OČUVAJMO PRIRODU

Evo zašto biste u svom dvorištu trebali ostaviti žlicu šećera i žlicu vode

 /SHUTTERSTOCK

Britanski prirodoslovac David Attenborough podijelio je vrlo neobičan, ali zapravo vrlo koristan savjet za svakoga tko želi očuvati prirodu, a to bi svima trebao biti cilj.

S obzirom da živimo u svijetu u kojem se hrana sve više tretira raznim kemikalijama i pesticidima, trebali bismo sačuvati i ono malo prirode što nam je ostalo. Jeste li znali da trećinu hrane koju jedemo oprašuju pčele i da su one zapravo odgovorne za prehranu 90 posto svjetske populacije? Zato ovaj prirodoslovac savjetuje da u svakom dvorištu treba imati žlicu šećera kako bi se pčele mogle nahraniti i dobiti energiju za povratak u svoju košnicu. Naime, pčele se često znaju umoriti pa zbog prevaljenog puta nemaju snage vratiti se u košnicu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad bi pčele nestale iz našeg ekološkog sustava, čovječanstvo bi imalo ozbiljan problem, no nažalost, to činimo svakodnevno koristeći pesticide. No za izumiranje pčela kriva je i urbanizacija i klimatske promjene, čime se broj pčela drastično smanjuje.

image
/SHUTTERSTOCK
image
MERCURY STUDIO/SHUTTERSTOCK

- Kad bi pčele nestale s planeta, ljudima bi ostale još samo četiri godine života - rekao je tada Attenborough, a prenosi Mirror.

Stoga, ako ne želite da se to dogodi i vidite ove zujalice u svom vrtu, pomiješajte žlicu šećera sa žlicom vode i ostavite to na vidljivom mjestu. Mješavina šećera i vode dati će im energiju potrebnu za nastavak vitalnog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 14:37