10 DOBRIH IDEJA

Frustrira vas nosivi stup usred prostorije? Nemojte ga skrivati, istaknite ga!

 /SHUTTERSTOCK
Može se osmisliti kao vertikalni vrt, polica, mini galerijski prostor, medijski centar...

Najčešći način za dobivanje toliko željenog otvorenog tlocrta s dnevnom zonom koja obuhvaća kuhinju, blagovaonicu i boravak, rušenje je pregradnih zidova. Oni nosivi se, pak, ne smiju dirati, naročito bez prethodnog pregleda statičara i, ukoliko je riječ o stambenoj zgradi, suglasnosti svih suvlasnika.

Konstrukcijski elementi mnogima često zadaju probleme kod preuređenja i reorganizacije prostora, a jedan od njih je i nosivi stup, koji nerijetko "bode u oči", ograničavaju slobodu u dizajniranju interijera. Međutim, zašto ne biste prihvatili te stupove kao jednakovrijedni dio interijera te ih, umjesto skrivanja, vizualno istaknuli? Evo par ideja.

Privatna izložba

Ukoliko ih zamislite kao zid umjetničke galerije, nosivi stupovi mogu se ukrasiti umjetničkim djelima, slikama i fotografijama, a može ih se obojiti u bijelo te koristiti kao prazno platno kod kuće.

image
/SHUTTERSTOCK

Polica za razne sitnice

Oko stupa se može izvesti polica razigranog tipa za odlaganje raznih sitnica, a jedna od ideja razmatra izvođenje police kao pregrade u domu. Primjerice, polica od stupa do zida, ili između dva blizu pozicionirana nosiva stupa, podijelit će prostoriju na dvije zone. Ova improvizirana polica može postati kućna biblioteka, a na nju se mogu odlagati i dekoracije, suveniri s putovanja, manje biljke...

image
/SHUTTERSTOCK

Vertikalni vrt

Vješanjem biljaka po stupu ili njihovim obavijenjam oko stupa može se dobiti vertikalni vrt u domu. Za to su idealne penjačice poput bršljana ili puzavca, koje će rasti i spuštati se niz njega. Također, mogu se pričvrstiti i tegle sa začinskim biljem koje će ukućani koristiti prilikom pripreme obiteljskog ručka.

image
/SHUTTERSTOCK

Drvo, cigla ili kamen?

Stupovi se mogu oblagati različitim materijalima - drvenim i kamenim oblogama, ciglom... Time se može naglasiti određeni stil uređenja ili, pak, stvoriti kontrast s ostatkom prostora.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Industrijski stil

Ukoliko je riječ o betonskim stupovima, za ljubitelje industrijskog dizajna najbolje ih je ostaviti "golima" te oko njih graditi cijelu priču kombinirajući kožu, željezo, čelik, ciglu i ostale materijale tipične za ovaj stil uređenja.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Starinski stil

Štukaturama i raznim reljefnim uzorcima može se prizvati dašak starinskog stila, izvesti imitacija jednog od antičnih stupova, a mogu se i oslikati u egipatskom stilu.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Igra svjetlom i odrazima

Stupovi "obučeni" u ogledala učinit će prostor vizualno prostranijim i svjetlijim te istodobno stvoriti osjećaj povezanosti između različitih dijelova doma.

image
/SHUTTERSTOCK

Mali medijski centar

Niste sigurni gdje postaviti TV ili kućno kino? Zašto ne na stup usred prostorije? Tako će frustrirajući element dobiti funkciju malog kućnog medijskog centra, pružajući zabavu za sve ukućane.

Kućni bar

Stup se može integrirati u namještaj te će na taj način vizualno odvajati zone u domu, a uz njega se može postaviti postaviti šank u funkciji kućnog bara ili mali uski stol u funkciji blagovaonskog prostora, što je idealno za površinom male prostore. U tom slučaju najbolji će se rezultat postići sklopivim stolom koji će se koristiti po potrebi i neće zauzimati dragocjene centimetre.

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:50