Home staging

Imate nekretninu čija je prodaja ‘zapela’ na tržištu? Pet zlatnih pravila uređenja prema riječima domaćih stručnjaka

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Home staging ili property styling je priprema nekretnine za prodaju na tržištu ili iznajmljivanje

Riječ je o prilično mladoj strukovnoj disciplini iz područja dizajna interijera za koju kod nas nema stručnog naziva, pa se najčešće koriste izrazi uređenje i dekoriranje nekretnine za prodaju (najam) ili stiliziranje nekretnine.

image
TABITAZN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kome je sve namijenjena ova usluga?

Home staging je usluga uređenja i dekoriranja nekretnine s ciljem da se uz minimalna ulaganja uredi na najbolji mogući način i da se izdvoji od konkurencije, učini privlačnom što većem broju potencijalnih kupaca, kako bi se što prije prodala i postigla što veću cijenu. Tehnike home staginga fokusiraju se na poboljšanju općeg dojma nekretnine transformirajući je u proizvod koji privlači, daje osjećaj dobrodošlice, što bi svatko poželio. Staging ima cilj nekretninu učiniti vizualno većom, svjetlijom, čišćom, jednostavnijom i toplijom.

Kod ovakvog stiliziranja dizajneri koriste umjetnine, dekoracije, biljke i tepihe kako bi kupci dobili bolji prvi dojam. Oni također preslaguju ili privremeno zamjenjuju postojeći namještaj.

image
ANDREA DELBO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pitali smo stručnjake iz studija Stairwell&Loft o čemu voditi računa kod fotografiranja stana ili kuće za oglasnik

Pet zlatnih pravila home staginga

Što izbjeći, što istaknuti?

1. Temeljito čišćenje stana koje podrazumijeva i uklanjanje viška stvari, sitnica i nepotrebnih dekoracija. Potencijalnog kupca više zanima čistoća i prostranost stana nego na primjer osobne uspomene s putovanja bivšeg vlasnika.

2. Rolete i prozorska sjenila treba otvoriti i pustiti prirodno svjetlo u stan. Stan valja fotografirati tijekom vedrog i sunčanog dana.

3. Izbjegavati umjetnu rasvjetu jer će fotografije biti pretjerano žute (tople).

4. U spavaćoj sobi krevet se nalazi u fokusu. On mora biti uredno složen, pokriven debljim poplunom i sa što više jastuka. Bogata posteljina ostavlja dojam udobnosti.

5. Prostorije spremišta i neugledne uređaje poput perilice rublja valja izbjeći kod fotografiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:28