HYGGE LJETNA ČAROLIJA U DOMU

IKEA SAVJETUJE: Evo kako stvoriti ljetni ugođaj u domu uz pomoć tekstila!

 IKEA

Topli i sunčani dani su pred vratima, a godišnji odmori se bliže, i zato je upravo sada pravo vrijeme da domove pretvorimo u male ljetne oaze, i to uz pomoć održivih rješenja. Prirodni materijali, posteljina i zavjese za zamračivanje pomoći će nam da se opustimo i udobno sanjamo.

Tkanine imaju važnu ulogu u uređenju doma, ali doprinose i ugodnom raspoloženju. Uz pomoć tkanina moguće je stvoriti udobnu atmosferu u svoja četiri zida ili se samo ušuškati u krevet u potrazi za dobrim snom ili zanimljivim štivom. Bez obzira na to sviđa li ti se više minimalistički ili raskošniji stil, IKEA donosi razne mogućnosti za oboje.

image
IKEA

NAJVAŽNIJI KRITERIJ: VRSTA MATERIJALA

Boje i uzorci su uglavnom ključan kriterij odabira, no onaj najvažniji bi trebala biti vrsta materijala, a preporučljivo je da budu prirodni i održivi. Za razliku od umjetnih vlakana, tkanine od prirodnih vlakana proizvedene na ekološki način i u uvjetima pravedne trgovine, nisu samo ljepše, već su i bolje – kako za nas, tako i za okoliš. Na primjer, pamuk je prirodan i obnovljiv materijal koji je prozračan, a budući da upija vlagu, pamučni tekstil prikladan je i za najtoplije dane.

image
IKEA

ODABERI ODRŽIVE PREKRIVAČE I JASTUČNICE ZA SPAVAĆU SOBU

Postoji jedan važan preduvjet za sjajan dan – a to je dobar san koji će nam pomoći da se pripremimo za sve one zabavne aktivnosti i druženja. Spavaću sobu moguće je pretvoriti u prirodno utočište uz pomoć održivih prekrivača i jastučnica. ANGSLILJA proizvodi od čistog pamuka ugodni su za kožu i dostupni u šest blagih boja. Ako više voliš uzorke sa zvjezdanim cvijećem, VATTENFRÄNE i ÄNGSSALVIA navlake i jastučnice dobre su mogućnosti za konačan odabir – obje su napravljane od 100 % pamuka.

A ako u svoje ljetne snove želiš unijeti dašak jarkih boja, dobro će ti doći i SKOGSFIBBLA prekrivači i jastučnice, također izrađeni od 100 % pamuka. Svojim razigranim i upadljivim bojama odvest će te na neka egzotična mjesta – do kojih ćeš doputovati mirne savjesti. Naime, pamuk od kojeg su izrađeni dolazi iz održivijih izvora.

image
IKEA

JASTUK ZA UGODNE SNOVE

Još jedan važan sastojak ugodnog sna je jastuk. Svatko omiljeni jastuk bira prema osobnim preferencijama, a u odabiru bi mogao pomoći i jastuk LUNDTRAV. Riječ je o mekanom jastuku ispunjenom pačjim perjem i paperjem, koji će ti pomoći da se ne znojiš tijekom sparnih ljetni noći jer je pamučna tkanina prozračna zbog čega zrak cirkulira, a vlaga isparava. Bez obzira na to spavaš li na trbuhu, boku ili leđima – ovaj će jastuk biti dobro rješenje. Ako, primjerice, spavaš na trbuhu, trebat će ti niži jastuk kojim ćeš moći uskladiti glavu s kralježnicom. Svaki LUNDTRAV jastuk moguće je prati u perilici rublja na 60°C, temperaturi koja ubija grinje.

image
IKEA

OPUŠTANJE U KUPAONICI

Uz odličan san tijekom vrućih ljetnih noći ili osvježavajućeg drijemanja tijekom dana, ugođaj će upotpuniti i SPA trenuci u našoj kupaonici. Uglavnom ideju odmarališta povezujemo s opuštajućom glazbom, mirisnim svijećama, uljima, cvijećem i mekanim svjetlima. U samo nekoliko minuta, uz pomoć svega toga možeš stvoriti ugodnu atmosferu. Zato zapali nekoliko mirisnih svijeća, pripremi toplu kupku, uroni u nju i uživaj u nekoliko trenutaka potpunog spokoja.

image
IKEA

MIRISNE SVIJEĆE I RUČNICI ZA POČETAK

Mirisne svijeće u čaši VÄLDOFT koriste repičino ulje – sto posto obnovljivu sirovinu – kao sastojak u mješavini voska, koji će ti omogućiti uživanje u lijepim mirisima kod kuće na održiviji način. Ručnici također doprinose lijepom ugođaju, a sasvim je sigurno da nećete pogriješiti odaberete li neki iz asortimana GRUCKAN ili VÅGSJÖN.

Proizvodi kolekcije GRUCKAN izrađeni su od 100 % pamuka, dolaze u razigranim uzorcima i svijetlim bojama i omogućit će ti sretan početak dana. Mekani ručnici koji dobro upijaju izrađeni su od pamuka koji se uzgaja u održivim uvjetima. Izrađeni od kombinacije čvrstog frotira i pruga, ručnici VÅGSJÖN atraktivni su i funkcionalni. Dostupni su u različitim bojama koje je lako uskladiti s ostalim tekstilom i dodacima za kupaonicu.

image
IKEA

Dok TRATTEN ručnik za kosu upija višak vlage u tvojoj kosi, ti možeš razmišljati o odjevnoj kombinaciji za sunčani dan pred sobom. Posebna tehnika tkanja daje mu bolju sposobnost upijanja i sušenja od običnog frotira. K tome, nježan je prema tvojoj kosi jer nećeš kosu sušiti trljanjem običnim ručnikom. Lako se prilagođava gustoći tvoje kose zahvaljujući elastičnoj traci te podjednako koristi i ženama, i muškarcima.

Bez obzira na to živiš li u manjem ili većem prostoru, kući ili garsonijeri, IKEA ima rješenja koja će ti pomoći dom pretvoriti u pravu ljetnu oazu za predah. Pritom ne zaboravi na važnost materijala i pokušaj dati prednost održivim tkaninama proizvedenima u uvjetima pravedne trgovine.

Tijekom vremena mijenjamo mnoge kućanske predmete i zato je važno razmotriti i što se događa s njima nakon što ih odbacimo. Bilo bi odlično kada bi mogli samo nestati, a mi odabrati održivije materijale koji se mogu reciklirati kako bismo doprinijeli stvaranju čišće budućnosti i boljeg svijeta. Dobra je vijest pritom što od 2015. godine pamuk koji se koristi u IKEA proizvodima dolazi iz održivijih izvora – ili je recikliran, ili se uzgaja uz manje vode, gnojiva i manje pesticida, uz povećanje prihoda za poljoprivrednike. Istovremeno, dobro je za ljude, ali i za naš okoliš.

Više inspiracije potraži na internetskoj stranici tvrtke IKEA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:15