DIY

Grebalice za mačke

Dva zabavna projekta za spretne i kreativne mačkoljupce!

Naši voljeni ljubimci, nažalost, često ostaju satima sami kod kuće dok smo mi na poslu, u školi i dok obavljamo različite zadatke izvan kuće, što zna završiti kobno za naše pokućstvo. Iz dosade, obijesti, tuge ili u razigranoj igri, naše mačke vole malo naoštriti pandže na našim foteljama, štokovima i kauču, a kako biste to spriječili, osigurajte svojim ljubimcima dovoljni igračaka i mjesta za osobnu njegu te sačuvajte tako svoj namještaj! Donosimo vam dva zabavna primjera grebalice i penjalice za mačke koje uz malo truda možete izraditi za svoju mačku, jedan za prave ljubitelje zabavnih kreativnih projekata, a drugi za one željne elegantnog rješenja. U videu pogledajte kako od malih drvenih stepenica izraditi simpatičnu igraonicu za vašu mačku, a u nastavku kako od drvenih dasaka i špage dobiti praktičnu grebalicu na kojoj vaša maca može bezbrižno trošiti svoje pandžice.

Potreban materijal

drvene stepenice
špaga
čekić
čavlići
mali krevet za mačke
tepih
mekana tkanina
netoksično ljepilo za drvo
igračka za mačke

USPJEŠAN SUŽIVOT Kako od svog kućnog ljubimca stvoriti dobrog podstanara?

Postupak

Omotajte noge drvenih stepenica špagom i pričvrstite njezine krajeve čavlićima. Izrežite ukrasni tepih u širini stepenica tako da ih možete u potpunosti prekriti materijalom. Ljepilom za drvo premažite stepenicu i zalijepite odrezani dio tepiha. Ljepilom pričvrstite mačji krevetić na vrh stepenica. Ispod krevetića smjestite kraj viseće igračke za mačke te je također pričvrstite ljepilom. Ona će padati niz stepenice i biti izvrstan "plijen" za vašu macu. Meku tkaninu izrežite u obliku kvadrata i svaki njegov rub zarežite po sredini. Zavežite tkaninu za svaku od četiri noge drvenih stepenica kako biste dobili viseći ležaj na kojem vaš ljubimac može odmarati.

Praktična grebalica sa slike neće zauzimati mnogo prostora u vašem domu ni ormaru pa se bez ustručavanja bacite na izradu ovog korisnog alata za brušenje pandži vaše mačke. Prilikom nabave dasaka zamolite prodavače da vam izrežu jednu dužu i jednu kraću dasku te da jedan njihov rub koso odrežu, a ako ste spretni i imate doma pilu, to možete učiniti i sami.

Potreban materijal

dvije drvene daske - kraća i duža
špaga
papir za brušenje
boja za drvo po želji - netoksična
kist
netoksično ljepilo za drvo
ručna klamerica
čekić
čavlići

DOBRA IDEJA Neočekivani krevetić za mačke

Postupak

Drvene daske pripremite za bojanje tako što ćete provjeriti slažu li se dobro odrezani krajevi dasaka te čine li spojeni glatki pravi kut.




Ako su njihovi rubovi grubo odrezani, prije bojanja papirom za brušenje uklonite višak drvenih vlakana, a potom daske obojite u boju po želji.


Na donju stranu duže daske ručnom klamericom pričvrstite kraj špage i namotajte je dva puta oko daske.


Potom veću površinu daske s iste strane premažite ljepilom za drvo te postupno počnite namatati špagu oko daske sve dok ne prekrijete cijelu površinu premazanu ljepilom.


Za dodatno učvršćivanje namotanu špagu pomoću klamerice pričvrstite na brojnim mjestima za dasku.




Kada ste pripremili glavnu plohu grebalice, ljepilom za drvo premažite nakošeni rub daske te pričvrstite uz njega kraću dasku pod pravim kutem.

Pustite da se sve dobro osuši. Za dodatno učvršćivanje grebalice zabijte nekoliko čavlića uz sam rub gornje površine grebalice kako bi se dvije daske dobro spojile.

I neka zabava započne!

MAČJA POSLA Dizajnerska kućica dostojna vaše mačke

Izvor: Homedit

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 17:43