VINSKI BONTON

Gotovo svi vino držimo u krivom položaju, a radimo i veliku grešku pri nazdravljanju

 LESNINA XXXL
Kako biste uživali u svoj punoći okusa vina naučite moderne manire i nabavite ključne „vinske alate“

Francuzi kažu da „sve mode prolaze samo vino ostaje“, a jednako tako ni lijepo ponašanje nikad ne izlazi iz mode. Zato su ključna pravila bontona, čak i kada je vino u pitanju. Njihovim poznavanjem izbjegavamo greške koje nas dovode do neugodnih situacija, a ujedno iskazujemo poštovanje prema ljudima u društvu.

Stoga, kako biste hedonistički uživali u finoj vinskoj kapljici, s pravim modernim manirama, valja naučiti nekoliko pravila i trikova.

Na koju temperaturu ohladiti vino? Treba li ga dekantirati i što to uopće znači? Kako ga i u kojim čašama poslužiti? Kako nazdraviti? Kako znalački sljubiti vino s jelima? Kako biste uživali u svoj punoći okusa vina, baš kako se spada, proučite osnove vinskog bontona i nabavite ključne „vinske alate“. Sve što vam je potrebno možete pronaći u trgovinama i online shopu Lesnine XXXL.

U kakvim čašama se pije vino?

Sommelieri tvrde da čaša ima moć utjecati na okus vina. Stoga, zbilja nije svejedno iz čega pijete vino. Za potpuni užitak potrebne su vam posebno oblikovane staklene čaše za vino od tri dijela, koji se, odozdo prema gore, nazivaju – baza, drška i tijelo čaše, dio po kojem se najviše razlikuju. Mogu biti uske ili balonaste, s većim ili manjim otvorom.

Čaše za crno vino imaju veće tijelo i širi otvor, kako bi aroma bila pristupačnija nosu za potpuniji osjetilni užitak. Za bijelo vino najbolje je odabrati čaše koje imaju manje tijelo i višu dršku jer je cilj održati vino što hladnijim, a za pjenušava vina idealne su duguljaste čaše s užim otvorom koje će zadržati strukturu vina.

Sjajan su odabir čaše od kristalno bistrog, ali i tankog stakla, koje će u ruci biti lagane i elegantne poput klasičnih oblih čaša za crno i čaša za bijelo vino poznatog brenda Leonardo iz kolekcije „Ciao+“.

Kako držati čašu za vino?

Jednostavno je – svaka čaša koja ima dršku, drži se isključivo za dršku. Ovo pravilo vrijedi i kada pijete vino i kada ga točite. Razlozi su praktični jer ne želite ostaviti otiske na tijelu čaše, a još gore od otisaka je što kada čašu držite za tijelo, grijete vino te time narušavate njegov okus i konzistenciju.

Ako ste vi domaćin, na vama je da natočite svojim gostima i sebi vino. No, iznimno važno je prije dolaska gostiju obavezno provjeriti čaše. Ako su dulje stajale u vitrini ili na polici, ponovno ih operite, ali bez deterdženta te osušite suhom i čistom krpom do sjaja. Sofisticirane čaše za crno i bijelo vino iz serije „Romance“ brenda Novel s posebnom filigranskim uzorkom odaju dojam luksuza i podižu serviranje stola na posve novi nivo.

Kako otvoriti bocu vina?

Glavni alat svakog pravog vinoljupca je kvalitetan vadičep poput onog od lijevanog željeza njemačkog proizvođača WMF koji je dostupan u Lesnini XXXL. Nekoliko je koraka za elegantno otvaranje boce vina. Prvo, malim nožićem koji je često dio vadičepa, odrežite foliju ispod donjeg ruba boce. Umetnite vijak vadičepa u središte čepa, rotirajući vadičep, a nipošto ne bocu. Zakrenite vadičep otprilike šest puta te polako i nečujno izvadite čep. Odrotirajte ga s vadičepa te ubrusom obrišite s otvora boce moguće kapljice ili vinske kristale. Ne bi trebalo biti nikakvih zvukova pri otvaranju vina. Isto vrijedi i za pjenušce, iako mnoge uveseljava „pucanj“. No, to se ne smatra pristojnim i šteti vinu naglim izjednačavanjem tlakova.

Kako nalijevati vino?

