DEVET TOP TRIKOVA

EVO KAKO OČUVATI BOJU I MEKOĆU NAJDRAŽIH KOMADA ODJEĆE, RUČNIKA I POSTELJINE Ne započinjite ništa bez njih, a poslije ćete nam zahvaliti!

 

Postoji li ljepši miris u domu od čisto opranog rublja koji unosi svježinu u prostor? Osim tek koje mirisne svijeće, malo što može konkurirati tom divnom mirisu koji nas, kao u reklami, odmah prebacuje u proljeće i prirodu. Kako bi naše rublje zaista iz perilice izašlo čisto, mirisno i u odličnom stanju pomažu nam razni trikovi koji produžuju život našim najdražim komadima odjeće, a pritom čuvaju boju, mekoću i oblik naših tkanina. Danas vam donosimo njih devet koje možda niste znali, a koji će vam pomoći da održite svoje rublje u top formi.

Dubinski očistite svoje ručnike

Jeste li ikada primijetili da vaši čisti ručnici baš i ne mirišu čisto? Ili vam čini da ne upijaju vodu nakon tuširanja kao što su to nekada činili? Problem bi mogao biti u nakupljenom omekšivaču zbog kojeg su vaši ručnici tvrđi, smrdljiviji i slabije upijaju. To možete riješiti tako što ćete dubinski oprati svoje ručnike. Operite svoje ručnike na normalnom programu s vrućom vodom, s tim da pritom u bubanj stavite šalicu alkoholnog octa, a preskočite deterdžent i omekšivač. Nakon što završi program dodajte u bubanj pola šalice sode bikarbone i ponovno pokrenite klasični program s vrućom vodom, opet bez deterdženta i omekšivača. Kada program pranja završi stavite svoje ručnike normalno sušiti, a primijetit ćete da neugodnog mirisa više nema te da su meki kao da su novi!

Zadržite bjelinu svog bijelog rublja

Ako imate bijelu posteljinu koju stalno koristite, sigurno se borite održati tu bjelinu. Kada koristite izbjeljivač prilikom pranja bijelog rublja, preskočite korištenje deterdženta i omekšivača jer mogu poremetiti proces izbjeljivanja. Umjesto toga operite svoje rublje u hladnoj vodi i u samo s izbjeljivačem koji ste stavili u dozirnu posudu. Potom operite rublje još jednom na klasičan način s deterdžentom i omekšivačem kako biste uklonili miris izbjeljivača i moguće ostatke te kemikalije s rublja.

Preskočite deterdžente iz kućne radinosti

Iako je moguće ostvariti znatne uštede kada izrađujete sami deterdžent za pranje rublja, često se zna dogoditi da jednostavno nije dovoljno jak da ukloni mrlje s rublja, niti da dobije miris svježine koju inače dobivamo pranjem. Mrlje koje ne izađu isprva van kada koristite DIY deterdžent morate ponovno prati što znači da ponovno trošite vodu i struju za rublje koje se nije opralo u prvom pokušaju. Naravno, uvijek treba isprobati sve opcije, no na kraju se ušteda neće osjetiti ako stalno morate prati već oprano rublje.

Čitajte sve oznake

Kako biste izbjegli smanjivanje odjeće, promjenu njenog oblika, uništavanje materijala i prijenos boje na druge komade odjeće pročitajte pažljivo upute na ušivenim markicama i uštedjet ćete vrijeme, novac i živce te spasiti svoju garderobu od uništavanja. Proizvođači su dužni naznačiti koju metodu pranja, sušenja i peglanja trebate koristiti, a na vama je da se na vrijeme informirate.

Koristite poseban deterdžent za intimno rublje

Svilenu posteljinu, donje rublje i osjetljive komade uvijek perite na 30 stupnjeva kako ne biste uništili materijale i to s deterdžentom namijenjenim upravo takvoj odjeći. Osjetljive komade uvijek je dobro staviti u vrećicu za pranje rublja kako se ne bi oštetila tkanina prilikom pranja i centrifuge.

Koristite vrećice za rublje

Koliko vam se puta dogodilo da ste zagubili neki manji komad odjeće, vezice, čarapice i slične predmete u svojoj perilici za rublje? Taj problem jednostavno možete riješiti tako što ćete ih idući put staviti u vrećicu za pranje rublja koja će iz držati na okupu.

Iskušajte sreću s aparatom za okomito glačanje

Ako niste baš spretni s glačalom, steamer odnosno aparat za okomito glačanje pravo je rješenje za vas! Kada nabavljate ovakav aparat važno je da on ima sljedeće značajke: brzo se zagrijava, ima dugi kabel, možete ga postaviti da stoji uspravno i iz njega ne curi voda koju pretvara u paru. Olakšat ćete si znatno život i ubrzati proces peglanja!

Tretirajte mrlje prije pranja

Ako ste zamrljali svoju odjeću, prije nego ju ubacite na pranje i dodatno zapečatite nastalu mrlju, uzmite čistu krpu i nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja te pažljivo tretirajte mrlju. Pripazite o kakvoj je mrlji riječ i koje sredstvo smijete koristiti za njeno uklanjanje kako ne biste slučajno povećali štetu. Kako tretirati najčešće mrlje saznajte na poveznici.

Osvježite svoje tenisice pranjem u perilici za rublje

Tenisice koje biste najradije bacili koliko su se zaprljale pokušajte prvo oprati u perilici za rublje. Ubacite u bubanj nekoliko starih ručnika, a iz tenisica izvucite vezice koje ćete smjestiti u ranije spomenutu vrećicu za pranje. Poslužite se sredstvom za uklanjanje mrlja na dijelovima tenisice koji su od tkanine kako biste natopili mrlje. Ubacite tenisice i vrećicu s vezicama na ručnike, a potom u bubanj stavite još jedan par ručnika. Stavite u perilicu klasični deterdžent te pokrenite program za osjetljivo rublje. Ako vidite, nakon što je program pranja završio, da su mrlje još uvijek vidljive, stavite novi sloj deterdženta protiv mrlja i ponovno odradite program pranja za osjetljivo rublje.

Izvor: Angela Lanter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 00:20