zoniranje

Evo kako napraviti raspored kuhinje koji odgovara vašoj obitelji i prijateljima

 Unsplash
Suvremene kuhinje se više ne uklapaju u radni trokut, uistinu vrijedan raspored mora biti prilagođen vašim navikama

Desetljećima su kuhinje usredotočene oko radnog trokuta: odnosa hladnjaka, štednjaka i sudopera. No, iako je to osnovno načelo još uvijek na snazi, ono je dobilo novi život u modernoj kuhinji - onoj koja je veća, otvorenija prema ostatku doma i od koje se traži da daje puno više od samo pripremanja obroka. Novo zlatno pravilo? Zona.

"Kuhinje bi trebale biti postavljene intuitivno kao u supermarketu - sve bi trebalo biti spojeno u široke kategorije", kaže stručnjakinja za organizaciju Shira Gill. "Svaka kategorija treba imati jasno određen 'dom' unutar prostora na temelju učestalosti korištenja, s predmetima za svakodnevnu upotrebu postavljenim na dohvat ruke." To znači da su spremišta za lonce, tave i pribor za kuhanje skupljena u blizini pećnice ili ploče za kuhanje; sredstva za čišćenje i vreće za smeće su skrivene ispod sudopera; posude za pohranu hrane žive pored hladnjaka; i dnevno posuđe i stakleno posuđe u blizini perilice posuđa radi lakšeg pražnjenja.

image
Unsplash

Isprva zvuči očito - ali planiranje prostora koji uistinu pruža lakoću i učinkovitost zahtijeva stvarno promišljanje. Prilikom izrade strategije rasporeda vaše kuhinje, dizajnerica Brynn Olson preporučuje zapisivanje rutina i jela koje najčešće pripremate, a zatim identificiranje uređaja koji će vam olakšati život dok to radite.

Promjena arhitektonskih praksi, beskrajan izbor novih uređaja i sve veća želja da kuhinja postane društveno središte doma udružili su se kako bi dizajn kuhinje bio malo kompliciraniji.

image
Unsplash

Odredite prioritete

Umjesto triangulacije hladnjaka, štednjaka i sudopera, počnite razmišljati o zonama: skladištenje hrane, priprema hrane, kuhanje i čišćenje. Za svaki prostor odredite što vam treba pri ruci, blizina je sve.

image
Unsplash

Gdje je spremište?

Kada donesete hranu u kuću, imate li zonu za ostavljanje svih tih vrećica? Odatle, gdje pohranjujete hranu i gdje ju ostavljate kad je tek donesete počinje sve. Cilj je stvoriti besprijekoran prijelaz iz početne zone u skladište hrane do pripreme. Sama kvadratura doma može spriječiti imanje velike ostave, ali često možete postići isti učinak s visokim ormarićima s ladicama na izvlačenje. Ako još imate starinske ormare, možda ćete teško povjerovati, ali dizajneri kažu da možete uklopiti sve što imate i više u isti prostor dodavanjem modernih modela.

Budite u zoni

Prostor za ispijanje kave, dio za vinopije i prostori za zabavu drugi su primjeri novih funkcija koje unosimo u naše kuhinje, koje sve dobivaju svoje prostore kako bi se osiguralo da se nitko ne sukobljava s kuharom. Razmislite kako postaviti te zone u svojoj kuhinji tako da svi mogu biti zadovoljni.

image
Unsplash

Prilagodite se

Način na koji kuhinja funkcionira je od iznimne važnosti - ali i kako je vi doživljavate. Stručnjaci kažu da je bitno da vaš pogled sa stola za blagovanje nikada ne uključuje radne dijelove kuhinje. Kada imate večeru, ne želite se osvrnuti i vidjeti nered koji ste napravili. Promet je također ključan - minimiziranje koraka između zona i osiguravanje da one omogućuju nesmetano funkcioniranje. U većim kuhinjama to bi moglo značiti umnožavanje nekih elemenata kako bi se stvorila opsežna radna područja: otok s velikim sudoperom i drugi s manjim sudoperom za šank koji je usmjeren na druženje. Ako postoji šansa za više 'kuhara u kuhinji', pokušajte dizajnirati različite postaje koje se ne preklapaju tako da svatko ima prostora za pripremu, kuhanje i čišćenje. Važno je kako se vrata i ormarići otvaraju i da se stolice pmiču bez blokiranja prolaza ili udaranja u nešto drugo u prostoriji.

image
Unsplash

Prostor za druženje

Kuhinja je uistinu postala srce doma - a nova funkcija koja je jednako važna kao i kuhanje je druženje koje se tamo odvija. Ponekad dizajneri imaju zadatak stvoriti društveni prostor unutar same kuhinje; u drugim slučajevima, kuhinja se otvara prema susjednoj obiteljskoj sobi ili prostoru za sjedenje. U svakom slučaju, ta potraga za povezivanjem može predstavljati neke zanimljive izazove dizajna. Želite li se okrenuti prema prozoru kada stojite uz sudoper ili biste radije bili okrenuti prema prostoru za sjedenje i TV-u? (Ako je ovo potonje, vodovod mora biti na otoku.) Kada kuhate, je li u redu da ste leđima okrenutim prema prostoriji ili želite gledati u vašu obitelj ili goste?

image
Unsplash

Čišćenje i pranje

Čak i u zoni za pranje, ima dosta prostor za prilagodbu i maksimalnu učinkovitost. Ako imate partnerstvo 'ja kuham, ti čistiš', onda promatrajte tko je ljevak, a tko dešnjak. Ako ste dešnjak, stavite kantu za smeće na lijevu, a perilicu suđa na desnu stranu kad ste kod sudopera. Također stavite tanjure, šalice i zdjele blizu perilice suđa kako ne biste hodali do mjesta gdje pohranjujete te predmete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 11:16