HOĆETE LI ISPROBATI?

Evo što se događa kad se tuširate bez gela za tuširanje

 /SHUTTERSTOCK
Njemačka dermatologinja otkriva treba li se tuširati baš svaki dan i s čime treba prati tijelo

Tuširanje nakon napornog radnog dana zaista donosi olakšanje i oslobađa stres. Ali, treba li se tuširati svaki dan? Stručnjaci kažu: "ne". No, to ne znači da se treba tuširati tek jednom tjedno ili rijeđe. Prečesto, kao i premalo, tuširanje može povećati rizik od kožnih bolesti.

Također, prekomjerna upotreba mirisnih sapuna i gelova za tuširanje može ozbiljno oštetiti prirodni, kiseli zaštitni sloj kože, koji obično djeluje protiv stranih tijela, patogenih bakterija i gljivica. No, ima li smisla tuširati se samo s vodom i odreći se svih mirišljavih proizvoda? Stručnjaci kažu: "da"! Mnogima je ta ideja neprihvatljiva jer se uz vodu ne osjećaju dovoljno čistima, ali...

"Apsolutno se ne trebate tuširati ničim osim vodom. Sve što mora otići - odlazi, od prašine do znoja. Čak je i urin topiv u vodi", izjavila je njemačka dermatologinja Yael Adler.

Osobe s vrlo osjetljivom kožom ili osobe koje pate od kožnih bolesti mogu posebno imati koristi od tuširanja bez sapuna. Odbacivanjem takvih sastojaka koža se može regenerirati i ponovno "izgraditi" prirodni zaštitni sloj.

Općenita preporuka bila bi tuširati se svaki drugi dan, ali ako se zbog sporta ili posla morate tuširati svaki dan i pritom koristiti gel za tuširanje, koristite pH neutralne proizvode i sapunajte samo one dijelove tijela kojima je to zaista potrebno kao što su pazuhi, stopala i područje između grudi. Žene se posebno upozorava da ne sapunaju intimne dijelove zbog mogućih infekcija.

Nadalje, voda u tuš-kabini nikako ne bi smjela biti prevruća, posebno u ovom zimskom periodu, jer također uništava prirodnu kožnu barijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 04:35