Iako nije obvezno, moderni vinoljupci znaju da je praktično posjedovati lijevak za posluživanje vina koji sprječava kapanje vina prilikom izlijevanja iz boce i olakšava posluživanje vina. Prije nego natočite vino gostima, kao domaćin dužni ste prvo sebi naliti gutljaj vina kako biste ga kušali i uvjerili ste da je odgovarajuće kvalitete i temperature. Prilikom nalijevanja vina, bilo iz boce ili iz dekantera, bitno je da ih ne naslanjate na čašu. Također, ako vino točite iz boce, uvijek etiketu okrenite prema gore, kako bi bila vidljiva. Nije prihvatljivo ni vezati oko boce salvete ili stavljati neke druge dodatke na bocu jer je cilj da svima bude jasno vidljivo o kojem se vinu radi.

Koliko vina natočiti u čašu?

Vino nije za napijanje ili utaživanje žeđi, već za uživanje, stoga se čaša nikada ne treba napuniti do vrha. O kojoj god vrsti vina da se radi, pravilo je da se toči pola čaše, a najviše do dvije trećine. U punoj čaši vino ne može razviti svoju aromu i brže će se zagrijati. Ako koristite veću čašu, širokog tijela pametno je napuniti samo trećinu, a tako će ujedno i elegancija čaše doći do izražaja posebno ako se radi o uglatim čašama za crno i za bijelo vino iz kolekcije „Puccini“ brenda Leonardo, jednog od najpopularnijeg u Europi.

Kojim redoslijedom točiti vino?

U restoranu kušanje vina obavlja osoba koja je dovela društvo u restoran ili neka druga osoba kojoj se prepusti ta čast. Kada ste vi domaćin i ugošćujete druge, na vama je da provjerite kakvoću vina i rastočite ga ostalima počevši od najstarije osobe u društvu. Situacija je drugačija samo ako je u društvu, kod kuće ili u restoranu, prisutan vinski stručnjak, onda se toj osobi prvoj toči vino i njoj se kao znalcu prepušta kušanje.

Trebam li dekantirati vino?

Vino možete poslužiti u originalnoj boci ili elegantnom bokalu za koji je poželjno da ima čep, no posebno je efektno, a i korisno za vino da ga pažljivo prelijete u dekanter.

Riječ je o staklenoj i vizualno atraktivnoj vrsti bokala s posebnom funkcijom. Dekanteri su većinom lijepo dizajnirani pa bez problema mogu biti fokus elegantnog stola, no osim toga imaju i važnu svrhu. Dekantiranje je postupak kojim se vino odvaja od taloga nakupljenog na dnu boce, čime se ublažava njegova trpkost. Gotovo sva vina mogu imati koristi od dekantiranja jer se ovim procesom vino lagano prozračuje što njegov okus čini mekšim, a arome moćnijima. Jedina vina koja ne treba dekantirati su pjenušava.

Na koju temperaturu treba ohladiti vino?

Ako planirate točiti više vina držite se pravila da bijela vina poslužite prije crnih, mlada prije starijih, a trpka prije blažih. Također, svako vino zahtijeva svoju čašu i neprihvatljivo je točiti ih u istu.

K tome, svako vino ima optimalnu temperaturu ispijanja koja je vrlo važna jer će tada mirisi i arome uistinu doći do izražaja. Glavno je pravilo da bijela vina trebaju biti hladnija od crnih. Odnosno, laganija, suha i slađa bijela vina te ružičasta vina poslužite na temperaturi 6-8°C, polusuha bijela vina na 10-12°C, a skupocjena bijela vina poslužite na temperaturi 12-14°C. Bijelo vino se čuva u hladnjaku, idealno onom specijaliziranom za vino. U Lesnini XXXL možete pronaći hladnjak za vino brenda Liebherr koji je praktičan i jednostavan za upotrebu, a omogućuje pohranu čak 66 boca vina. No, kada se radi o bijelom vinu, tek ga 20 minuta prije posluživanja stavite na stol.

Klasična crna vina idealna su za posluživanje na kada su na temperaturi 14-15°C, mlada i svježa te lagana crna vina trebaju biti na 10-12°C, a skupocjena crna vina 16-18°C. Hlađenje crnog vina drugačije je od bijelog. Njega je potrebno držite na sobnoj temperaturi te 20 minuta prije posluživanja staviti u hladnjak.

