U DOBRIM OKVIRIMA

Galerije na zidovima su totalni hit! Napravite i vi svoju u par jednostavnih koraka

 SIMPSON33/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Osim što jako lijepo izgledaju na zidu, ovakav odabir ukrašavanja daje živost prostoru i ocrtava karakter

Galerije na zidovima su u posljednje vrijeme postale totalni hit. Malo je prostora koji prate trendove, a da nemaju bar jedan zid s galerijom fotografija, postera, ilustracija ili nekih drugih umjetničkih kreacija. Osim što jako lijepo izgledaju na zidu, ovakav odabir ukrašavanja daje živost prostoru i ocrtava svojevrstan karakter. Nedvojbeno je da su to izrazito personalizirani dijelovi uređenja i svaki je jedinstven baš kao i onaj tko ih osmišlja. Postoje, naravno, i stručnjaci koji mogu osmisliti vašu galeriju za vas, ali mi vam preporučujemo da ipak odvojite nešto vremena i pogledate kako sami možete stvoriti idealnu galeriju u vašem domu.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. NAPRAVITE KOLEKCIJU

Prođite kroz svoje stvari i napravite raspored. Izdvojite sve ono što vam je drago, a može se uokviriti ili objesiti na zid. Mogu to biti vaše najdraže fotografije, ilustracije, slike ili predmeti. Stručnjaci kažu daje puno zanimljivije kada su galerije raznolikije pa osim postera ili fotografija sadrže i neke druge predmete drugačijih struktura. Takve galerije su jako privlačne oku i pozivaju promatrača na istraživanje. Zamislite to kao da kurirate vlastitu izložbu u svome domu. Neka to ne budu samo nabacani izlošci, dajte smisao onome što izlažete.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. ODABERITE SAVRŠENO MJESTO

Nakon što se napravili odabir onoga što ćete postaviti na zid, bilo to tri ili tristo izložaka, odaberite savršeno mjesto. Zidovi s galerijama se uklapaju bilo gdje u stanu, stoga se nemojte ograničavati. Ako su u hodniku mogu ga učiniti dramatičnijim, ako su u sobama obično ih naglašavaju s intimom, a ako se nađu u dnevnom boravku jako lako odvlače pozornost od televizora. Najbolje bi bilo da galeriju objesite ipak u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena tako da i sami možete uživati u onome što ste izložili.

image
Johnny Caspari/UNSPLASH

3. OKVIRI

Vrlo bitna stvar kod zidnih galerija je odabir okvira. Možete se odlučiti na jednake okvire za sve izloške koji ostavljaju jedan dojam reda i više bacaju fokus na umjetnost, dok na drugu stranu odabir različitih okvira kako u bojama tako i u materijalima daje dodatnu raznolikost i karakter vašoj galeriji. Odabir okvira također mora pratiti i izgled zida na kojemu se nalazi galerija, ako je u pitanju zid u boji ili tapeta, potrebno je paziti da se ipak slažu u bojama da ne bi došlo do sudaranja u nijansama i naizgled neurednog izgleda zida.

image
Joyce Mccown/UNSPLASH

4. RASPORED

Prije samog postavljanja okvira na zid napravite raspored kako želite da sve izgleda. Posložite sve izloške na pod i sagledajte situaciju. Slobodno eksperimentirajte s različitim kombinacijama i rasporedom. Ako se radi o velikoj galeriji s više dimenzija okvira, bilo bi najbolje da one najveće stavite na rubove i jedan u sredinu koji je u ravnini s onima na kraju. Iako, ima nešto jako zanimljivo i zapanjujuće u galerijama čiji raspored je slučajan pa ni s time nećete pogriješiti.

image
RAWPIXEL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nakon što ste na podu napravili zadovoljavajući raspored, fotografirajte ga. Potom izrežite papire jednakih dimenzija i zalijepite ih na zid prateći fotografiju. Označite mjesta olovkom i pazite da sve stoji ispravno. Zatim zakucajte čavao ili izbušite rupu kroz postavljeni papir na predviđenom mjestu, otrgnite papir i postavite okvire.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. FLEKSIBILNOST

Odlična stvar kod zidnih galerija je što ih neprestano možete mijenjati. Možete micati one dijelove koji su vam dosadili i dodavati nove. Najbolje bi bilo za početak da krenete s manjom galerijom i s vremenom dodajete ono što vas se svidi. Također, slobodno mijenjate pozicije okvira, svaka promjena unijeti će novu svježinu u prostor. Ne bojte se igrati!

image
Amy Humpheries/UNSPLASH

NEKOLIKO BRZIH SAVJETA ZA POSTAVLJANJE GALERIJE

  • Nema strogih pravila što se tiče visine i dužine galerija, ali bilo bi dobro da centar galerija bude u visini očiju
  • Minimalan razmak između pojedinog okvira je 50 mm, ali po mogućnosti bolje je da bude i veći. Također sistematski odredite jednake razmake između okvira krenuvši od središta
image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
  • Okvire možete nabaviti za relativno male novce u svim većim robnim kućama od Ikee do Emmezete, počevši od 20 kn pa do 200 kn, ovisi o tome što želite postići sa svojom galerijom
  • Prije početka inspirirajte se na raznim platformama od Pinteresa do YouTubea
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:37