da smo prije znali

Evo zašto biste trebali staviti čarapu u mikrovalnu pećnicu: Trik koji ćete odmah isprobati

Giorgio Trovato, Unsplash
Ovaj "recept" je pogledan milijun puta, a nastao je u suradnji s timom istraživača i potkrijepljen je istraživanjima

Ako trenutno sjedite u svojoj sofi odjeveni u vuneni džemper, umotani u deku i još uvijek se smrzavate, a prste na rukama i nogama gotovo da i ne osjećate, unatoč uključenom grijanju, na dobrom ste mjestu. Naime, ulazite u skupinu ljudi kojima je uvijek hladno i poput projektila traže toplinu gdje god i kad god mogu. Zato vam danas donosimo ovaj izvrstan "recept" koji je pogledan gotovo milijun puta, a nastao je u suradnji s timom istraživača, potkrijepljen je istraživanjima i zadovoljava visoke standarde stranice wikiHow.

image
Wiki How

Za ovaj ćete "pripravak" trebati pamučnu čarapu, čašu, rižu i mikrovalnu pećnicu. Naime, čarapu punjenu rižom možete brzo zagrijati u mikrovalnoj pećnici, a jednom kad se ugrije možete ju položiti na različita područja tijela za ublažavanje bolova ili grijanje tijela.

Dakako, ključ uspjeha leži uporabi ISKLJUČIVO PAMUČNE ČARAPE koja se neće rastopiti ili zapaliti prilikom zagrijavanja. Zatim napravite čvor, kako biste nadjev mogli zamijeniti po potrebi.

POSTUPAK

1. Izaberite odgovarajuću čarapu. Za manji grijać upotrijebite čarapu do sredine koljena. Za veću grijaću podlogu upotrijebite čarapu koja ide preko koljena. KORISTITE ISKLJUČIVO ČARAPU KOJA JE 100% IZRAĐENA OD PAMUKA. Odaberite gusto i čvrsto tkanja kako biste zaštitili kožu od vruće riže i spriječili da riža iscuri.

Pazite da materijal čarape nema metalnih niti, poput srebra ili bakra, jer su zapaljive. Nemojte koristiti čarape s rupama, jer će riža ispasti. Za izradu veće grijaće pločice umjesto čarape upotrijebite malu jastučnicu.

2. Stavite čarapu u visoku čašu i dodajte rižu. Ako vam čarapa izmiče s ruba stakla, upotrijebite gumicu.

image
Wiki How

3. Napunite tri četvrtine čarape nekuhanom rižom. Ne koristite instant rižu, jer je prethodno kuhana i sklonija je plijesni. Moglo bi vam trebati između 4 do 6 šalica (780 g do 1,17 kg) riže, ovisno o veličini čarape. Četvrtinu čarape ostavite praznu kako biste na vrhu mogli vezati čvor. Umjesto riže možete koristiti i druge suhe žitarice, kao što su: grah ili laneno sjeme.

image
Wiki How

4. Ako želite možete dodati pet do 10 kapi esencijalnih ulja, biljni čaj ili osušene cvjetove lavande.

image
Wiki How

5. Na vrhu čarape zavežite čvor i protresite rižu kako bi se ravnomjerno rasporedila po čarapi. Vezanje čvora umjesto šivanja omogućuje vam promjenu punjenja, jer nakon dužeg korištenja može poprimiti neugoodne mirise. Ako se to dogodi, odvežite čarapu, izbacite staru i napunite čarapu svježom rižom.

image
Wiki How

7. Zagrijte čarapu u mikrovalnoj pećnici

Najbrži i najlakši način zagrijavanja čarape ispunjene rižom je u mikrovalnoj pećnici. Stavite čarapu u mikrovalnu pećnicu sa šalicom vode i zagrijte je na visokoj temperaturi jednu minutu. Pažljivo uklonite čarapu i provjerite razinu topline. Vratite čarapu u mikrovalnu na još 30 sekundi, ako želite da bude vruća. Budite vrlo oprezni kada vadite čarapu iz mikrovalne pećnice, jer će biti izuzetno vruća. Voda će dodati vlagu u mikrovalnu pećnicu i spriječiti da tkanina ili riža zagore. Ako osjetite da gori, odmah isključite mikrovalnu.

8. Zimi čarapu punjenu rižom možete zagrijati i na radijatoru. Zamotajte čarapu u aluminijsku foliju i ostavite da se zagrije 30 minuta do sat vremena. Okrećite čarapu svakih 10 minuta kako biste osigurali ravnomjerno zagrijavanje.

image
Wiki How

Liječite bolove u mišićima i stres. Položite čarapu izravno na svoj bolni mišić i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta.

Vruća čarapa izvrstan je način da se ugrijete kada promrznete vani ili kada vam u prostoru nije dovoljno toplo.

image
Wiki How

Za promrzlo tijelo, zagrijanu čarapu stavite u krilo i sjednite s dekom omotanom oko tijela.

image
Wiki How

Kad ste umorni, bolesni ili osjećate bolove u zglobovima. Stavite zagrijanu čarapu na zahvaćeno područje, primjerice oko vrata, na 20 do 25 minuta za uklanjanje bolova. Kod menstrualnih grčeva lezite na leđa i na trbuh položite zagrijanu čarapu na 30 minuta.

image
Wiki How

Glavobolju, migrenu, pritisak u sinusima i druge bolesti koje utječu na glavu i lice mogu se ponekad liječiti grijanjem. Lezite na leđa i stavite toplu rižinu čarapu na čelo ili lice. Alternativno, možete ležati na čarapi, kao da je jastuk.

Bolove kod artritisa također možete ublažiti toplom čarapom koju ćete držati na bolnim zglobovima po 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:40