PROVJERENI SAVJETI

Imate malu spavaću sobu? Uz ovih pet trikova svladat ćete kako ju učiniti većom i svjetlijom

 /SHUTTERSTOCK

Uređenje male spavaće sobe uvijek je izazovan zadatak: kako u ograničenoj kvadraturi zadovoljiti praktičnost, funkcionalnost i estetiku, ostvarujući pritom i udobnost, smiraj i opuštenost kakva mora vladati ovom intimnom prostorijom? Ključno je učiniti ju većom i svjetlijom!

Novinarka Hebe Hatton, koja i sama živi u malom stanu, podijelila je s Homes & Gardens pet lekcija koje je i sama svladala uređujući svoju spavaću sobu. I to ne odabirom manjeg namještaja - jer to ne znači nužno da će soba automatski biti veća. Što je najbolje, svi njezini savjeti su nevjerojatno jednostavni i ne zahtijevaju veliku renovaciju. Trik je, kaže, u stvaranju iluzije veće površine.

1. Razmislite o tretmanu prozora

image
/SHUTTERSTOCK

Iako je zaštita na prozorima poželjna, treba odabrati prave modele koji neće smanjiti dotok dnevnog svjetla, učiniti prostor zagušenijim i manjim nego što zapravo jest. Umjesto teških i tamnih tkanina preporuka bi bile suptilne rolete i mekane, poluprozirne zavjese. Primjerice, rolo zavjese su gotovo neprimjetne kad se ne koriste, a omogućavaju zamračivanje prostorije po potrebi. Ukoliko je pak riječ o klasičnim zavjesama, bilo bi dobro su do poda, što će stvoriti dojam višeg stropa; i da su karniše nešto duže kako bi se zavjese po potrebi mogle potpuno povući na jednu stranu.

2. Obojite prostor (čak i ako koristite neutralne nijanse)

image
/SHUTTERSTOCK

Možda je u trendu naglasiti jedan zid odvažnom nijansom, ali neutralne boje mogu jednako dobro funkcionirati u malim prostorima. No, razmislite i o bojanju stropa. Naime, kada se bojaju zidovi, stropovi najčešće ostaju bijeli, što samo naglašava dimenzije prostorije i vizualno spušta strop. Bojanje zidova, stropa, pa čak i stolarije i poda u isti nijansu može rezultirati vizualno većom prostorijom.

3. Neka krevet bude fokus

image
/SHUTTERSTOCK

Simetrija čini čuda! Sjetite se toga sljedeći put kada budete boravili u nekom luksuznom hotelu, gdje su kreveti najčešće simetrično postavljeni. U maloj spavaćoj sobi krevet će uvijek biti najveći i najdominantniji komad namještaja, stoga ga učinite središnjom točkom prostorije s odgovarajućim noćnim ormarićima i rasvjetnim tijelima (možda čak i visećim) s obje strane, što je puno elegantnije od kreveta gurnutog uza zid, bez obzira na to koliko prostora mislite da vam štedi.

4. Pametno postavite tepih

image
/SHUTTERSTOCK

Ništa ne smanjuje prostor kao tepih pogrešne veličine. Tepih za spavaću sobu ne bi trebao "lebdjeti" usred prostorije, trebao bi ju uzemljiti i nalaziti se ispod većine namještaja. Postavljanje prostirke ispod donjeg dijela kreveta učinit će prostoriju prostranijom, neće ju opterećivati i besmisleno "lebdjeti" u središtu. Što se tiče odabira boja, iako svijetle boje vladaju kad treba vizualno povećati prostor, slobodno igrajte na blagi kontrast, posebice ako u spavaćoj sobi već prevladava neutralna paleta boja.

5. Uložite u ormar

image
/SHUTTERSTOCK

Kako bi soba ostala što više otvorenija, samostojeći namještaj je poželjno svesti na minimum. Dakle, ugradbeni ormar je u većini slučajeva neophodan. Niša bi bila idealna pozicija za ugradbeni ormar, no čak i ako ne postoji, preporuka bi bila da se svejedno žrtvuje malo prostora za ugrađeno spremište. Ono će izvući maksimum iz prostora u smislu pohrane i skladištenja, a također će izgledati elegantnije nego bilo koji glomazni komad namještaja. Ukoliko će s vremenom nedostajati mjesta za skladištenje, zanimljivom škrinjom može se ostvariti dodatan prostor koji ipak ne zauzima puno mjesta, a ujedno cijeloj sobi daje i karakter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 13:28