IZBJEGNITE VELIKE TROŠKOVE

I vašoj kući je postalo hladno. Evo kako je utopliti

 KISHIVAN/SHUTTERSTOCK
Ako niste u mogućnosti postaviti kvalitetnu izolaciju, što je uvijek najbolje rješenje, donosimo korisne savjete kako zaštititi svoj dom od zime

Posljednjih dana zima je napokon pokazala svoje zube, što mnogima stvara probleme u domu. Posebno su na udaru vlasnici kuća koje nemaju kvalitetnu izolaciju. Ako niste u mogućnosti investirati u nju, evo nekoliko savjeta kako zaštititi svoj dom od hladnog vremena i svih problema koji ga prate.

Čuvajte vodovodne cijevi

Kako biste spriječili smrzavanje vanjskih vodovodnih instalacija, odspojite i spremite sva vrtna crijeva prije nego što dođe do smrzavanja. Zatim zatvorite vodu do svojih vanjskih slavina i izolirajte spojnice crijeva. Kada unutarnje vodovodne cijevi prolaze kroz vanjske zidove, nadzirite ih zimi i provjerite je li zidna izolacija u skladu s preporučenim standardima.

image
/SHUTTERSTOCK

Brtvite rupe i pukotine

Čak i male rupe gdje kabelske žice ili telefonske linije ulaze u vaš dom mogu biti ulazna točka za ledeni zrak ili mjesta gdje dragocjena unutarnja toplina može pobjeći. Zatvorite ih izolacijskom pjenom u spreju ili pozovite stručnjaka da to riješi na neki drugi način - iako je to trošak, u konačnici će vam uštedjeti mnogo novca. U regijama s hladnim zimama provjeravanje vanjskih pukotina na kući trebala bi biti godišnja rutina. Poseban su problem prozori na kojima se jako kondenzira vlaga jer i to dovodi do dodatnog hlađenja.

image
KINEK00/SHUTTERSTOCK

Držite ventil za dovod vode dostupnim

Ako vam se vodovodne instalacije u kući smrznu i puknu, morat ćete odmah zatvoriti dovod vode u kući i zato je iznimno važno da ventil za vodu bude lako dostupan. Provjerite radi li i je li u dobrom stanju. Okretanje ručice ventila do kraja u smjeru kazaljke na satu trebalo bi zatvoriti svu vodu u kući. Ako je ventil zahrđao ili se samo djelomično zatvara, odmah ga zamijenite. Ovo je obično posao za profesionalnog vodoinstalatera. Idite korak dalje i pobrinite se da svi u vašoj kući znaju gdje se nalazi glavni ventil i kako ga koristiti za zatvaranje vode.

image
/SHUTTERSTOCK

Držite garažna vrata zatvorena

Ako je vaša garaža povezana s domom, za vrijeme velikih hladnoća minimalno otvarajte njezina vrata. To će pomoći da hladan zrak ne ulazi u kuću i zaštititi vodovodne instalacije u garaži, kao i cijevi u zajedničkim zidovima između kuće i garaže.

image
SOMMTHINK/SHUTTERSTOCK

Čistite oluke

Puni oluci povećavaju šanse da se na vašem krovu stvori led. Odvojite malo vremena za čišćenje oluka prije nego što dođe do toga. Mreže za oluke mogu spriječiti da ih lišće začepi.

image
UMARUCHAN4678/SHUTTERSTOCK

Održavajte termostat

Pobrinite se da termostat u kući neprekidno radi tako što ćete uvijek imati rezervne baterije pri ruci. Ponekad su sitni detalji ti koji spašavaju dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:15