Pravilo arhitekta

Imate li vi u svojoj kuhinji ‘radni trokut‘? Upravo je on ključan za lagano i brzo snalaženje

 Shutterstock
Ako kuhinja nema ovu karakteristiku, onda je treba podijeliti u tri mini zone - za stavljanje namirnica, pipremu hrane i kuhanje

Arhitekti su se davno složili da svaka kuhinja, neovisno o rasporedu, treba imati jednu univerzalnu karakteristiku. To je radni trokut.

Keith Myers, direktor dizajna iz The Myers Touch, kaže da ga čine tri glavna radna područja u kuhinji, sudoper, hladnjak i štednjak ili pećnica, koji trebaju formirati trokut u prostoru za maksimalnu jednostavnost korištenja, a s minimalnim preprekama između svakog uređaja. Međutim, što s rasporedima u kojima je nemoguće stvoriti radni trokut, poput kuhinje na jednom zidu? U tom slučaju dizajneri interijera savjetuju da se kuhinja podijeli u tri mini zone – za stavljanje namirnica, pripremu hrane i kuhanje jer ćemo se tako lakše snalaziti u prostoru.

No, kuhinjski trokut nije jedina stvar o kojoj treba razmišljati pri definiranju rasporeda kuhinje. Premda bi bilo idealno da je koncept definiran prema osobnim preferencijama i životnim stilom pojedinca, zapravo je kvadratura raspoloživog prostora ta koja najviše diktira raspored, i po njoj se treba voditi dok nabavljamo novu kuhinju.

Na tržištu postoji nekoliko osnovnih rasporeda kuhinja koje se mogu prilagoditi potrebama ukućana i veličini prostora, a svaka od njih ima svoje karakteristike koje valja uzeti u obzir. Stoga u nastavku teksta donosimo pregled pet najčešćih tlocrta, kao i njihove ključne specifičnosti koje će vam, nadamo se, pomoći pri odabiru rasporeda idealnog za vaš prostor ili odgovoriti na pitanje imate li već odgovarajući u svojem domu:

Kuhinja na jednom zidu

image

Scavolini kuhinja

Scavolini

Ovaj raspored kuhinje obično se nalazi u manjim kuhinjama, a sastoji se od ormara i uređaja postavljenih samo uz jedan zid. Namijenjen je za duge i uske prostore, a idealno je rješenje za potkrovlja, čajne kuhinje, studio apartmane te za prostore manjih površina. Odličan je primjer kako maksimalno iskoristiti ograničenu površinu jer zauzima samo jedan zid, dok pritom ostavlja prostor za postavljanje blagovaonskog stola, barskih kolica i dekorativnog šanka. Ipak, budući da je jednozidna kuhinja obično manjih dimenzija, pripazite da kuhinjsku radnu ploču ne zatrpate mikrovalnom pećnicom, kuhalom za vodu i drugim aparatima. Navedene uređaje radije pospremite u prvi slobodan veći ormarić namijenjen za kuhinjska pomagala, a radnu ploču koristite ponajprije za pripremu hrane.

Glavne karakteristike kuhinje na jednom zidu:

- gornji kuhinjski ormarići većih dimenzija za maksimalno iskorištavanje zida

- nije moguće postići kuhinjski radni trokut jer se sudoper, pećnica ili štednjak i hladnjak nalaze na jednom zidu

- idealna za manje kvadrature

- ne zauzima puno prostora

- prostor djeluje prostrano i prozračno

Open space koncept

image

Scavolini kuhinja

Shutterstock

Danas su granice između prostorija gotovo nevidljive pa kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak u mnogim domovima djeluju kao jedna funkcionalna prostorija. Razlog zašto navedene prostorije, a među njima i kuhinja, više nemaju zidove je jednostavan – kako su se mijenjale naše životne navike, tako se mijenjao i naš životni prostor. Druženja više nisu rezervirana samo za blagovaonicu i dnevni boravak, već i za kuhinju koja prestaje biti prostorija namijenjena isključivo za kuhanje, već je koristimo i za mnoge druge aktivnosti. Među njima i za druženje s obitelji, učenje s djecom, dok nekima koristi i kao dodatni prostor za rad od kuće. Vođeni tim promjenama, sve više ljudi preferira open space koncept gdje kuhinje više nisu skrivene od pogleda, naprotiv, postaju fokalna točka obiteljskih druženja.

Kuhinje otvorenog tipa popularno su rješenje u malim stanovima jer s ovim tlocrtom izgledaju veće i prostranije. Korisne su za one koji ne vole prekidati razgovor s gostima dok odlaze u kuhinju po zakusku jer ovakav tip kuhinje iznimno olakšava društvenu interakciju. Odličan su izbor i za obitelji koje su sklone "multitaskanju" jer pojednostavljuje nadziranje djece u stanu dok roditelji pripremaju obroke. Uz sve to, ovakav koncept nudi nesmetanu prohodnost, dok prostorije zbog lakog protoka svjetlosti djeluju prozračne i svježe. Otvoreni tlocrt kuhinje ostavlja prostor i za kuhinjski otok, što je jedan od razloga zašto mnogi preferiraju ovakav raspored. Ako razmišljate o opremanju ili renoviranju kuhinje i odlučili ste se za otvoreni koncept, pripazite da kuhinja prati stil ostatka interijera kako bi dom izgledao skladno i smisleno.

