Kad odlučujete o izgledu nove kuhinje, jedna od prvih stvari koju ćete morati birati jest izgled površine za kuhanje. Bilo da je riječ o ugradbenoj ploči ili štednjaku, morat ćete izabrati želite li plinsku ili ploču na struju, možda i kombinaciju. Ovisno o izboru energenta, i dizajn vaše kuhinje može otići na jednu ili drugu stranu.
Staklene ploče za kuhanje posebno su elegantne, svojim minimalističkim dizajnom daju kuhinji posebnu dozu luksuza. Tijekom godina, staklene su ploče evoluirale iz jednostavnih električnih modela u sofisticirane uređaje koji koriste napredne tehnologije, od klasičnih grijaćih spirala ispod stakla do indukcijskih modela.
No, bez obzira na vrstu, svim je staklenim pločama za kuhanje zajedničko to što su izrađene od kaljenog ili staklokeramičkog materijala - kombinacije stakla i keramike otporne na visoke temperature i termalni stres. Osim funkcionalnosti, važnu ulogu ima i estetika: ravna, sjajna površina bez fizičkih prepreka savršeno se uklapa u minimalistički i moderni dizajn kuhinja, čime je staklena ploča za kuhanje postala gotovo standard u suvremenim interijerima.
Staklene ploče za kuhanje izgledaju moderno i elegantno, no njihova glatka površina nije otporna na oštećenja i ogrebotine. Takvi (neželjeni) tragovi mogu biti rezultat pada teže posude na staklenu površinu, ali i lošeg pristupa čišćenju ploče. Srećom, uz nekoliko jednostavnih pravila možete očuvati njezin sjaj i izbjeći oštećenja.
Ove ploče izrađene su od kaljenog keramičkog stakla koje, iako izdržljivo, vrlo lako pokazuje tragove nepravilnog održavanja. Gruba sredstva za čišćenje poput čelične vune, četki s tvrdim vlaknima ili spužvi s abrazivnom površinom mogu ostaviti ogrebotine koje više nije moguće ukloniti. Također, prilikom kuhanja treba biti pažljiv jer pomicanje teških lonaca ili njihovo udaranje o površinu može uzrokovati sitna oštećenja koja se s vremenom nakupljaju i postaju sve vidljivija.
Jednako važno je i čime čistite svoju staklenu ploču. Proizvodi s jakim kemikalijama poput amonijaka ili izbjeljivača mogu ostaviti trajne tragove. Umjesto toga, koristite sredstva koja su posebno namijenjena za staklokeramičke ploče ili provjerena kućna rješenja poput sode bikarbone i octa. Uvijek čitajte upute proizvođača i pridržavajte se preporuka u priručniku za vašu ploču.
Za svakodnevno čišćenje dovoljna je meka, vlažna krpa. Ako su na ploči ostale tvrdokorne mrlje, poput zagorene hrane, stavite vlažnu krpu na to područje na nekoliko minuta kako biste je omekšali. Nikako ostatke hrane i ostale nečistoće ne pokušavajte ukloniti struganjem. Važno je da budete strpljivi, da ostavite nečistoće da se natope i otpuste, pa ih nježnim pokretima i mekom spužvom ili krpom lagano uklonite.
Dobar trik za dublje čišćenje je kombinacija sode bikarbone i octa. Pospite sodu bikarbonu po površini ploče, a zatim poprskajte razrijeđeni ocat. Ostavite smjesu da djeluje oko 15 minuta. Nakon toga, prebrišite vlažnom krpom - nikako ne stružite spužvom ploču. Za završni sjaj upotrijebite suhu krpu od mikrovlakana.
Kako bi vaša ploča za kuhanje ostala čista i sjajna, prebrišite je nakon svake upotrebe. Naravno, uvijek pričekajte da se ploča potpuno ohladi prije čišćenja. Ako se prilikom kuhanja ploča umazala hranom, kad je jelo gotovo, ploču odmah isključite i pokušajte ukloniti mrlje dok su još svježe. U toj situaciji metoda sa sodom bikarbonom i octom može biti posebno učinkovita, ili jednostavno upotrijebite posebno sredstvo za čišćenje staklenih i keramičkih ploča. Nanesite ga mekom krpom, ostavite da djeluje 10 do 15 minuta, pa obrišite.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....