NOVA PRILIKA

Evo kako možete reciklirati ili ponovno oživjeti vaše stare tehnološke uređaje

 Unsplash
Ako vam se oko kuće i po kući nakupljaju neki stari dijelovi tehnologije, sada je vrijeme da im napokon pružite novi život

Uvijek je dobar osjećaj kada krenete u raščišćavanje nereda, a pogotovo kada to radite temeljito s namjerom da se rješite svih suvišnih stvari ili da im date drugu namjenu. Za razliku od rabljene odjeće ili igračaka, hrpa stare tehnologije je uvijek upitna kada moramo nešto baciti ili darovati. Zašto? Pa, nije baš da su ti predmeti bili jeftini. Uređaji poput igraćih konzola, VHS kaseta, čak i disketa, vjerojatno su vas koštali jako puno novaca. Stoga ima smisla ako vam teško pada rastanak s tim stvarima. Pa ipak, čini se da je rješenje uvijek isto: samo ga ostavite na istom mjestu i nadajte se da ćete im "jednog dana" naći novu korist. Pa, dragi naši, danas je taj dan.

Ako vam se oko kuće i po kući nakupljaju neki stari dijelovi tehnologije, sada je vrijeme da im napokon pružite novi život. Evo što možete učiniti s nekim najčešćim tehnološkim uređajima koje vjerojatno još uvijek imate.

image
Unsplash

Diskete

Budite iskreni, jeste li nedavno vidjeli nekoga tko koristi disketu? Najvjerojatnije ne, jer je ovu tehnologiju zamijenio USB. Ako imate pri ruci tonu disketa, postoji nekoliko kreativnih projekata koje možete isprobati koji nisu potpuno povezani s tehnologijom. Pretvorite ih u podmetače za čaše, posude za sadnju ili ih stvaite unutar staklenog okvira kako biste stvorili vintage ukras za svoj dom.

image
Unsplash

Mobiteli

Čak i ako vaš stari mobitel više nije u funkciji ( naravno ako nije razbijen), još uvijek ima jako puno razloga zašto ga ne biste trebali baciti. Pretvorite ga u budilicu, daljinski upravljač ili čak dječju kameru!

image
Unsplash

Računala

Što se tiče računala, nema smisla odreći ga se ako niste 100 posto sigurni da je spremno za otpad. Ako niste potpuno sigurni, najbolje je da probate saznati može li se računalo i dalje koristiti, a ako ne onda ga prodajte za dijelove, reciklirajte ili donirajte.

image
Unsplash

VHS kasete

Ako imate kolekciju VHS kaseta, velika je vjerojatnost da ih se ne želite riješiti. Vjerojatno vrijede određenu svotu novca i imaju sjajne videozapise u kojima još uvijek uživate. Pa umjesto da ih bacite, zašto ih ne biste pretvorili u DVD?

image
Unsplash

Kasete

Baš kao i disketa, kasete se mogu koristiti za kreativne projekte koji će vašem domu dati vintage štih. Nakon što ste snimke prebacili na računalo, pronađite kreativni projekt koji ćete napraviti s njima- poput novčanika za kovanice ili maske za mobitele.

image
Unsplash

Igraće konzole

Što se tiče igraćih konzola, možete ih jednostavno prodati ili nastaviti igrati na njima ako su u dobrom stanju. Međutim, igraće konzole mogu funkcionirati i kao platforme za streaming ili kao DVD playeri.

image
Unsplash

Tvrdi diskovi

Stari tvrdi disk zapravo se može pretvoriti u prijenosni tvrdi disk. Također možete staviti stare datoteke s računala na njega i koristiti ih kad god vam je to potrebno. Ako ne želite vanjski tvrdi disk, možete ga koristiti za kreativni projekt - poput „uradi sam” magneta (budući da je tvrdi disk napunjen magnetima).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:10