Glavna karakteristike open space kuhinje:

- mnogo prostora za kretanje

- namijenjena za manje kvadrature

- vizualno povećava prostor

- mogućnost instaliranja kuhinjskog otoka

Za otvoreni tlocrt kuhinje važno je imati kvalitetan namještaj koji možete pronaći u Scavoliniju. Ovaj talijanski brend ima više od četrdeset modela klasičnog ili modernog stila kuhinje s izborom od čak 1,8 milijuna kuhinjskih elemenata različitih boja i materijala. Zahvaljujući širokom spektru proizvoda, u Scavoliniju se mogu pronaći elementi koji će savršeno sjediniti kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak te tako stvoriti idealni open space koncept za svaki životni prostor.

Scavolini se prošle godine na sajmu Salone del Mobile u Milanu predstavio s dva nova izložbena prostora, Eurocucina i International Bathroom Exhibition 2022, koje je kreirao i dizajnirao Novembre Studio. Put izložbe prati komunikacijski koncept "With Love. Postcards from home” osmišljen od strane BIKE Communicationa koji dom vidi kroz emocije, kao i odnose onih koji žive u njemu.

- Scavolinijeva najveća snaga je govoriti jezikom dizajna koji svi mogu razumjeti. Prostor mora odražavati tu osnovnu značajku, obuhvatiti je i usvojiti kao u najboljoj talijanskoj tradiciji. Unutarnji kvadrat otkriva različite načine suvremenog življenja kroz klasične lukove koji okružuju različite postavke, okrećući se prema van i prema gore kako bi pružili neočekivane perspektive. Scavolinijev stil je jedinstvenost u raznolikosti koju samo 60 godina iskustva može postići, raznolik talijanski krajolik s metafizičkim aluzijama koji vas uvijek mami da dodate dodatno mjesto za stolom, s ljubavlju - rekao je Fabio Novembre koji je osmislio i kreirao nove kolekcije.

Galerijski ili koridorski tlocrt kuhinje

image
Shutterstock

Ovakav tip rasporeda najčešće pronalazimo u malim obiteljskim kućama, a čine ga dva paralelna zida na kojima su postavljeni kuhinjski ormarići. Odlično je rješenje za one koji kuhinju ne žele koristiti za društvene interakcije, već isključivo za pripremu jela u miru i bez pozadinske buke. Funkcionalan je jer stvara kuhinjski radni trokut, odnosno kreira savršenu liniju između sudopera, štednjaka i hladnjaka. Posebno je praktičan za kućanstvo s više ukućana jer u kuhinjskom tlocrtu „galley“ glavnu riječ imaju čak dvije kuhinjske ploče. Ipak, jedna od glavnih prednosti je što se zbog zidova u kuhinji mirisi hrane od kuhanja sporije šire prema ostalim prostorijama doma.

Glavne karakteristike galerijskog rasporeda kuhinje:

- namijenjen za manje kvadrature

- kuhinja odvojena od drugih prostorija

- prostrana kuhinjska radna ploča

- idealno rješenje za obiteljske kuće i višečlane obitelji

Kuhinja u obliku slova U

image
Shutterstock

Osim što je iznimno funkcionalna i omogućava nesmetano kretanje, kuhinja u obliku slova U osigurava mnoštvo mjesta za skladištenje namirnica i posuđa te pripremu obroka. Ovaj tip rasporeda kuhinje najčešće viđamo u američkim vilama, a uključuje veliki broj niskih i visokih fronti te dugačku kuhinjsku radnu ploču zbog čega je idealna za stambene objekte većih površina. U njima su ovakvi kuhinjski tlocrti često opremljeni samostojećim otokom, dok je u manjim prostorijama praksa da se šank radije pričvrsti na jednu bočnu stranu kuhinje s ciljem da se središnji dio kuhinje oslobodi za kretanje. Kuhinje u obliku slova U odlične su za velike obitelji, one koji vole kuhati pred svojim gostima te za one koji rade od kuće jer kuhinjski otok i barska stolica mogu poslužiti kao izvrsna alternativa uredskom okruženju.

Glavne karakteristike kuhinje u obliku slova U:

- namijenjena za veće stambene objekte

- idealna za više ukućana

- mogućnost postizanja multifunkcionalne kuhinje

- ergonomska uporaba principa radnog trokuta

- odgovara svim stilovima uređenja, od modernog i glamuroznog, pa sve do rustikalnog

Kuhinja u obliku slova L

image
Shutterstock

Jedan od najpopularnijih, ujedno i najmodernijih kuhinjskih tlocrta u Europi je kuhinja u obliku slova L, a sve je češći odabir i u hrvatskim domovima. Kod ovakvog rasporeda elementi su položeni samo uz dva zida pa je središnji dio rezerviran za kretanje. Upravo je iz tih razloga idealna za kućna druženja, okupljanja obitelji i zajednička pripremanja omiljenih jela. Još se naziva i kutnom kuhinjom jer zbog svojeg oblika savršeno prianja u zabačene kutove kuhinje te tako potpuno iskorištava dijelove kuhinje koji bi s drugim rasporedom možda ostali zakinuti. Poznato je da europske kuhinje u obliku slova U često sadrže otvorene police na zidu umjesto kuhinjskih kabinetića te na njih polažu vaze, kuharice i začine kako bi unijeli dinamiku u svoj dom. Prostor se može još bolje iskoristiti i organizirati ako se u kutne ormariće ugrade klizni izvlačivi mehanizmi za pospremanje namirnica, velikog posuđa i rjeđe korištenih kuhinjskih pomagala. No, ako vaše životne navike zahtijevaju više prostora za odlaganje u sredinu kuhinje postavite šank s barskim stolicama koji će djelovati kao produžena ruka blagovaonice.

Glavne karakteristike kuhinje u obliku slova L:

- namijenjena za veće kvadrature

- osigurava protočnost

- idealna za višečlanu obitelj

- osigurava maksimalnu iskorištenost prostora

- ergonomska uporaba principa radnog trokuta


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Scavolinijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:08