KRATKO I JASNO

Evo kao postići da nehrđajući čelik u vašoj kuhinji uvijek izgleda besprijekorno

 SEANORIORDAN/GETTY IMAGES
Nehrđajući čelik je prekrasan u uređenju kuhinja, ali postići da stalno izgleda čisto može biti velik posao

Nehrđajući čelik je prekrasan u uređenju kuhinja, ali postići da stalno izgleda besprijekorno, pogotovo ako imate mališane u obitelji, može biti velik posao. Evo nekoliko savjeta za brzo čišćenje kako biste zadržali sjaj nehrđajućeg čelika.

image
AAUB/GETTY IMAGES

1. Uklonite gumbe za potpuno čišćenje

Tijekom čišćenja aparata i površina od nehrđajućeg čelika, ne zaboravite ukloniti upravljačke gumbe kako biste dosegli skrivenu prljavštinu. Čišćenje samo oko gumba može prouzročiti nakupljanje nečistoća koje su nehigijenske i teško ih je ukloniti.

image
XEFSTOCK/GETTY IMAGES

2. Ručke od nehrđajućeg čelika trebaju dodatnu pažnju

Budući da se ručke na vašim aparatima od nehrđajućeg čelika najviše koriste, treba ih svaki tjedan brisati vlažnom krpom od mikrovlakana. Fino tkane krpe od mikrovlakana, poput onih za čišćenje naočala, mogu se naći u trgovačkim lancima pa čak i u manjim trgovinama. Izvrsno djeluju na uklanjanje prašine i ne ostavljaju tragove ili mrlje. Za čišćenje uređaja i površina od nehrđajućeg čelika nisu potrebne jake kemikalije.

image
KIRSTYOKEEFFE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Boriti se protiv oksidacije

Nehrđajući čelik vremenom oksidira. Da biste uklonili te tragove možete koristiti prah za ribanje od kamena plavca i malo ga pomiješati s vodom. Prah od kamena plavca možete pronaći u većini željezarskih trgovina. Nanesite ovu pastu na nehrđajući čelik, a zatim isperite toplom vodom. Iznenadit ćete se kad vidite konačni rezultat.

image
RICHWAI777/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Očistite radne površine

Ploče od nehrđajućeg čelika izbor su profesionalnih kuhinja jer su dizajnirane da izdrže visoka opterećenja. Da bi i dalje izgledale čisto i sjajno, izbjegnite upotrebu abrazivnog sredstva za čišćenje. Umjesto toga, pokušajte upotrijebiti samo kap nježnog sapuna i tople vode. Ova će smjesa održavati vaše površine čistima i bez ogrebotina

image
SEANORIORDAN/GETTY IMAGES

5. Redovno čistite

Peći od nehrđajućeg čelika treba čistiti tjedno kako bi se spriječilo nakupljanje masnoće i prašine. Mast za kuhanje miješa se s prašinom u zraku i spušta se na napu štednjaka, čineći je gustom i teškom za uklanjanje. Jednostavno sredstvo za čišćenje je mokra krpa natopljena alkoholom za čišćenje. Pazite da alkohol za čišćenje ne upotrebljavate u blizini otvorenog plamena.

image
KRISTIANSEPTIMIUSKROGH/GETTY IMAGES

6. Mrlje od izgaranja

Ako imate tragove izgaranja koji se jednostavno ne mogu otkloniti s vašeg štednjaka od nehrđajućeg čelika, isprobajte ovaj jednostavan recept:

1 šalica sode bikarbone

¼ šalice limunovog soka

3 žlice boraksa

Mineralna voda (za ispiranje)

Kombinirajte prva tri sastojka kako biste napravili pastu za čišćenje. Nanesite ovu pastu na cijelo zamrljano područje mekom krpom i protrljajte. Isperite mineralnom vodom i obrišite suhom krpom od mikrovlakana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:34