Za početak mu očistite instalacije, provjerite prianjaju li brtve dovoljno dobro te je li smješten preblizu raznim izvorima topline.
Čini vam se da vaš hladnjak ne rashlađuje namirnice dovoljno dobro iako ste termostat podesili na maksimalnu razinu. Njegovu potrošnju primijetili ste i na računu za struju, no vaši napitci ostaju mlaki, a namirnice se brzo kvare. Donosimo nekoliko savjeta što učiniti da bi hladnjak radio učinkovitije, uz manju potrošnju i veće uštede.
1. Usisajte stražnju stranu hladnjaka. Iako vam se čini da je odmicanje teškog i nespretnog hladnjaka od zida najveća tlaka na svijetu, učinite to kako bi s njegovih instalacija uklonili prljavštinu, prašinu i dlake koje sprečavaju normalno hlađenje i učinkovit rad.
2. Provjerite prianjaju li vrata hladnjaka u potpunosti. To ćete najlakše učiniti tako da komad tankog papira ili novčanicu približite mjestu gdje guma s vrata dodiruje hladnjak i promotrite izlazi li zrak iz hladnjaka na nekom mjestu. Ako je tako, papir će zatreperiti, što znači da se nepotrebno gubi energija, odnosno da vaš hladnjak rashlađuje i svoju okolinu. Zamjena gume na vratima trebala bi biti jednostavan i relativno jeftin ulog u poboljšanje učinkovitosti hladnjaka.
3. Poklopite ili omotajte namirnice. Većina namirnica naime ispušta vlagu, zbog čega kompresor vašeg hladnjaka mora raditi dvostruko jače da bi je uklonio iz unutrašnjosti. Kako biste to izbjegli, sve namirnice smjestite u posude s poklopcem ili omotajte folijom da ne bi gubile vlagu. To će ujedno spriječiti i stvaranje neugodnih mirisa u hladnjaku ili pak da namirnice preuzmu intenzivne mirise druge hrane ili napitaka.
4. Pustite da se jelo ili piće ohladi prije nego što ga spremite u hladnjak. Vruću juhu, kolač ili vrč čaja kojim se želite osvježiti nikako nemojte odmah nakon pripreme gurnuti u hladnjak jer će potrošiti mnogo energije da rashladi prevruće namirnice. Pustite ih da se prvo ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih spremite u hladnjak.
5. Prazan prostor popunite bocama vode. Kada je vaš hladnjak poluprazan, nekoliko boca napunite vodom i stavite ih u hladnjak. Pomoći će u održavanju ravnomjerne temperature i spriječiti prekomjeran rad uređaja. Pritom ipak pripazite da prostor ne bude prenatrpan da bi zrak između namirnica mogao normalno cirkulirati.
6. Odmaknite hladnjak od izvora topline. Ako ste u mogućnosti, reorganizirajte kuhinju tako da hladnjak smjestite na mjesto gdje neće biti u blizini štednjaka, pećnice ili drugog izvora topline, poput radijatora. Na taj će način lakše održavati željenu temperaturu, a prilikom otvaranja vrata u hladnjak će ući manje toplog zraka.
7. Držite vrata hladnjaka otvorenim što je kraće moguće. Prije nego što otvorite vrata, razmislite o tome što iz njega želite uzeti. Ako sastojke sendviča ili ručka koji namjeravate pripremiti počnete osmišljavati tek nakon što otvorite vrata hladnjaka, u njega će ući puno toplog zraka te će potrošiti mnogo energije da se ponovno rashladi.
Foto: Shutterstock


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....