SIGURAN DOM

Idete na godišnji odmor? Ovo su glavni savjeti kako zaštititi dom od provalnika!

Policijske upute kako izbjeći sezonske provale i pljačke. Zlato pohranite u banci,  praznite poštanski sandučić, ugradite dodatne brave i alarmne sustave... To su samo neka od pravila ako želite kvalitetno osigurati stan ili kuću

Provalnici prate i objave na društvenim mrežama. Kao što je nekad poruka na automatskoj sekretarici o izbivanju iz kuće bila znak provalnicima da je vaš stan ili kuća potencijalna meta, sada su to objave fotografija s ljetovanja ili izleta tijekom vikenda.

To su iskustva iz prakse zagrebačke policije. Zato vam uoči odlaska na vikend, ali i s obzirom na to da dolazi sezona godišnjih odmora, policija savjetuje kako se zaštititi od provalnika. Svaka je zaštita bolja nego nikakva, ističe Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU zagrebačke.

ŠTETA

“Treba znati da je provalnik u dom osoba motivirana otuđiti građanima ono što imaju u svom domu. Razlikujemo prigodne provalnike i one kojima je dom meta”, rekla je Goatti i dodala: “Bilo kakva zaštita bolja je nego nikakva i ako od pet ponuđenih načina zaštite izaberete barem jedan, vjerujte to će demotivirati provalnika”.

Tri najvažnija savjeta iznio je Mislav Švigir, policijski službenik za prevenciju, a letak sa savjetima otišao je i na adrese oko 380.000 zagrebačkih domaćinstava.

Važno je znati da alarm ne sprečava provalu, nego djeluje preventivno te samo dojavljuje da se u vašem prostoru događa nešto sumnjivo. Lopovi znaju da objektiv nadzorne kamere lako mogu poprskati pur pjenom

Evo najznačajnijih savjeta:

- Zlatninu, novac i vrijedne predmete, pogotovo ako izbivate dulje vrijeme, pohranite u banci jer je cijena sefa obično puno manja od štete koju možete pretrpjeti.

- Razvijajte dobrosusjedske odnose jer doprinose zaštiti. Osigurajte da povremeno netko obiđe stan ili kuću dok ste odsutni, podigne rolete, upali svjetlo, radio ili TV i stvori prikaz da je netko kod kuće. Redovito praznite poštanske sandučiće te ugradite dodatne brave i alarmne sustave, čime ćete bitno smanjiti rizik od provale.

VRIJEDNI PREDMETI

- Sigurnost kreće od ulaznih vrata - i protuprovalna vrata lako su provaljiva ako su samo zatvorena, a ne i zaključana. Ako cilindar viri iz brave, provalnik ga može lako slomiti. Dvostruka brava smanjit će rizik od provale.

- Popišite vrijedne predmete i njihove serijske brojeve te ih fotografirajte jer ćete tako i u slučaju provale olakšati posao policiji.

- Ako vam već provale u kuću ili stan, ne dirajte ništa do dolaska policije jer možete uništiti korisne tragove.

Sigurnost kreće od vrata. Zapamtite da su i protuprovalna vrata provaljiva ako su samo zatvorena, a ne i zaključana

Međutim, osim materijalne štete, postoji nešto što ističu i policija i svi koji su bili žrtve. Činjenica da vam je netko prekapao po stvarima, narušio intimu vašeg doma i ukrao obiteljske uspomene, koje često imaju veću simboličnu vrijednost od materijalne, često žrtve provale pogađa više nego počinjena šteta.

Iako je statistički gledajući broj provala na zagrebačkom području u pet mjeseci ove godine u padu, policija upozorava građane da zaštite svoj dom kako ne bi bili na meti provalnika. Jer, mnogi se poslije pitaju: “Pa zašto baš meni, pa kod mene nisu imali što ukrasti?”

Kad je o provalama riječ, postoji nekoliko zabluda. Jedna je da lopovi biraju samo kuće ili stanove u kojima mogu doći do izdašnog plijena ili da provaljuju u pravilu noću. Lopovi prate i raspored sprovoda i vjenčanja.

SUMNJIVA OSOBA

Da su doista domišljati, svjedoči i nekoliko ovogodišnjih primjera. Drski 19-godišnjak, koji je uhićen krajem svibnja, od siječnja je počinio niz provala u stanove, kuće i vozila na području Dubrave, Medveščaka i Novog Zagreba te ukrao novac, zlatninu, alat i cigarete. U dva slučaja vlasnici su bili u stanu ili kući pa je pobjegao, a u ostalih osam je pobjegao nakon što je ispremetao stvari jer ga je nešto ili netko u tome omeo.

Primijetite li oko kuće, u ulazu, neku sumnjivu osobu koju dotad niste vidjeli, ne ustručavajte se pitati “Oprostite, trebate li kakvu pomoć?”, “Tražite li koga?” ili “Jeste li vi iz službe za...” To ga može odvratiti od nakane za provalu i zbuniti.

Ako ugradite sigurnosna vrata, onda ih i zaključavajte. Alarm ne sprečava provalu, nego djeluje preventivno te samo dojavljuje da se u vašem prostoru događa nešto sumnjivo. Lopovi su i tome znali doskočiti. Kao pomoćni provalnički alat koristili bi pur pjenu kojom bi poprskali objektiv nadzorne kamere ili njegovo kućište. Ali, bez obzira što vas to možda može obeshrabriti, najgore je ne poduzeti ništa u zaštiti vlastitog doma.

Foto iStock photos

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:52