VRIJEDI PROBATI

Grebu vas ručnici? Prokuhajte vodu, dodajte šaku ove osušene biljke i problem riješen

 /SHUTTERSTOCK
Ne treba vam omekšivač da biste omekšali ručnike, samo ova četiri sastojka. Jedan nas je baš iznenadio

Predivan je osjećaj zamotati se nakon tuširanja u mekani i mirisni ručnik. Nažalost, agresivni deterdženti i učestalo pranje mogu stvrdnuti vlakna pa s vremenom izostaje onaj ugodan osjećaj mekoće. Iako bi se stavljanje omekšivača u perilicu rublja činilo kao logično rješenje, to bi moglo samo dodatno pogoršati situaciju. Umjesto s omekšivačem kupljenim u supermarketu, probajte omekšati ručnike sastojcima koje već imate doma.

Ocat

Najpopularniji "bakin kućni lijek" za čišćenje kuće. Alkoholni ili jabučni, ocat je prirodno sredstvo protiv kamenca, dezinficira, uklanja neugodne mirise, a može pomoći i kod pranja ručnika. U odjeljak perilice rublja stavlja se nekoliko žlica octa, a razlike bi se trebale primijetiti već nakon prvog mranja. Osim što će ručnici biti mekani, ocat će "oživjeti" i njihove boje.

Kamilica

image
/SHUTTERSTOCK

Iako je najpoznatija kao čaj koji djeluje umirujuće, kamilica je također jedno od potencijalnih rješenja kad ručnici postanu grubi. Potrebno je prokuhati jednu litru vode i u nju umočiti šaku osušene kamilice ili vrećicu ovog čaja. Nakon što se potpuno ohladi, tekućinu procijedite i prelijte u lavor te u njega stavite čiste, ali grube ručnike. Pustite da se namaču 15-ak minuta, iscijedite ih i stavite sušiti, ali ne direktno na suncu!

Soda bikarbona

Ako vam se čini da vas ručnici grebu svaki put kad ih koristite, uzmite posudu s vodom i u nju stavite žlicu sode bikarbone. Namačite cijelu noć, a zatim iscijedite ručnike. Soda bikarbona omekšat će vlakna i ukloniti neugdne mirise.

Sol

Jeftin je i svestran lijek za ručnike jer će uravnotežiti tvrdoću vode, koja je često odgovorna za stvrdnjavanje ručnika. Pri svakom pranju ručnika možete dodati malo soli, poslije ćete biti vrlo zadovoljni.

Sol, soda bikarbona i ocat

image
/SHUTTERSTOCK

Probajte kombinirati različite sastojake koje zasigurno imate u svojem domu. Mješavina soli, sode bikarbone i octa, tvrdi se, zasigurno će omekšati ručnike. U lavor s toplom vodom ulijte čašu octa te dodajte 50 grama soli i 30 grama sode bikarbone. Vidjet ćete kako soda bikarbona reagira s octom. Namočite ručnike i ostavite ih neko vrijeme. Poslije ih ocijedite i posušite.

Trik za još mekše ručnike

Kad se ručnici nakon jednog od spomenutih tretmana posuše, postoji jedan trik uz koji će njihova vlakna biti još mekša. Naime, kako bi "podigli" vlakna neki "češljaju" ručnike mekanim četkama. Na taj način vraćaju vlaknima funkciju i revitaliziraju ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 12:40