MOGUĆE JE

Evo kako staklene ploče za kuhanje sačuvati od ogrebotina - i što napraviti ako se ogrebotine ipak pojave

Pri čišćenju staklene ploče za kuhanje ne koristite snagu - ni abrazivne materijale

 ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Kad odlučujete o izgledu nove kuhinje, jedna od prvih stvari koju ćete morati birati jest izgled površine za kuhanje. Bilo da je riječ o ugradbenoj ploči ili štednjaku, morat ćete izabrati želite li plinsku ili ploču na struju, možda i kombinaciju. Ovisno o izboru energenta, i dizajn vaše kuhinje može otići na jednu ili drugu stranu.

Staklene ploče za kuhanje posebno su elegantne, svojim minimalističkim dizajnom daju kuhinji posebnu dozu luksuza. Tijekom godina, staklene su ploče evoluirale iz jednostavnih električnih modela u sofisticirane uređaje koji koriste napredne tehnologije, od klasičnih grijaćih spirala ispod stakla do indukcijskih modela.

image

Staklene je ploče lako održavati, ali treba ih čistiti svakodnevno

ANDREY KOBYLKO/ALAMY/PROFIMEDIA

No, bez obzira na vrstu, svim je staklenim pločama za kuhanje zajedničko to što su izrađene od kaljenog ili staklokeramičkog materijala - kombinacije stakla i keramike otporne na visoke temperature i termalni stres. Osim funkcionalnosti, važnu ulogu ima i estetika: ravna, sjajna površina bez fizičkih prepreka savršeno se uklapa u minimalistički i moderni dizajn kuhinja, čime je staklena ploča za kuhanje postala gotovo standard u suvremenim interijerima.

Staklene ploče za kuhanje izgledaju moderno i elegantno, no njihova glatka površina nije otporna na oštećenja i ogrebotine. Takvi (neželjeni) tragovi mogu biti rezultat pada teže posude na staklenu površinu, ali i lošeg pristupa čišćenju ploče. Srećom, uz nekoliko jednostavnih pravila možete očuvati njezin sjaj i izbjeći oštećenja.

image

Meka krpa, po mogućnosti od mikrovlakana, idealna je za čišćenje staklene ploče

LILIYA FILAKHTOVA/ALAMY/PROFIMEDIA

Ove ploče izrađene su od kaljenog keramičkog stakla koje, iako izdržljivo, vrlo lako pokazuje tragove nepravilnog održavanja. Gruba sredstva za čišćenje poput čelične vune, četki s tvrdim vlaknima ili spužvi s abrazivnom površinom mogu ostaviti ogrebotine koje više nije moguće ukloniti. Također, prilikom kuhanja treba biti pažljiv jer pomicanje teških lonaca ili njihovo udaranje o površinu može uzrokovati sitna oštećenja koja se s vremenom nakupljaju i postaju sve vidljivija.

image

Neka majstor koji dolazi zamijeniti ploču bude vaša zadnja opcija

ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Jednako važno je i čime čistite svoju staklenu ploču. Proizvodi s jakim kemikalijama poput amonijaka ili izbjeljivača mogu ostaviti trajne tragove. Umjesto toga, koristite sredstva koja su posebno namijenjena za staklokeramičke ploče ili provjerena kućna rješenja poput sode bikarbone i octa. Uvijek čitajte upute proizvođača i pridržavajte se preporuka u priručniku za vašu ploču.

image
SERGIO MONTI/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Za svakodnevno čišćenje dovoljna je meka, vlažna krpa. Ako su na ploči ostale tvrdokorne mrlje, poput zagorene hrane, stavite vlažnu krpu na to područje na nekoliko minuta kako biste je omekšali. Nikako ostatke hrane i ostale nečistoće ne pokušavajte ukloniti struganjem. Važno je da budete strpljivi, da ostavite nečistoće da se natope i otpuste, pa ih nježnim pokretima i mekom spužvom ili krpom lagano uklonite.

Dobar trik za dublje čišćenje je kombinacija sode bikarbone i octa. Pospite sodu bikarbonu po površini ploče, a zatim poprskajte razrijeđeni ocat. Ostavite smjesu da djeluje oko 15 minuta. Nakon toga, prebrišite vlažnom krpom - nikako ne stružite spužvom ploču. Za završni sjaj upotrijebite suhu krpu od mikrovlakana.

PROČITAJTE VIŠE Koliki je očekivani radni vijek kućanskih aparata? Ovaj je najdugovječniji, a jedan će vas brzo izdati

Kako bi vaša ploča za kuhanje ostala čista i sjajna, prebrišite je nakon svake upotrebe. Naravno, uvijek pričekajte da se ploča potpuno ohladi prije čišćenja. Ako se prilikom kuhanja ploča umazala hranom, kad je jelo gotovo, ploču odmah isključite i pokušajte ukloniti mrlje dok su još svježe. U toj situaciji metoda sa sodom bikarbonom i octom može biti posebno učinkovita, ili jednostavno upotrijebite posebno sredstvo za čišćenje staklenih i keramičkih ploča. Nanesite ga mekom krpom, ostavite da djeluje 10 do 15 minuta, pa obrišite.

KAKO UKLONITI VIDLJIVE OGREBOTINE NA STAKLENOJ PLOČI

Ako niste imali sreće i na ploči su se pojavile ogrebotine, ne očajavajte - možda još možete spasiti stvar. Soda bikarbona će vam pomoći i u ovoj prilici: navlažite meku krpu i na nju pospite malo sode bikarbone, pa nježno, kružnim pokretima, tretirajte ogrebotine. Nakon nekoliko minuta, isperite vlažnom krpom da biste vidjeli rezultat, pa prema potrebi ponovite.

Ako ova metoda ne da željene rezultate, probajte istu akciju, ali umjesto sode bikarbone na vlažnu krpicu stavite malo zubne paste. Na portalu Coast Appliances preporučuju da tretirate mjesto na kojem se nalazi ogrebotina i ponavljate više puta tu akciju, ali tako da svaki puta stavite sve manju količinu zubne paste na krpu. Na kraju dobro isperite i posušite staklenu ploču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 19:41