Šampanjac i pjenušce potrebno je najviše rashladiti na temperaturu 4-7°C. Kada ih rastočite u čaše, one moraju biti orošene. Ako nisu, to znači da šampanjac ili pjenušac nisu dovoljno hladni. Kako bi boca ostala hladna, nakon što ste rastočili šampanjac ili pjenušac u čaše, ako je išta vina ostalo, bocu stavite u posudu s ledom ili još bolje, u posebnu posudu za hlađenje vina.

Kako nazdraviti?

Čini se jednostavno, no prema bontonu, nazdravljanje je pravo umijeće neverbalne komunikacije. Ključno je podići čašu u vis i otpiti samo gutljaj vina, a pritom je od velike važnosti da onoga s kim nazdravljate u gledate u oči i lagano se nasmiješite. Izbjegavanjem pogleda, odbijanjem ispijanja vina ili, pak, nazdravljanjem s nealkoholnim pićem iskazujete nepoštovanje. Pri nazdravljanju u društvu čašu valja podići u istoj razini kao što čine i svi ostali, no ako se želite staviti u dominantnu poziciju, onda valja čašu podići više od ostalih. Možete primijetiti da to ponekad čine osobe koje su visokog političkog i društvenog ranga kako bi na taj način naglasili hijerarhiju.

Nazdravljanje kucanjem čaša treba izbjegavati. Prihvatljivo je jedino na svečanim prilikama poput vjenčanja. Pritom, udarac čaše o čašu potrebno je prilagoditi i dozirati da zvuk ne bude preglasan, neugodan te da čaša slučajno ne bude oštećena udarcem ili razbijena. Također, ne morate se kucnuti sa svima, već samo s onima koji su pored vas.

Kako piti vino?

Cmakanje, srkanje, mućkanje vina po ustima i drugi slični nelagodni zvukovi nisu poželjni prilikom konzumiranja ili kušanja vina jer bonton prije svega nalaže obzirnost prema ostalima u društvu. Također, valja paziti i kako se ophodite s čašom. Rotiranje vina po čaši prihvatljivo je samo kada čašu držite u ruci, ali nepristojno je ako to činite dok je čaša s vinom na stolu.

Gdje čuvati vino?

Svakom velikom zaljubljeniku u vino velika želja je imati svoj vlastiti vinski podrum. No, budući da si to često baš ne mogu svi priuštiti, sasvim je prihvatljivo vino čuvati u bilo kojoj prostoriji doma. Idealno je da to nije prostor s gdje su temperatura i vlaga visoki. Primjerice, radije birajte dnevni boravak nego kuhinju. Vino treba čuvati u vodoravnom položaju, stoga je pametno nabaviti mali ormarić ili stalak namijenjen baš toj funkciji poput regala za vino „Valo“ brenda Landscape kojim možete obogatiti dizajn svog interijera, a istovremeno će vaše boce će biti uredno složene i organizirane. Iako se vino treba rashladiti u hladnjaku, klasičnom ili vinskom, kako smo ranije objasnili, nije pametno da ga čuvate u hladnjaku duže od dva dana.

Kako sljubiti vino s jelima?

Standardno pravilo bontona koje će svakog pretvoriti u sommeliera jest da se crveno meso i divljač odlično slažu s crnim vinom, a bijelo meso i riba s bijelim vinima. Uz predjela poslužite laganija vina kao što su rose, pjenušac i suha bijela vina, a za deserte birajte slatka vina voćne arome. No, imajte na umu da određene vrste jela ponekad mogu u potpunosti promijeniti okus vina pa ih se nimalo ne preporučuje sljubljivati s vinima, a riječ je o maslinama, artičokama, šparogama i jogurtu.

image
LESNINA XXXL

Kako odabrati vino za poklon?

Darivanje vina uvijek je dobra ideja, za bilo koju priliku, a pritom možete biti sigurni da će se primatelju svidjeti. Ako ne znate ukus i preferencije osobe kojoj kupujete vino, onda se potrudite kupiti vino iza kojeg stoji neka priča. Zanimljivi detalji o vinu, vinaru ili regiji iz koje vino dolazi pokazat će da ste se potrudili i samim time će poklon biti osobniji, više od boce. Uvijek je dobra ideja uz bocu pokloniti i neki vinski dodatak poput seta lijepih čaša, vadičepa ili efektnog lijevka za vino.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lesninom XXXL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 18:29