuhanja, možda će vam trebati neki prilagođeni elementi ili zamjene za ormare.

"Viseće police mogu stvoriti suvremeni izgled i dojam veće kuhinje, a ponekad se ljudi odluče ne imati gornje ormariće jer to pomaže postići minimalistički stil i otvoriti kuhinjski prostor", savjetuje Averuk. "Također sam naišla na velike radne površine u nekim kuhinjama, dok prijenosni otoci mogu pružiti dodatni prostor za odlaganje i radnu površinu po potrebi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 14:32