SAVJETI KOJI POMAŽU

Genijalni trikovi kako lakše preživjeti ljetne vrućine

Spuštanje roleta tijekom dana, izbjegavanje kofeina i redovito uzimanje tekućine samo su jedni od mnogih trikova za prirodno rashlađivanje u ovim vrućim danima!

Ljetne vrućine počele su i prije službenog početka ljeta, a neki ih podnose lakše, dok drugima to ide nešto teže. Ipak, postoje vrhunska rješenja koja vam mogu pomoći da mnogo lakše izdržit na visokim temperaturama. Evo o kojim se trikovima radi...

1. Zamračite prostorije

Ako nemate klimu kod kuće ili ju samo ne želite neprestano imati upaljenu, odlična alternativa je zamračenje prostorije. Navucite zastore, spustite rolete i tijekom najjačeg sunca u danu ne otvarajte prozore. Na taj ćete način najlakše zadržati svježinu koja se u vašem stanu ili kući stvorila tijekom noći.

2. Koristite ventilatore za rashlađivanje

Ovdje će vam dobro doći bilo koja vrsta ventilatora - podni, stolni ili onaj stropni. U slučaju da kod kuće imate dovoljno mjesta, dobro bi bilo na nabavite nekoliko ventilatora koji će rashladiti prostor, ali i vas. U kasnim večernjim satima otvorite prozore i napravite propuh. Upalite ventilatore koji bi trebali dodatno potaknuti ulazak svježeg zraka, ali i izlazak onog toplog koji se stvorio tijekom dana.

3. Rashlađujte se tuširanjem i mokrim ručnicima

U ljetnim mjesecima znojenje je mnogo intenzivnije pa je sasvim logično da se i češće tuširamo. No, to bismo morali raditi iz još jednog razloga - lakšeg rashlađivanja. Naime, nekoliko puta dnevno otuširajte se hladnom vodom, a rashladiti se možete i mokrim ručnicima. Stavljajte ih na ramena, leđa ili noge jer imaju učinkovit učinak hlađenja.

4. Nabavite boce sa raspršivačem

Zašto? Još jedna super ideja kako se rashladiti krije se upravo u ovom triku - napunite hladnom vodom boce sa raspršivačem i povremeno poprskajte lice te ostatak tijela osvježavajućim vodenim kapljicama. Sigurni smo da će vam pomoći da barem nakratko dođete k sebi!

5. Pijte više vode nego obično

Ovo je sigurno nešto što već znate i nešto što se mnogo puta čuli, ali svejedno ćemo ponoviti. U ljetnim mjesevima potrebno je piti mnogo više vode nego inače. Važno je održavati pravilnu hidratizaciju tijela jer se tekućina pojačano gubi iz tijela tijekom znojenja. Kraj sebe uvijek imajte bočicu s vodom kako ne bi došlo do dehidracije.

6. Izbjegavajte alkohol i kofein

Kada je vani, ali i unutra jako vruće pokušajte se suzdržati konzumiranja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein. Naime, oni u našem organizmu djeluju kao diuretik, točnije potiču pojačano izbacivanje tekućine iz tijela i vode dehidraciji.

7. Izbacite ugljikohidrate

Osim izbjegavanja određenog pića, isto vrijedi i za hranu. Ako se želite rashladiti, izbjegavajte bilo kakve obilne obroke bogate ugljikohidratima jer oni mogu povećati metaboličku toplinu, a samim time i cjelokupnu toplinu tijela. Umjesto toga, radije jedite više voća, povrća i bijelog, nemasnog mesa.

8. Isključite sve nepotrebne izvore topline u domu

Ovdje prvenstveno mislimo na sve žarulje sa žarnom niti, elektroniku te sve ostale nepotrebne izvore topline koji samo dodatno zagrijavaju vaš dom. Palite ih samo kad ih koristite, u protivnome ih radije gasite.

Foto: Pixabay/Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:29