VAŽNE UPUTE

HZJZ izdao uputstva kako pravilno čistiti i dezinficirati dom

 Unsplash
Pogledajte kako sebe i svoje ukućane zaštititi od virusa!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na svojim je službenim stranicama objavio uputstva i preporuke za čišćenje prostora, odnosno detaljan opis pravilnog načina dezinfekcije doma zbog korona virusa.

Upute za čišćenje

U svojim su preporukama naveli opće upute za čišćenje, a posebno su istaknuli važnost stavljanja maske i zaštitnih rukavica prije početka. Isto tako, naveli su da bi za vrijeme čišćenja doma trebali svi prozori (ili barem većina) trebali biti otvoreni zbog provjeravanja. U slučaju da se radi o uredu ili prostoru koji nema prozor, obavezna je ventilacija. Pod je potrebno temeljito očistiti deterdžentom te ga nakon toga dezinficirati.

Living 4 media

Kad govorimo o čišćenju kupaonice, toalete, uključujući i WC školjku te sve dostupne površine u toaletu, trebalo bi očistiti deterdžentom te nakon toga obavezno dezinficirati. Iz HZJZ-a savjetuju da pritom nije dobro koristiti pakiranja s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje može pridonijeti širenju samog virusa (ako on postoji).

Posteljinu, jastučnice, prekrivače, deke i sve ostale tkanine potrebno je prati na programu od 90 stupnjeva, a pritom koristiti isključivo deterdžent za pranje rublja. Nakon čišćenja doma, krpe koje ste koristili treba također oprati na 90 stupnjeva, dok je rukavice i masku potrebno staviti u plastičnu vrećicu te baciti u smeće.

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

Potrebno je pridržavati se apsolutno svih uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva. Isto tako, pritom je obavezno izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece. Ne smijete miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.

Pixabay

Odabir sredstava za dezinfekciju

I na kraju, za dezinfekciju treba odabrati sredstvo koje u sebi sadrži neku od sljedećih aktivnih tvari. To su Natrijev hipoklorit (0,05 - 0,5%), Etanol (70 %), Glutaraldehid (2 %), Izopropanol (50 %), Benzalkonijev klorid (0,05 %) te Natrijev klorit (0,23 %).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 03:41