Velika razlika

Imamo odgovor na vječno pitanje: Što je bolje za čišćenje doma, ocat ili izbjeljivač?

 MARIDAV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Kada pričamo o upotrebi octa i izbjeljivača moramo prvenstveno objasniti razliku između čišćenja i dezinfekcije

Proteklih smo godina svi bili prisiljeni preispitati svoj odnos s dezinficijensima, i možda se suočiti s činjenicom da ponekad "prirodno" i nije najbolji odabir. Čak su se i oni najhrabriji počeli opskrbljivati ​​izbjeljivačem.

image
BEELDBEWERKING/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za one koji ne znaju, izbejljivač je jako moćno sredstvu u uklanjanju svakojakih bakterija, takoreći poprilčno jeftin dezificijens za vaš dom, a s obzirom na prošlogodišnju nestašicu uobičajenih dezificijensa, mnogi su ponovno posegnuli za izbeljivačem. Svi ljubitelji ovih prirodnijih načina čišćenja doma uvijek se dvoume između octa i izbjeljivača. Oba su jako dobra, ali postoje neke bitne razlike u njihovom korištenju. Mi smo istražili što je bolje za čišćenje vašeg kućanstva - ocat ili izbjeljivač.

image
HELIN LOIK-TOMSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Inače, da napomenemo na samom početku, ocat i izbjeljivač nikada se ne smiju koristiti zajedno. Kada se kombiniraju, oni stvaraju smrtonosne plinove. Stoga, oprez!

Razlika između čišćenja i dezinfekcije

Kada pričamo o upotrebi octa i izbjeljivača moramo prvenstveno objasniti razliku između čišćenja i dezinfekcije prostora. Uobičajeno čišćenje doma koje prakticiramo vrlo često prvenstveno se odnosi na uklanjanje prašine i prljavštine, možda i ponekog mikroba s površine, ali proces dezinfekcije je nešto složeniji i on se odnosi na sustavno unuštavanje bakterija koje žive u vašem kućanstvu.

image
MARIDAV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Razlika između octa i izbjeljivača

Ocat je izvrstan za čišćenje. To je blaga kiselina, pa pomaže u razgradnji prljavštine, posebno nereda poput naslaga koje je iza sebe ostavila voda. I dok ocat ima "dezinficirajuća svojstva", što znači da u određenim uvjetima ubija neke bekterije i može zaustaviti rast drugih, posebno onih koje se prenose hranom, on nije registrirani dezinficijens.

Izbjeljivač je izvrsno sredstvo za dezinfekciju. Registrirani dezinficijens koji će po definiciji ubiti 99,9 posto klica s kojima dođe u kontakt, u roku od pet ili deset minuta od kontakta. Suprotno tome, klicama koje ocat ubija često treba i do pola sata da nestanu nakon kontakta.

image
FOTOSTORM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dakle, odgovor na postavljeno pitanje je ocat. Ocat je bolji za čišćenje, ali to je zato što izbjeljivač nije namijenjen čišćenju, već dezinfekciji.

Usput, ako želite koristiti izbjeljivač za dezinfekciju, prvo osigurajte da je područje koje želite tretirati sasvim čisto. Nečistoća i organski materijali mogu učiniti dezinficijensi manje učinkovitima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 21:27