Provjerite!

Godišnje možete uštedjeti i do 200 eura ako vaša klima ima samo jednu karakteristiku

 Shutterstock
Upravo se ovaj uređaj u ljetnom periodu nameće kao najveći favorit u rashlađivanju s obzirom na to da se radi o praktičnom i brzom rješenju koje je dostupno svima

Klima uređaji više nisu luksuz, već standard u opremanju nekretnine. Turistima je danas iznimno važno da tijekom putovanja borave u udobnom apartmanu i ugodnoj temperaturi, što potvrđuju i recentne studije.

Prema nedavnom istraživanju Airbnb-a, klima uređaj se nalazi na sedmom mjestu na listi najčešće korištenih filtera, odnosno velika većina putnika bira smještaj koji u ponudi ima i klima uređaj. Objekti bez klime češće dobivaju negativne recenzije i primjedbe gostiju jer se posjetitelji tijekom putovanja nisu kvalitetno naspavali, što je dovelo do nervoze i nemogućnosti potpunog odmora. Povrh toga, klima nadopunjuje ponudu i podiže smještaj na novu razinu te osigurava više pozitivnih recenzija na platformama za iznajmljivanje smještaja i društvenim mrežama.

No, klima uređaje ne postavljaju samo iznajmljivači apartmana da bi zadovoljili želje i prohtjeve svojih gostiju. Svima nam je važno da u vlastitom domu boravimo u ugodnoj temperaturi, pogotovo kad u ljetnim temperaturama živa termometra doseže i do 35 Celzijevih stupnjeva.

Upravo se klima u ljetnom periodu nameće kao najveći favorit u rashlađivanju s obzirom na to da se radi o praktičnom i brzom rješenju koje je dostupno svima.

Ipak, na tržištu postoji pozamašan broj uređaja raznih modela, dizajna i brendova pa odabir idealnog za naš prostor može biti poprilično izazovan. Zato je važno uzeti u obzir nekoliko stvari koje će olakšati odabir:

Kvadratura objekta

Za početak, da biste doznali koji je klima uređaj potreban za klimatizaciju vašeg objekta, potrebno je odrediti termodinamički proračun prostora koji čini nekoliko vrlo bitnih parametara:

- veličina prostora

- namjena prostora (dnevni ili radni)

- broj osoba koje borave u prostoru

-oslobođena toplina (osobe, rasvjetna tijela i kućanski aparati)

- položaj prostora, izolacija zidova, veličina staklenih površina

- koristi li se uređaj samo za hlađenje ili i za grijanje prostora.

image
Shutterstock

Ova procjena utječe o karakteristikama objekta pa proračun nekad nije pretjerano precizan. Primjerice zbog loše izolacije prostora, ako je riječ o potkrovnom objektu ili, pak ako ima velike staklene stijene. No, u tom slučaju možete se poslužiti i jednostavnijom metodom dolaska do idealne klime za vaš prostor, a sve što ovdje trebate znati je površinu vašeg prostora:

- snaga uređaja 2,5 kW odgovara površini prostora do 25 m2

- snaga uređaja 3,5 kW je za površinu prostora do 35 m2

- uređaj snage 4,2 kW je za prostorije do 40 m2

- jačina 5,0 kW odgovara prostoru do 50 m2

- snaga 6,0 kW idealna je za prostor do 60 m2.

Cijena klima uređaja

Cijene klima uređaja sve su niže, a ponuda je sve raznolikija. Od takve situacije, dakako, najviše profitiraju potrošači jer mogu za relativno mali iznos uživati u benefitima rashlađenog prostora.

image
Shutterstock

Donosimo vam pregled cjenovnih razreda klima uređaja s njihovim najvažnijim karakteristikama koji smo preuzeli s klimatizacija.hr:

Niži cjenovni razred – cijena između 300 i 700 eura i ima sljedeće karakteristike:

- A – A++ energetski razred

- Osnovni filterski sustav

- WFi upravljanje

- Timer

Srednji cjenovni razred – cijena varira od 700 do 1000 eura:

- A++ – A+++ energetski razred

- Katehinski filterski sustav

- WiFi upravljanje

- Niska razina buke

- Bolje zadržavanje kapaciteta pri vrlo visokim i niskim temperaturama

- Timer

Više cjenovni razred – cijena je između 1000 i 2000 eura:

- A+++ energetski razred

- Plasma filterski sustav

- Ionizator zraka

- Senzor prisutnosti osoba

- Izrazito niska razina buke

- Izrazito visoko zadržavanje kapaciteta pri ekstremnim temperaturama

- Izrazito dobra funkcija grijanja

- WiFi upravljanje

- Timer

Energetska učinkovitost

Energetski razred uređaja također je važan faktor pri odabiru klime jer direktno utječe na potrošnju električne energije pa ga trebati kao priliku za uštedom.

image
Shutterstock

Uglavnom se preporučuje uzimanje uređaja sa što višim energetskim razredom, kao što su A++ ili A+++, jer s njima možete uštedjeti i do 200 eura u godini. A budući da se klima uređaj prosječno koristi 12-15 godina, to znači da samo na potrošnji električne energije možete uštedjeti i do 3000 eura.

WiFi povezivost klima uređaja

Danas je većinu modernih klima moguće putem WiFi adaptera povezati s aplikacijom na pametnom telefonu ili tabletu. Tako korisnik može njima upravljati s bilo koje lokacije na svijetu, a bitno je samo da imaju brzu i kvalitetnu internetsku vezu.

Aplikacije za sve uređaje su besplatne, dok se cijena WiFi adaptera kreće između 26 i 160 eura. Ova funkcija je opcionalna te se za nju možete odlučiti i naknadno, u bilo kojem trenutku. Na tržištu su dostupni i umjereno skupi klima uređaji uz koje gratis dobivate WiFi sustav, a idealan primjer je Hyundai Elite Inverter Plus.

image

Hyundai Elite Inverter Plus klima uređaj

Klimatizacija.hr

Uređaj odlikuje A+++ energetski razred što je jamstvo minimalnog utroška električne energije. Dolazi s pet godina jamstva, WiFi upravljanjem te naprednim HEPA filterom koji vrlo učinkovito uklanja alergene iz zraka u prostoriji. Dizajn uređaja je vrlo moderan i neutralan, dobro se uklapa u sve prostorije. Uređaj je opremljen ionizatorom koji osigurava optimalnu kakvoću zraka u prostoru te sprečava plućne bolesti. No, također podržava grijanje na temperaturama do -15°C i hlađenje do temperatura plus 50°C.

image

Hyundai Elite Inverter Plus klima uređaj

Klimatizacija.hr

Vanjska jedinica je opremljena dodatnim grijačima kompresora i kadice kako bi kompresor nesmetano radio i kondenzat se ne bi smrzavao. Hyundai Elite Inverter Plus klima uređaji dostupni su u nekoliko modela s različitim kapacitetima, a osmišljeni su za montažu unutar stambenog ili poslovnog prostora, bez obzira na njegovu veličinu. Ova serija se također odlikuje jednostavnom instalacijom i održavanjem.

Besprijekoran rad klime osigurat će produljeno jamstvo, a više informacija o jamstvu potražite ovdje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s klimatizacija.hr portalom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 17:58