Ukrasne visilice i lusteri

Evo kako odabrati najbolju rasvjetu za blagovaonicu!

 

Rasvjetu u domu trebamo promatrati kao nakit za naš interijer odnosno kao detalje koji upotpunjuju i zaokružuju izgled prostora u kojem živimo i dodatno ističu njegove kvalitete. Kada je riječ o blagovaonici, rasvjeta koja se spušta izravno iznad stola najčešće nije jedina u prostoriji, ali je svakako najvidljivija i stvara najveći učinak, kako po pitanju svjetla, tako i po pitanju stila. Prilikom odabira savršenog rasvjetnog tijela iznad stola u blagovaonici treba razmotriti sljedeće elemente kako bi konačni izgled impresionirao, neovisno o veličini vašeg budžeta.

Veličina stola

Iako oblik i veličina vašeg stola ne moraju određivati kakvo ćete rasvjetno tijelo odabrati, svakako vam mogu pomoći pri odabiru. Na kraju se sve svodi na osobni izbor i ukus, ali preporučuje se za okrugle stolove odabrati okrugle, heksagonalne ili oble visilice, dok će iznad četvrtastog ili pravokutnog stola odlično izgledati pravokutni ili ovalni oblici. Možete se poigrati i s veličinom i više elemenata istog oblika, pogotovo ako imate dulji stol, jer ćete time stvoriti uravnoteženi izgled prostora. Ako imate manji stol razmotrite veće visilice koje predstavljaju dobar izbor sve dok vam ne smetaju dok koristite stol.

Pogled

Za blagovaonice koje izgledaju zanimljivo, imaju lijep pogled kroz prozor, izražajne tapete ili umjetnička djela na zidu razmotrite visilice otvorenog tijela i geometrijskog oblika koje neće blokirati pogled kroz vašu prostoriju. Ovakva rasvjeta također je dobar izbor kada postavljate rasvjetu na visine i veličine koje izlaze iz standardnih okvira jer neće preopteretiti prostoriju.

Gdje želite da svjetlo pada i koliko intenzivno mora biti

Osim tipova žarulja koji utječu na osvjetljenje, to čini i oblik vašeg rasvjetnog tijela! Visilice u obliku bubnja ili lanterni koje su zatvorene sa svih strana stvaraju suptilnu i blagu svjetlost u usporedbi sa zvonastim lusterima koji usmjeravaju svjetlost na jednu točku. Sjenila također mijenjaju način na koji se svjetlo raspršuje pa će tako rupičasto sjenilo stvarati zanimljiv uzorak u prostoru. Odlučite kakav efekt želite i u skladu s tim suzite svoj odabir.

Strop

Kada je riječ o vješanju rasvjete sa stropa, ravni stropovi ne predstavljaju veliki problem, no kosi stropovi znaju biti pravi izazov. Visilice s fleksibilnim lancima ili kablovima stoga su praktičniji izbor od onih s fiksiranim držačem.

Stil prostorije

Rasvjeta može pojačati temu odabranu za uređenje pojedine prostorije, ali može i odskakati od nje te predstavljati zanimljiv kontrast. Pomoću rasvjete s kristalnim ili zlatnim možete dodati dašak glamura u prosto, a prirodni materijali i boje omekšat će strogost njenog uređenja.

Ostala rasvjeta

Ako se u blizini blagovaonskog stola nalaze druga rasvjetna tijela, bilo da je riječ o svjetlima iznad kuhinjskog otoka ili pak zidnoj rasvjeti, potrebno je i na njih obratiti pozornost i prilagoditi svoj izbor. Primjerice, ako su visilice iznad kuhinjskog otoka dramatičnog izgleda, odaberite suptilnije primjerke za blagovaonicu.

Izvor: Houzz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 23:16