DOBAR RASPORED

Evo kako postaviti kupaonski namještaj i dodatke tako da su savršeno prilagođeni vašim potrebama

 IN4MAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Donosimo vam koje su ispravne visine za vaše umivaonike, zrcala i ostali kupaonski namještaj

Kad se radi o rasporedu kupaonice uglavnom je to prilično jednostavna odluka. Ako su instalacije već na svom mjestu i upotrebljavate standardne veličine, poput tipične kade od oko 150 cm, nema puno prostora za izmišljanje nečeg posebnog. Međutim, kada svoj dizajn iz snova prenosite u stvarni svijet, morate uzeti u obzir treću dimenziju i otkriti koja je visina ispravna za sve što unosite u taj prostor. Smatrajte ovo svojim vodičem za postavljanje i poravnavanje mnogih malih značajki vaše kupaonice.

Umivaonici

Visina ormarića s umivonicima je obično 81 do 86 cm, ali vas treba zanimati na točno kojoj će se visini nalaziti umivaonik. Normalno je da je umivaonik koji je postavljen na ormarić na puno višoj razini od onoga koji je ugrađen. Stoga ako postavljate umivaonik na ormarić - visina ormarića mora biti niža. U konačnici, najbolje bi bilo isprobati nekoliko umivaonika i utvrditi visinu koja vam odgovara i koja vam je najugodnija.

image
ISMAGILOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Zrcala

Isto tako, visina zrcala trebala bi se temeljiti na vašoj visini. Pronađite prosječnu liniju u visini očiju za sve koji koriste zrcalo i pobrinite se da se veličina zrcala kreće između donje i gornje granice. U mnogim se situacijama između umivaonika ili ormarića i stropa može stvoriti središnja linija da položaj zrcala izgleda što simetričnije. Ljudi često postavljaju donji rub zrcala iznad slavine, ali zapravo dopuštajući preklapanje ta dva elementa može se stvoriti vrlo elegantan efekt.

image
YINYANG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Tuševi i kabine

Ovisno koje su vam preference, većina dizajnera se kod postavljanja staklenih panela na kade i za tuš kabine odlučuje za one koji idu do samog stropa, čineći tako jedno potpuno zatvoreno područje. Fiksna ploča širine 46 centimetara i ploča za vrata široka 60 cm vrlo dobro dobro funkcioniraju za standardne veličine kada. Postavite kvaku na otprilike 90 cm od poda ili kamo god vam je ugodno.

image
ALABN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Klupe u tuš kabinama

Iako kod nas nisu toliko uobičajene, klupe u tuš kabinama mogu biti vrlo praktična stvar. Poput toga da starije osobe mogu sjesti i biti sigurnije dok se tuširaju do toga da imate gdje nasloniti nogu kada se brijete. Dakle, visina klupe može biti nešto niža od tipične visine sjedala na otprilike 40 cm.

image
SISOJE/GETTY IMAGES

Glava tuša

Glava tuša nikada ne bi smjela biti tako nisko da se morate sagnuti ili toliko visoko da prije izgleda da stojite na kiši, a ne pod tušem. Tipična visina je od 180 centimetara, ali to se može prilagoditi višim ili nižim osobama.

image
ADAMKAZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Niše

Male niše u prostorima za tuširanje, osim što izgledaju jako simpatično imaju jako dobru funkciju jer u njih možete pospremiti proizvode za tuširanje. Kad se stavljaju uz kadu imaju smisla tik iznad površine kade, jer ćete ležati kad posegnete za šamponom, no pod tušem bi trebali biti na puno većoj visini od oko 120 cm, tako da se ne morate saginjati da biste došli do nečega.

image
ABEZIKUS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Držači za toaletni papir

Prilikom postavljanja držača papira, obično izgleda da se rola nalazi na visini manjoj od one na kojoj bi trebala biti, ali to samo izgled vara. Standardna visina je oko 70 cm od poda.

image
NAKPHOTOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Držači i kuke za ručnike

Za ostale dodatke, poput kukica za ručnike i ogrtače, visina je fleksibilna, ali uzmite u obzir dužinu onoga što će visjeti. Tipično ručnici trebaju najmanje 90 cm, a ogrtači otprilike 150 cm - ovdje je preporučljivo da nisu u visini očiju. Standardni držač za ručnike je 100 cm iznad poda, ali se može prilagoditi tako da se poravna s nečim drugim (poput kvake na vratima tuša ili drugih kukica), a da ga ne bude teško doseći

image
KLIIM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mala tajna

Jedna od stvari koje se najviše zanemaruju u kupaonicama su električne utičnice. Što se tiče njih najbolje bi bilo da ih sklonite iz vidokruga. Stvaite ih negdje u blizinu ormarića da tako nesmetano možete uključiti sušilo za kosu ili električni brijač, ali opet dovoljno zaklonjeno da ne narušavaju izgled kupaonice.

image
IN4MAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:23