Brrrr

Evo zašto spužvici treba odrezati vrh! Ako vam jedna stoji na sudoperu, slobodno ju bacite!

Nekako prirodno mislimo da je spužva jedna od čistijih stvari, baš zato jer je cijelo vrijeme u vodi i deterdžentu
Instagram @spar.si

Prljava spužvica za pranje posuđa posebno je odbojan prizor zbog kojeg se nerado primamo posla nakon slasnih obroka i razlog više zašto volimo odgađati odrađivanje te dosadne aktivnosti. No, spužvica koja već izgleda istrošeno zapravo je prljava puno dulje nego što mislite. Naime, potrebno je dosta vremena kako bi se istrošila vlakna od kojih se spužvice izrađuju, kao i da se nakupljene bakterije i prljavština počnu vidjeti golim okom. Ako vam jedna takva spužvica upravo stoji na sudoperu, slobodno ju bacite u smeće!

image
Volodymyr Hryshchenko, Unsplash

Koliko traje spužvica za pranje ovisi puno o tome od čega je izrađena, za što ju točno koristite i kako se brinete za nju.

Neke su spužvice izrađene od prirodnih materijala poput celuloze, a postoje i one koje su izrađene od umjetnih materijala. Spužvice od celuloze čine se kao bolje rješenje, ali upravo one zadržavaju više prljavštine jer su njihova vlakna poroznija i brže se troše.

Na njihovu trajnost utječe i koristite li samo jednu spužvicu za čišćenje cijele kuhinje ili imate jednu spužvicu za pranje posuđa, drugu za brisanje radne površine, a treća vam služi za čišćenje svega ostalog u kuhinji. Možda zvuči pretjerano, ali to rasterećivanje glavne spužve za pranje posuđa produžit će njeno trajanje.

image
Instagram @bubble.ripping

Kada se radi o čišćenju samih spužvica većina nas smatra da se spužvica sama od sebe pere dok ju koristimo jer su u cijeli postupak uključeni i voda i deterdžent, no to zapravo nije točno. Komadići hrane mogu se uvući među vlakna, a ako se vaša spužva ne osuši dobro postaje plodno tlo za razvoj bakterija i plijesni. Ako imate perilicu za posuđe ubacite i spužvicu u nju svaki drugi dan te pustite da se dobro osuši na zraku. Spužvicu koju svakodnevno koristite mijenjajte svakih tri do četri tjedana kako biste bili sigurni da svoje posuđe zaista perete čistom spužvom, umjesto prljave nakupine bakterija.

image
Marek Studzinski, Unsplash

KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI SPUŽVU ZA SUĐE?

Neka istraživanja su pokazala da trik sa stavljanjem spužve u mikrovalnu zapravo ne ubija značajan broj bakterija. Ono što je jako bitno jest dobro isprati spužvu nakon pranja u vrućoj vodi i ostaviti je da se osuši na zraku. Ako je predugo ostavite u vodi, stvarate pogodno mjesto za razmnožavanje bakterija i stvaranje plijesni. 

A ŠTO NAPRAVITI SA STAROM SPUŽVOM? 

Kada su prošla ta tri tjedna, možete joj produljiti životni vijek za barem još dva tjedna. Međutim, ovo se ne odnosi na pranje posuđa. 

Staru spužvu možete iskoristiti za čišćenje kante za smeće, guma od bicikla ili WC školjke. Ali nikako nemojte čistiti svo troje sa istom spužvom. Prije nego što joj promijenite upotrebu, obavezno odrežite vrh te spužve kako biste za nekoliko tjedana mogli razlikovati koja je stara, a koja novija spužva. Iako ih vjerojatno nećete držati na istome mjestu, svaka mjera opreza je i više nego dobrodošla. 

Na taj ćete način spužvu iskoristi do kraja, što znači da možete uložiti i u one malo skuplje spužve napravljene od celuloze koje bi i same trebale dulje potrajati te će vam se taj ulog na kraju isplatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2020 08:02