Muku mučite

Imate problema s vlagom i plijesni? Ova tehnička rješenja odgovor su koji tražite

Unsplash
 Tammy Gann
Ono što najviše muči stanare i vlasnike starijih zgrada i kuća su: problemi s vlagom i neugodnim mirisima te nedostak svjetlosti

Postoje tehnička rješenja kojima se naknadno ugrađuje hidroizolacija i toplinska izolacija te sustav ventilacije koji su ključni za osposobljavanje prostora za život.

VLAGA I NEUGODNI MIRISI

Starije zgrade adaptiraju se naknadnim ugrađivanjem izolacije, dok bi suvremene zgrade već trebale imati riješene te sustave te su kod njih potrebne tek manje intervencije pri prilagodbi kod promjene namjene tih prostora.

Već pri kupnji je bitno obratiti pažnju pristupu svim obodnim zidovima stana. Dakle, treba provjeriti je li omogućen pristup mehanizaciji i mogućnosti otkopa kako bi se mogla kvalitetno sanirati ili obnoviti hidroizolacija objekta s vanjske strane i izvesti adekvatna drenaža.

Ako nema mogućnosti pristupa mehanizaciji ili radovima s vanjske strane, hidroizolacije se danas mogu sanirati i specijalnim injektiranjima s vanjske i unutarnje strane prostora. Naime, prosječna obitelj dnevno proizvede 10-12 l vlage.

image
Unsplash
Anne Nygard

Zbog toga bi u stanove s manjom mogućnošću prozračivanja bilo dobro postaviti odvlaživač zraka, i to onaj na struju. Cijena mu je oko 2000 kuna, ali ljudi koji imaju problem s vlagom kunu se da vrijedi svake lipe.

Ako je u prostoru velika prisutnost vlage, poželjno bi bilo podove oblagati materijalima kao što su keramičke pločice ili drvenim oblogama otpornim na vlagu (termotretirani parketi ili egzote tipa tikovina...).

Uz problem vlage, potrebno je računati i na toplinsku izolaciju, zbog velike mogućnosti toplinskih mostova i pojave plijesni.

Toplinske izolacije najbolje bi bilo izvoditi s vanjske strane građevine, ali moguće ih je raditi i s unutarnje strane uz smanjenje stambenog prostora.

Dakako, rješenje za neugodne mirise s ulice je ventilacija. Dotok svježeg zraka u prostorije bez otvora može se izvesti probojima za ugradnju ventilacije.

image
MADAMOUR, CHRISTOPHE/LIVING4MEDIA

NEDOSTATAK SVJETLOSTI

U prostorijama bez dnevnog svjetla postoji mogućnost postave tunelskih svjetlarnika koji dovode dnevno svjetlo.

Ovisno o nagibu terena, neki sutereni imaju "otvorene" površine u cijeloj visini jednog pročelja koje je najbolje iskoristiti za maksimalno ostakljivanje ugradnjom staklenih stijena i ugradnjom prozora koje je potrebno planirano ugrađivati (dijagonalna postava prozora radi kvalitetnijeg ventiliranja zraka u prostoru, ugrađivanje prozora bez uklada sa što više ostakljene površine, po mogućnosti tanjih profila, planski odrediti položaj oliva ili poluoliva jer se u nekim podrumima i suterenskim prostorima prozori nalaze dosta visoko.

Teba voditi računa o prostorima koji imaju visoke i uske prozore. U stanu koji ima takve prozore potrebno je koristiti rasvjetu koja je ambijentalna tj. u razini ljudskog oka ili niže (podne i zidne lampe) te s akcentima na pojedine atraktivne detalje.

Glavna rasvjeta u prostorijama trebala bi biti jačeg intenziteta kako bi nadoknadila nedostatak dnevnog svjetla. Često se u suterenu dio rasvjete drži stalno upaljenom, tako da takva rasvjeta mora biti dobro pozicionirana i raspršena te iz toplog dijela svjetlosnog spektra (2000 - 3000 KELVINA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 21:50