Hladnjak

Sve što trebate znati prije kupnje hladnjaka

Kaže se da je hladnjak prva stepenica u opremanju kuhinje kućanskim uređajima. Prije njegove kupnje treba znati dimenzije koje odgovaraju kuhinji i koliko vaša obitelj broji ukućana jer veličina hladnjaka ponajprije ovisi o tome, kažu u Technomarketu. Za dvočlanu obitelj dovoljan je hladnjak od 100 litara, za tročlanu do 220 litara, a za četveročlanu do 250 litara.

Hladnjaci su najveći gutači struje pa treba pripaziti i na energetski razred, ali i na buku: 39 do 40 decibela je prihvatljivo, sve više od 42 decibela je preglasno, dok Samsung i LG nude modele s inverterskim motorom, što znači da su u klasi tiših uređaja. Na tržištu postoje ugradbeni, samostojeći, jednovratni, hladnjaci s ledenicom gore, hladnjaci s ledenicom dolje i dvokrilni hladnjaci, a uz standardnu opremu tu su dispenzeri i ledomati, koji troše zanemarivo više energije.

A koji su noviteti?

– Pojavila se nova generacija kompresora koji imaju manje dijelova, a time i manje točaka trenja u odnosu na standardni kompresor. To je omogućilo bolju energetsku iskoristivost (razred A+++). Novost su i hladnjaci koji koriste ventilatore za upuhivanje hladnog zraka te time nema nakupljanja leda u zamrzivaču i vlage u hladnjaku – kažu u LG-u. Uz to, dodaju u Electroluxu, povećala se unutrašnjost istih gabarita, pa tako nude 5 do 15 posto više prostpra u odnosu na modele istih vanjskih mjera. Neki modeli imaju i programe za smanjenu potrošnju energije, koja se koristi pri odlasku na odmor, a neki brendovi (npr. Whirlpool) ističu korištenje tehnologije koje čuvaju svježu hranu do četiri puta dulje. Cijena hladnjaka je od 2000 pa sve do 16 tisuća kuna.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2023 16:40